Loading...

ZORAN MIŠIĆ – IZGUBLJENI RAJ

Da raznorazni glazbeni show programi koji su posljednjih godina preplavili sve televizije u Hrvatskoj i regiji ipak mogu iznjedriti pravi pjevački talent, dokazuje mladi Valpovčanin Zoran Mišić. Skoro dvije godine od showa “Hrvatska traži zvijezdu” Zoran je proveo marljivo stvarajući nove pjesme i nastupajući diljem Hrvatske i okolnih zemalja, gdje je ljubav prema snažnim glazbenim izričajima uspješno pretvarao u izvrsne koncerte u kojima je publika jednostavno morala uživati, bez obzira kojim, ponekad zaista besmislenim, žanrovskim predznacima pripadala. Da Zoran već sad daje poseban štih hrvatskoj glazbenoj sceni, njegovim fanovima je odavno jasno, a sve ostale poklonike domaće glazbe u to je odlučio uvjeriti i drugim po redu izdanim spotom, ovaj put za pjesmu “Izgubljeni raj”.

Samo snimanje spota se dogodilo krajem prošle godine, točnije, krajem studenog u Zagrebu (o čemu smo ranije izvještavali), a pored Zorana i banda se u spotu pojavljuje i mlada Rafaela Franić, inače pobjednica showa Hrvatski top model by Vanja Rupena. Jučerašnjom premijerom spota na RTL-u bili smo u mogućnosti vidjeti redateljsku viziju Tomislava Povića i njegovog tima, koja se, uprkos raskošnoj upotrebi ‘plavog ekrana’, srazmjerno dobro i realistično odrazila na cjelokupni uradak.

Spot za pjesmu “Izgubljeni raj” vjerno slijedi stihove same pjesme i njen naziv – Rafaela i Zoran su pali anđeli koji na hladnom pločniku stvarnosti pokušavaju naći dijelić onog što su nekad imali: rajsku ljubav. No na stranu sva poetičnost pjesme, koju je zaista teško zaobići, jer je jedna od najvećih kvaliteta iste (zahvaljujući samom Zoranu i njegovom autorsko-producentskom timu), ono što zaista figurira kao bitna prednost samog spota je pokušaj da se odmakne od stereotipnih video uradaka koji preplavljuju domaće TV kanale. Crno-bijela tehnika spota je dodatno osvježena dinamičnim stripovskim portretima dvoje glavnih protagonista, a ako bi se za trenutak zanemarila žestina gitare u pjesmi, za “Izgubljeni raj” bi se moglo reći da pokušava odati homage  antologijskom “Stay (Faraway, So Close)” od U2 sa svojom nostalgičnom anđeoskom perspektivom i gubitkom krila/padom na asfalt demoralizirajućeg grada.

Bezrazložno je spominjati kako se za ovu pjesmu možda moglo uraditi i nešto više – zanimljivije, metalskije, romantičnije itd. Međutim, već na drugo gledanje pjesma pruža svoj earworm efekt, a spot je u tom smislu nipošto ne razočarava. U današnje vrijeme, kada je postignuće izbaciti na tržište ikakav glazbeni proizvod (koji je često sumnjive kvalitete), Zoran Mišić se itekako trudi da svojoj publici, ali i svim onima koji bi se mogli tu jednom naći, pruži kompletan i kvalitetan glazbeni uradak kojeg se vjerovatno neće sramiti ni nakon svojih prvih glazbenih jubileja koje će, uvjereni smo, dočekati na samom vrhu hrvatske rock scene.

Recenzija: Ilhana Škrgić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *