Loading...

WISDOM

Intervju: Ivana Sataić
Foto: promo

Wisdom, mađarski heavy/power metalci koje je domaća publika upoznala proljetos kada su u Zagrebu nastupili uz Sabaton i Eluveitie, vraćaju se u hrvatsku prijestolnicu u subotu, 14. prosinca, kada će u klubu Močvara zasvirati na obilježavanju pete godišnjice Valhalla metal partyja.
O Wisdomu, njihovoj glazbi i očekivanjima za Venia-Mag smo razgovarali sa Mate Bodorom.

Wisdom-intieVENIA: Prije svega – dobrodošli na Venia-Mag. Za one koji nisu upoznati sa Wisdom kako bi opisali vaš bend i vaš zvuk?
WISDOM: Mi smo jednostavno heavy/power metal bend iz Mađarske i ovih dana pokušavamo isplivati iz oceana odličnih heavy/power metal bendova diljem svijeta.
Sve ostalo o nama možete se pronaći ovdje: http://en.wikipedia.org/wiki/Wisdom_(band)

VENIA: Ove godine ste objavili album „Marching For Liberty“. Možete li, ukratko, predstaviti album hrvatskoj publici, kako vidite razvoj svoje glazbe od prvog EP-a „Wisdom“ (2004.) do ovog albuma?
WISDOM: Marching For Liberty je naš treći studijski album nakon Words Of Wisdom i Judas. Priča o našoj maskoti, Wiseman, nastavlja se i na ovom albumu. Ne u svakoj pjesmi, no u dvije kao i na omotu albuma. Imamo dvanaest pjesama na ovom albumu, svih vrsta u našem stilu. Pokušavamo biti različiti koliko možemo u granicama svoje glazbe.
Naravno da smo mnogo napredovali u ovih devet godina od izlaska našeg prvog EP-a no naš stil je isti od početka. Učimo iz svojih grešaka i pratimo evoluciju glazbene industrije. I naravno da se mijenjamo kako vrijeme prolazi. No nadamo se da to čini našu glazbu boljom i boljom.

VENIA: Kako je protekao proces pisanja za „Marching For Liberty“ i općenito kako pišete pjesme?
WISDOM: Gabor Kovacs, gitarist, u početku je skladao naše pjesme iz skica. To  mi pokaže i razgovaramo o tomu što po mom mišljenju treba promijeniti. Obično se to ponovi još nekoliko puta prije nego je glazba spremna i obojica smo zadovoljni. Onda počnem razmišljati o temi za stihove. Ponekad moram poslušati glazbu nekoliko puta da bi je osjetio, no nekada inspiracija dođe odmah. Tada napišem skicu stihova, pokažem Gaboru, čujem njegovo mišljenje i nastavim ako je sve dobro. Tako to ide, ukratko.

VENIA: Da možeš izabrati samo jednu pjesmu da bi opisao album, koja bi to bila i zašto?
WISDOM: Mislim da bi svaki od nas izabrao drugu pjesmu, no ako si pitala mena to bi bila naslovna pjesma, Marching For Liberty. To je najkompleksnija pjesma na albumu koja sadrži mnogo stilova, predstavlja sve pjesme sa albuma. Jedan od najvećih pjevača na svijetu prihvatio je naš poziv da zapjeva u ovoj pjesmi. On je Fabio Lione iz Rhapsody. Pjesma počinje s njegovim biljantnim glasom iznad teme akustične gitare. Kasnije slijedi ubijajući gitarski riff, folk temene i refren sa briljantnim zborom. Solo i melodije za dvije gitare; sve što se nalazi na cijelom albumu.

VENIA: Kako danas vidiš metal scenu u Mađarskoj u usporedbi sa 2001. kada je Wisdom nastao?
WISDOM: Kad je Wisdom nastao bio je kratki rastući period heavy metal glazbe vjerojatno zbog uspjeha Hammerfalla u to vrijeme, i zbog još nekoliko bendova koji su održali glazbu živom. Drugi su žanrovi isto mogli funkcionirati i to je bila dobra sezona za metal u Mađarskoj. Kako god, nakon recesije je sve krenulo naopako. Većina ih se raspala i sada samo nekoliko bendova može raditi. Nema novih bendova, samo stari i legendarni i neki bendovi koji su preživjeli. Mi smo jako sretni što možemo izaći iz Mađarske jer ako bi morali ostati tamo mislim da ne bi bili aktivni kao što smo sada.

VENIA:  Svirali ste prije Iron Maiden 2003., veliki stadionski nastup. Kakav je bio osjećaj i kakva su sjećanja na taj koncert sada desetljeće kasnije?
WISDOM: To je bilo ostvarenja velikog sna, možeš zamisliti. Tvrtka koja je organizirala taj Maiden koncert u Mađarskoj nas je vidjela na koncertu i nakon toga su nam ponudili da otvorimo za Maidene. Nismo mogli vjerovati. Golema bina i velikiprostor za 15000 ljudi. Bili smo totalno uzbuđeni i srećom sve je prošlo savršeno. To je bio veliki korak u bendovom životu. I mogao sam gledati Maiden nastup sa strane pozornice. Adriam Smith i Dickinson su izašli na pozornicu s te strane. Adrian me vidio da buljim u njega dok je čekao početak i dao mi svoju trzalicu. Bio sam još više uzbuđen nego prije koncerta. 🙂

VENIA: Bili ste nominirani za mađarskog predstavnika za Eurosong 2007. no niste prošli. Kako ste se odlučili prijaviti za Eurosong natjecanje i kako je to promijenilo smjer bendove karijere?
WISDOM: Kad je naš prvi album, Words Of Wisdom, izašao 2006. profesionalni mađarski novinari su nas nominirali za ovo natjecanje, mi smo ga samo prihvatili. Nismo mogli odnijeti pobjedu jer su bilie 1-2 pop formacije nominirate sa velikom podrškom glavnih medija, no to je bila odlična prilika za nas da postanemo dobro poznati u svojoj zemlji.

VENIA: Otvorili ste za Helloween, i kao što smo ranije spomenuli za Iron Maiden, s kojim bi još bendovima voljeli biti na turneji? Tko su vam glazbeni idoli danas i koliko se to promijenilo tijekom godina?
WISDOM: Osjećamo veliku čast što smo mogli biti na turneji sa Sabatoni  Powerwolf. To je bilo veliko vrijeme naših života i nadamo se da će se nastaviti. Ne znam što bi drugi rekli no volio bih biti na turneji s Iron Maiden, Metallicom, Helloween, Gamma Ray, Hammerfall… i sa mnogo, mnogo odličnih bendova. Najbolje u svemu je što nije nezamislivo. I to me čini vrlo srtenim i zadovoljnim.
Ne mislim da su se moji idoli promijenili tijekom godina, jer svi bendovi koje sam voli su još živi i izdaju odlične albume. Zavolio sam i neke nove bendove no volim i svoje stare favorite. Volim mnogo bendova u mnogo stilova.

VENIA: Sljedeću subotu stižete u Zagreb na 5. godišnjicu Valhalla partyja, što očekujete od publike i što publika može očekivati?
WISDOM: Pravi heavy metal party u Wisdom stilu. Dođite i vidjeti ćete. J

VENIA: Na kraju, želiš li nešto dodati, imaš li poruku za ljude koji će čitati ovaj intervju?
WISDOM: Prije svega, želio bih reći hvala vama, hrvatskim metal fanoviam, jer u proljeće kad smo bili u Zagrebu sa Sabaton i Eluveitie ste bili tako ludi da tako nešto prije nisam doživio. To nije istina samo za Sabaton i Elu već i za nas. Nakon svake pjesme dobili smo toliko ljubavi od vas da to nećemo nikada zaboraviti!
Nadamo se istom za subotu navečer kad vam možemo dati cijeli Wisdom nastup. Ne možemo dočekati, nadamo se da ćete uživati.

Službeni web: http://www.wisdom.hu/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *