Loading...

WHITESNAKE – Made in Japan (DVD)

whitesnake made in japanIzdavač: Frontiers Records
Datum objave:  travanj 2013
Žanr: hard rock, heavy metal
Ocjena: 8/10

Ovako je sve počelo. Whitesnake je 11. listopada 2011. u Japanu nastupio kao co-headliner „Loud Park“ festivala pred prepunom Saitami Super Arenom. Cijeli je događaj snimila japanska televizija, a gledanost je premašila svaka očekivanja. Whitesnakeu su ponudili snimanje materijala kako bi on postao dostupniji još širem krugu fanova, a oni su oduševljeno prihvatili ponudu. I tako su ovjekovječili sjećanje na ovaj genijalni koncert čak na tri vrste medija – izdali su ga na DVD-u, Blu-rayu i dvostrukom CD izdanju. Postoji i objašnjenje zašto je potrajalo izdavanje materijala. Bend je htio dotjerati produkciju do savršenstva, što im je naposljetku i uspjelo, pa su mnoštvo vremena proveli u studiju, uhvativši predah od neumornog rokerskog života na turneji.

Legendarni rokeri koje ne treba posebno predstavljati nastupilu su s manje-više klasičnom setlistom. U većini su zastupljeni stari, provjereni hitovi, a našla se i pokoja novija stvar. Sa svojim reprezentativnim hitovima poput „Give Me All Your Love Tonight“, „Love Ain’t No Stranger“, „Is This Love“, „Fool for Your Loving“, „Here I Go Again“ te naposljetku „Still of the Night“ uistinu ne mogu pogriješiti. Pohvala i za odabir sadržaja i samo izvođenje. Riječ je o nevjerojatnoj izvodilačkoj snazi i vještini koja se stječe iskustvom (koje na sreću whitesnakeovcima ne nedostaje) i predanim radom. Coverdale je i dalje formi, raspolaže širokim vokalnim rasponom, vrti mikrofon kao mažoretkinja štap te izvodi svoje karakteristično, zavodljivo vučje zavijanje između pjesama. Njegov je vokal, bez sumnje, jedan od osebujnijih u svijetu rock’n’rolla, no, unatoč tome, snizio je registar i gotovo sve otpjevao nešto sniženo.

Izvedba je uistinu impozantna te je šteta što je nisu dodatno „nakitili“ scenskim efektima. Svjetala je mnogo, ali, dodoše, light show nije ovoga puta noseća komponenta koja bi dala konačan pečat cjelokupnom nastupu. Rasvjeta nije toliko orijentirana na stvaranje fascinacije vizualnim dojmom šoa (što je često neodvojiv dio Whitesnakeovih nastupa!). Rekoh, i dalje je bogata, no ne razmeću se njome pa se izgubila svojevrsna teatralnost. Gledala sam već Whitesnake uživo pa čvrsto stojim iza svojih riječi. Stoga nisam sigurna da se sretnicima koji su prisustvovali koncertu priziva u sjećanje izrazita vizualnost nastupa. Možda je to samo dojam ispred malih ekrana, ali u svakom slučaju popravlja ga samodostatna izvedba. Stoga whitesnakeovcima usputne stvari poput dekora nisu potrebne pri stjecanju oduševljenja publike.

Osobit moment nosi pjesma novijeg datuma „Forevermore“, koja počinje polaganije i lirski, a nastavlja se ekspresivno i dramatično. Nakon nje slijedi gitaristički dijalog, nadmetanje Douga Aldricha i Reba Beacha koje su naslovili „Six String Showdown“. Prvi svoju vještinu soliranja prezentira Doug, zatim Reb pokazuje što zna, a potom se, očekivano, ujedinjuju u svirci. Valja spomenuti još podužu solo dionicu bubnjara Briana Tichyja. Istinski je šoumen, nema što. Bubnja noževima i golim šakama, žonglira palicama… Dovoljno razloga za pridobivanje simpatija publike.

Koncert je bio vrijedan snimanja i dugotrajne produkcije. Fanovima svakako preporučujem pogledati ga. Pritom im stoje na raspolaganju čak tri vrste medija, a izdanja se ponešto razlikuju oko odabira dodatnih sadržaja. CD izdanju priložen je dodatni disk s 8 pjesama, uglavnom je riječ o akustičnim verzijama, a DVD i Blu-ray izdanja obogaćena su uradcima fanova.

Popis pjesama:
1) Best Years
2) Give Me All Your Love Tonight
3) Love Ain’t No Stranger
4) Is This Love
5) Steal Your Heart Away
6) Forevermore
7) Six String Showdown
8) Love Will Set You Free
9) Drum Solo
10) Fool for Your Loving
11) Here I Go Again
12) Still of the Night.

Recenzija: Tihana Klajzner

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *