Loading...

TYR (TERJI)

Intervju: Martina Šestić
Foto:

Hrvatska je publika upoznala Týr 2006. godina kada su nas posjetili u sklopu turneje s Amon Amarthom i Wintersunom. Ove godine nam se vraćaju u društvu Finntrolla i Skálmölda kako bi nam predstavili svoj najnoviji album Valkyrja koji izlazi 16. rujna za MetalBlade Records. Zato nemojte propustiti njihov nastup u zagrebačkoj Močvari 17. rujna.
Što misli o novom albumu i predstojećoj turneji, za VeniaMag je ispričao Terji Skibenæs, gitarist benda.

Terji-TyrVENIA: “Valkyrja” će uskoro biti objavljena. Kako ste odlučili ubaciti žensku energiju u koncept albuma? Možeš li nam reći malo više o tome?

TERJI: To je nekako došlo kad smo odlučili imati gost pjevačicu. Mislim da je Liv Kristine već prije govorila kako bi htjela pjevati u nekoj od naših pjesama pa smo pristali. Ona i Heri su dobri prijatelji i budući da smo htjeli pokušati nešto novo, učinilo nam se da je sada idealno vrijeme za to. I ispalo je dosta dobro.

VENIA: Na zadnjih par albuma se osjeća lagani odmak od progresivnog zvuka. Je li Valkyrja još jedan korak dalje? Koliko se razlikuje od svog prethodnika The Lay Of Thrym?
TERJI: Ovaj je album malo brži na nekim dijelovima, ali mislim da i nije toliko različit od The Lay Of Thrym. Više-manje se radi o istom stilu s nekoliko bržih pjesama. Još uvijek imamo progresivne stvari, Nations je vjerojatno jedna od najprogresivnijih koje smo ikada napravili, samo što melodija vokala to čini manje uočljivim.

VENIA: Možeš li nam reći nešto više o suradnji s Liv Kristine iz Leaves’ Eyes?
TERJI: Kako sam prije rekao, ona i Heri su dobri prijatelji pa smo to lako organizirali. Što se tiče samog procesa, u studiju smo prvo snimili bubnjeve i gitare te ih poslali u studio u kojem snima Liv. Nakon nekoliko dana smo dobili i njenu zvučni zapis preko kojeg je Heri snimio svoje vokalne dionice. I to je to. Sad samo čekamo i nadamo se da će se svidjeti fanovima.

VENIA: Imate stvarno izvrsne spotove. Pripremate li možda novi spot? Ako da, za koju pjesmu?
TERJI: Hvala. Ovog smo ljeta svirali na jednom festivalu na Farskim Otocima gdje su nas snimali dok smo izvodili Blood Of Heroes pa će nam to biti novi spot. Takav je plan za sada.

VENIA: Više niste pod okriljem Napalm Recordsa. Kako je u MetalBladeu?

TERJI: Jako je dobro! Dosta su susretljivi i već puno rade na promociji. Budućnost benda se čini svjetlijom.

VENIA: Sjećam se da su vas neki novinari krivo optuživali da ste naci-bend. Kako ste se nosili s tom situacijom?
TERJI: Heri i Ville iz Moonsorrowa su snimili video izjavu i postavili na youtube tako da bude jasno da nemamo nikakve veze s takvim stvarima. I onda je napisao pjesmu Shadow Of The Swastika koja izričito govori da nemamo ništa s time.

VENIA: Na neki ste način postali glazbeni veleposlanici svoje zemlje. Kakva je metal scena na Farskim Otocima? Kakve su reakcije na vašu glazbu kod kuće?
TERJI: Ovdašnja metal scena je jako dobra. Nekoliko je dobrih bendova, ali je pred njima još dug put do nekog većeg uspjeha.
Upravo smo odradili jedan festival i bilo je čudesno ponovo svirati doma. Zadnji put smo tu svirali prije 2-3 godine. Ljudima se sviđa i polude kad sviramo ovdje.

VENIA: Kako teku pripreme za turneju sa Finntrollom i Skálmöldom?
TERJI: Uvježbavamo neke nove pjesme, bubnjeve će na ovoj turneji svirati naš stari prijatelj Amon Ellingsgaard tako da on često i sam odrađuje probe. Inače, svatko sam kod kuće vježba pojedinačne stvari pa se par dana prije turneje svi skupa nađemo na probi.

VENIA: Koji ti je do sada bio najdraži koncert na kojem ste svirali?
TERJI: Teško mi je odrediti. Uvijek dobro kad dobijemo dobre reakcije publike i kada je ozvučenje dobro.

Ali mislim da mi je najbolje bilo kada smo svirali na jednom festivalu ovdje na Farskim Otocima koji se zove Summarfestivalurin. Sve je bilo savršeno – od zvuka do publike.

VENIA: Mi se veselimo vašem koncertu u Zagrebu. Želiš li nešto poručiti svojim hrvatskim fanovima?
TERJI: Da, dođite na naš koncert i obećavamo vam da ćete se dobro provesti! I popijte koje piće s nama nakon nastupa!

Službeni facebook:
https://www.facebook.com/tyrband

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *