Loading...

TANKARD (Gerre)

Intervju: Tamara Dujmović
Foto: Nuclear Blaslt

U očekivanju novog albuma popularnih njemačkih thrash metalaca pijanica Tankard, imala sam sreću napraviti mailer sa njihovim frontmanom Gerreom. Budući da su Tankard jako zabavni i ne shvaćaju sebe ozbiljno pobrinula sam se da i intervju dobije opuštajuću I zabavnu vibru. Provjerite!

VENIA:  Bok. Vruće je kao u paklu. Jesi li možda za pivo? 🙂
GERRE: Ne još, na poslu sam, ali danas navčer ću popitijedno ili možda dva dok ću gledati nogomet…

VENIA: Krenimo od početka. Bili ste grupa prijatelja iz razreda kada ste osnovali bend. Jeste li već tada imali iskustva u stvaranju glazbe? I jeste li imali velike snove o bendu?
GERRE: Ne, nismo imali velike snove i nikada nismo mislili da će Tankarda biti ovdje i nakon 30 godina! Svi smo bili fanovi novog vala britanskog heavy metala s početka 80.-ih i onda smo uzeli nešto sati iz gitare i basa i započeli s bendom. Od prvog dana pisali smo svoje pjesme i nikada ništa nismo obradili. Stvarno smo malo ponosni što smo još uvijek ovdje i nikada nismo odustali posebno od sredine do kraja devedesetih kada thrash nije baš bio popularan!

VENIA: Kako ste se odlučili za ime Tankard?
GERRE: Prvo smo svoj bend zvali Venger i Vortex, ali bilo je već bendova s tim imenima. Onda smo našli ime Tankard u engleskom rječniku i pomislili da nam to ime doista pristaje!

VENIA: Dolazi li vaša definicija kao thrash metal benda pijanica iz beskonačne strasti za pivom ili?
GERRE: Svoju smo drugu demo snimku nazvali ”Alcoholic Meta” iz šale zato što je sredinom osamdesetih rođeno mono različitih metal stilova, speed, thrash, black, poser, itd. Kasnije smo se pobrinili za svoju vrstu imagea, posebno sa albumima ”Chemical Invasion” i ”The Morning After”, poslije smo se željeli oterasiti tog imagea, ali to je propalo naravno! Sada stvarno radimo mnogo pardoije na svoj vlastiti image jer ga ne shvaćamo preozbiljno!

VENIA: Kad već govorimo o pivu, koliko onda možete popiti i koja vam je nadraža vrsta?
GERRE: Jednu ili dvije, to je dosta hahahaha…. naša najdraža vrsta je uvijek ona koju dobijemo u backstageu! To je i jedini smisao benda: putovati diljem svijeta i isprobavati mnogo različitih piva!

VENIA: Volite li još kakav alkohol osim piva?
GERRE: Ne baš, pivo je najljepša stvar u životu!

VENIA: Uskoro ćete objaviti album ”A Girl Called Cerveza”. Omot je poprilično zanimljiv i možemo vidjeti da je opet o pivu. Možeš li reći nešto više o albumu i omotu?
GERRE: Ako stvarno polgedaš u oči djevojke koju si spomenula vidjeti ćeš da je ta djevojka sestra kralja piva, momak koji je kralj albuma piva naslikan je na rođendanskom albumu, ‘The Thirsty’ albumu i ‘Open All Night Reloaded’ DVD-u. Ideju je imao naš basist Frank kada smo po prvi puta posjetili južnu Ameriku 2007. Naš manager Buffo imao je tu glupu igru riječima na pameti i mislili smo da bi to mogao biti cool naziv albuma. Opet smo radili s producentom Michaelom Mainxom koji je već bio odgovoran za zvuk na ”Vollume 14”. Ovaj put zvuk je još uvijek vrlo transparentan i vrlo jasno možeš čuti svaki instrument no gitare su mnogo žešće tako da smo stvarno zadovoljni sa zvukom. To je još jedna kombinacija thrasha i nekih melodičnih dijelova sa lovljivim voklaom; nadam se da će se Tankard fanovima svidjeti album! Za naslovnu pjesmu ”A Girl Called Cerveza” smo snimilispot, pogledajte ga na YouTubeu.

VENIA: Bilo je zanimljivo vidjeti predstavljanje albuma u nekoliko dijelova. Otkuda ideja?
GERRE: To je bila ideja našeg novog izdavača Nuclear Blast, jako mi se sviđa. Imaju mogo snage i rade sve što mogu da bi Tankard napravio još korak naprijed. Stvarno smo zadovoljni s njihovim radom i gledamo što će se dogoditi s Tankardom.

VENIA: Koliko ste dugo spremali album?
GERRE: 7 do 8 mjeseci, počeli smo prekasno sa pisanjem pjesama kao i uvijek… tako da smo nekoliko tjedana prije nego smo ušli u studio stvarno bili pod pritiskom, kao i sa svim albumima prije. Ali mislim da Tankard stvarno treba tu vrstu pritiska da bi napisao dobre pjesme!

VENIA: Da moraš izabrati samo jednu pjesmu sa albuma da bi album predstavio publici koju bi odabrao i zašto?
GERRE: Oh, to je jako teško jer mi se sve sviđaju, naravno! Ipak, izabrao bih Rapid Fire zato što je stvarno žestoka s nekim melodičnim dijelovima i ima vrlo pamtljiv refren. Najprije je planirano da bude zadnja na albumu, sad smo je pomaknuli na početak, mislim da ga dostojno otvara!

VENIA: Tankard obilježava 30. godina sa ovim albumom, planirate li možda neke posebne koncerte?
GERRE: Svirali smo posebni koncert na Rock Hard festivalu sa nekim gimmicks (plesačice na pozornici, kralj piva s krunom na pozornici, besplatno pivo, itd.), ali te gimmicks nisu u planu za nadolazeće koncerte. Svoj ćemo 30. rođendan proslaviti na svakom koncertu s fanovima. Svirati ćemo neke festivale i u mnogo klubova ove godine, a posebno će biti u našem gradu Frankfurtu pretpostavljam!

VENIA: Gdje najviše volite svirati i zašto?
GERRE: Stvarno volimo svirati svugdje u svijetu, fanovi u istočnoj i južnoj Europi, posebno južnoj Americi su najentuzijastičniji mogu reći. Stvarno želimo putovatiu zemlje u kojima nismo nikad bili tako da možemo reći ‘uzdravlje’ za narednih 30 godina Tankarda!

VENIA: Možeš li se sjetiti najsmješnijeg trenutka s neke turneje?
GERRE: Svirali smo open air festival u Češkoj krajem devedesetih i naš basist Frank je skočio u publiku i nedostajao nam je nekoliko minuta tijekom kojih je još uvijek svirao! Nakon što je skočio u publiku vratio se na drugu pozornicu na kojoj nitko nije svirao, mislim da je bio malo pijan hahahaha….

VENIA: Hrvati su također veliki fanovi piva, pogotovo metalci. Hoćete li nas možda posjetiti jednom?
GERRE: Stvarno bi se htjeli vratiti, svirali smo jednom u Zagrebu i bilo je odlično! Nadam se da se vidimo uskoro da opet imamo jedan veliki party! Uzdravlje!

VENIA: Hvala za intervju i sretno s novim albumom!
GERRE: Hvala tebi na podršci, uživaj!

Službeni web: www.tankard.info

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *