Loading...

SYLOSIS (Josh Middleton)

Intervju: Buna Bernarda Juretić
Foto:

Sylosis su britanski bend koji se prvi put široj publici predstavio s albumom “Conclusion Of An Age” 2008. Album iz 2010. “Edge Of The Earth” bendu je osigurao nastupe na nekim od značajnijih festivala i dokazao da se radi o jednom ozbiljnom i kvalitetnom bendu čija glazba lako prelazi utemeljene granice tipičnog death i thrash metala. Iako se njihov stil može opisati kao mješavina deatha i thrasha s posebnim naglaskom na melodičnost, čime se može pohvaliti najnoviji uradak “Monolith” koji je izašao ovaj mjesec, ima tu i progressive metal utjecaja. Sylosis će u promovirati svoj najnoviji album “Monolith” na turneji s Fear Factory i Devin Townsend Project, a 1. 12. moći ćemo ih gledati u Boogaloo-u. Bilo nam je izuzetno zadovoljstvo popričati s gitaristom i pjevačem Joshom Middletonom. Pročitajte što nam je rekao o dosadašnjem uspjehu benda i novom albumu.

VENIA: Što mi možeš reći o vašem novom albumu „Monolith“ i njegovom snimanju?
JOSH: Snimanje je išlo stvarno dobro. Bilo je tako da smo prvo snimili bubnjeve i onda uzeli mjesec dana pauze pa smo onda napravili gitare i ostalo. Radili su ga dugi vremenski period kao nikada prije jer smo željeli stvoriti prirodniji i live zvuk na albumu tako da nismo htjeli provesti previše vremena stvarajući ga savršenim, htjeli smo da zvuči stvarnije i iskrenije.

VENIA: Kako bi glazbeno opisao ovaj album, koji su mu najbolji elementi?
JOSH: Mnogo je mračniji i zlokobniji i malo je ambijantalijeg dijela u zraku, ambijentalan je i melodičan na mnogo mračniji način od svega što smo do sada napravili.

VENIA: A koncept iza albuma, stihovi, glazba?
JOSH: Koncept ima tu dugu priču s detaljima koje još nismo objasnili ali je o momku koji želi pokušati vratiti svoju ženu iz mrtvih, posudili smo ideju iz jednog grčkog mita. Pa, da, stihovi su o stvarima koje mi se sviđaju i koje su mi bliske u mom životu. Tako da se ne radi o konceptu nego sam pokrio ono što za mene i ljude ima stvarno značenje na drugačiji način.

VENIA: Zadnjih ste godina bili mnogo na turnejama pa kakav je osjećaj, je li teško biti na putu, promovirati, raditi intervjue i sve to?
JOSH: Ne, u redu je! Napokon, imamo osjećaj da nismo još bili dosta na turneji. Teška stvar je bila američka turneja jer je bila duga i stvarno smo se dugo vozili. Ali sve je bilo lijepo.

VENIA: Što je najbolji, a što najgori dio kada si u bendu?
JOSH: Najbolji dio je… ne znam, ja stvarno volim stvarati glazbu i imati nešto na CD-u, ali svirati uživo je isto jako dobro jer smo svirali i stvarno velike festivale i sve. To su isto vrhunci. Mislim da je najgora stvar biti daleko od djevojaka, prijatelja i obitelji.

VENIA: Gdje imate bolje fanove, u Americi ili u Europi?
JOSH: U Europi, mislim, zato što smo u Americi bili samo jednu turneju i tamo trebamo mnogo više raditi što, nadam se, i hoćemo.

VENIA: Koja je glavna razlika između europske i američke publike?
JOSH: Da budem iskren, nismo primijetili nikakvu razliku. Primijetili smo da je razlika povezana s bendovima s kojima sviramo. Znaš, možemo biti na potpuno drugačijim turnejama i u svakoj zemlji to ovisi jesmo li predgrupa drugim bendovima ili predvodimo turneju no generalno fanovi su isti svugdje u svijetu.

VENIA: Gdje bi volio svirati u budućnosti, koje te zemlje najviše privlače?
JOSH: Australija. Najvjerojatnije ćemo svirati tamo sljedeće godine i to bi bilo cool. I Japan. Mnogo je mjesta, Istočna Azija bi bila cool. Još uvijek nikada nismo svirali u Grčkoj tako da bi i to bilo cool.

VENIA: Svirali ste na velikim festivalima poput Wackena i Downloada. Kakvi su dojmovi?
JOSH: Da, oba su odlična! Na Downloadu smo svirali nekoliko puta tako da znamo što očekivati, to je uvijek cool festival. Na Wackenu smo bili prvi puta i kišilo je stvarno, stvarno, gadno i sve je bilo blatnjavo i kišno da i nismo ništa drugo vidjeli, kako smo svirali na manjoj bini nisam čak ni vidio glavnu binu s te na kojoj smo svirali.
VENIA: Da, dobri stari Wacken.
JOSH: Da!

VENIA: Koja je glavna razlika između stvaranja glazbe i sviranja uživo?
JOSH: Stvarati glazbu je najteži dio, za to treba mnogo vremena kao i za aranžiranje pjesama i stihova i svega što želiš napraviti za album. A svirati uživo je samo zabavno.

VENIA: S kim bi voljeli ići na turneju i zašto?
JOSH: Mislim s Mastodon, jednim od naših najdražih bendova trenutno. A onda Gojira, još jedan cool bend. I Lamb Of God.

VENIA: Sad kad si spomenuo Lamb Of God, što misliš o situaciji koja se događala i nažalost se još uvijek događa s Randyjem Blytheom?
JOSH: Mislim da je to sranje! Kad sam prvo čuo da je optužen za ubojstvo shvatio sam da je prilično ozbiljno. Ne možeš samo reći oslobodite Randyja i ne razmišljati o tomu. Ali kada je izašla prva snimka i kada čuješ više o tomu, stvarno zvuči smiješno optužiti ga. Ne znam želi li netko izvući novac, tužiti ga ili ne znam što. Da, to je sranje!

VENIA: Da, slažem se. No vratimo se na vaš novi album. Planirate li snimiti spot za neku od pjesama s „Monolitha“?
JOSH: Mislim da ćemo snimiti spot za pjesmu „Fear the World“ koja je druga pjesma na albumu. I nadam se da ćemo to napraviti uskoro. Ne znam još kakav će biti spot.

VENIA: Uskoro ćete na turneju sa Fear Factory i Devin Townsend Project pa u sklopu toga dolazite i u Hrvatsku, u Zagreb. Kakva su očekivanja?
JOSH: Ne znam što očekivati ali ne očekujemo da će publika biti drugačija nego na bilo kojem drugom mjestu gdje idemo. Svugdje je cool i fanovi su cool i sve je jako lijepo. Glavna stvar je da je lijepo biti u drugim zemljama, a fanovi su jako slični gdje god idemo tako da uglavnom uživamo vidjeti nova mjesta.
VENIA: Koliko zapravo uspijete vidjeti kad dođete u novi grad ili novu zemlju?
JOSH: Ne previše. Da budem iskren najviše vidimo kada se vozimo što je u biti sranje ali ipak ponekad vidiš stvarno cool stvari dok se voziš. Ali uglavnom se voziš cijeli dan, dođeš u klub i moraš postaviti opremu, odsvirati koncert i onda ići u hotel pa se opet voziti. Tako da nemaš vremena vidjeti mnogo.

VENIA: Na kraju, koja bi bila tvoja poruka hrvatskim fanovima?
JOSH: Oprostite što nismo bili kod vas neko vrijeme, ali vidimo se uskoro.

VENIA: Hvala ti puno, vidimo se u prosincu!
JOSH: Da, hvala ti!

Službeni web: www.sylosis.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *