Loading...

SUFOSIA

Intervju: Buna Bernarda Juretić

Sufosia je svim domaćim thrasherima dobro poznato ime. Za bend su u proteklih nekoliko mjeseci postali zainteresirani fanovi i diskografi u inozemstvu. O tome što se trenutno događa s bendom, kako idu pripreme novog albuma te kakvi su budući planovi razgovarali smo s pjevačem i gitaristom benda  Davorom Garašićem.

sufosia slVENIA: Pozdrav! Vidim da ste imali nekoliko gaža na domaćem terenu u proteklih nekoliko tjedana. Što se trenutno događa s bendom?
DAVOR: Bend je završio materijal za drugi album i dio trećeg. Termin za snimanje drugog albuma još nije određen pošto trenutno eksperimentiramo s nekim novim metodama snimanja. Ujedno završavamo singl gdje će nam gostovati legendarni bubnjar iz zlatnih dana Megadetha – Nick Menza. Snimanje drugog albuma odredili smo kao iduću fazu. Naravno, koristimo svaku priliku za live svirke kako bi se više približili publici te im pružili priliku da čuju nove stvari i smjerove u kojima se bend razvija. Nedavno smo nastupili u Sisku u sklopu United Bands Vs Crowd franšize. Pretpostavljamo da će biti još zajedničkih svirki šire od kruga oko Zagreba, gdje najčešće nastupamo.

VENIA:  Kako stojite s novim materijalima, kad ih možemo očekivati?
DAVOR: Trenutno imamo završen drugi i pola trećeg albuma. Nakon objave gore spomenutog singla, nadamo se brzom razvoju događaja i skorom odlasku u studio. Očekujemo veću potporu od izdavačkih kuća u ovoj fazi, pogotovo nakon što se podiglo dosta “prašine” oko nas u Americi i diljem svijeta.

VENIA: Otkud inspiracija za ime Sufosia?
DAVOR: Sufozija je geološka pojava čija je posljedica propadanje zemlje. Odabran je kao svojevrsna paralela s psihičkim stanjima i propadanjem ličnosti, što je česta tematika naših pjesama.

VENIA: 23. listopada nastupate u Vintage Industrial Baru. Što fanovi mogu očekivati? Hoćete li nas iznenaditi s nekoliko novih pjesama?
DAVOR: Da! Isprašit ćemo nekoliko stvari s drugog i sigurno jednu s 3. albuma, koje su osjetno agresivnije i nemilosrdnije od onoga što ste imali prilike čuti na prethodnom albumu. Također, možda ubacimo i neku dugo očekivanu obradu, ali sve ovisi od vibre u publici. Volimo nastupe odrađivati bez set listi i jednostavno svirati po feelingu. Nije ništa neobično niti da udovoljimo željama iz publike u bilo kojem trenutku nastupa. Sve je moguće!

VENIA: S vašeg aspekta kao benda koji već dosta dugo svira, kakav je vaš stav prema stanju na metal sceni u Hrvatskoj općenito?
DAVOR: Ako pričamo o kvaliteti bendova, onda se metal sceni smiješi lijepa budućnost. Kultura odlazaka na koncerte već je prilično prožvakana tema. Ne radi se samo o metal sceni, no nama kao metalcima je ona najzanimljivija. Ima vrhunskih bendova iz svih krajeva Lijepe naše, što zapazimo gotovo svaki put kada sviramo na nekog većem događaju.
Imamo veliki respekt prema svima koji se kreativno izražavaju putem nama drage muzike. Pružamo redovito potporu mladim, tek osnovanim bendovima kao i veteranima poput dečki iz Anesthesie koji su prvi odškrinuli vrata i dokazali da i mi možemo imati vrhunski metal.

VENIA: Kako je publika prihvatila vaš prvijenac “Inspiration Breakdown”? Imate li komentara na njega od fanova u inozemstvu?
DAVOR: ”Inspiration Breakdown” je zapravo bio eksperiment koji u vrijeme svog nastajanja nije trebao biti vezan za Sufosiu. Na kraju je utjecao na stilski zaokret koji će se uveliko osjetiti na drugom i trećem albumu.
Dobili smo jako pozitivne reakcije. Kako od domaće publike, tako i od strane putem interneta.
Zahvaljujući youtubeu stupili smo u kontakt s DVS Artist Management agencijom, te smo preko njih dobili pozitivne kritike i smjernice od svjetskih imena metala kao što su David Ellefson, Jeff Waters, Nick Menza…

VENIA: Svirate thrash metal, je li se danas teško probijati unutar tog žanra? Velika je konkurencija, a većina fanova je češće vjernija starim i dobro poznatim bendovima. Kako vi gledate na to?
DAVOR: Počeli smo kao thrash metal band, no s vremenom se naš stil proširio izvan granica tog žanra. Držimo se nekakvih okvira stare škole metala, no nastojimo se približiti publici koja preferira stilove novijeg datuma. Reakcije publike govore da se u tome dobro snalazimo. Ljudi ili vole ili ne vole. Poznati bendovi imaju veću publiku upravo zbog glasa koji ih prati.

VENIA:  Surađivali ste s bivšim bubnjarom Megadetha Nickom Menzom. Opišite nam kako je došlo do te suradnje.
DAVOR: Naš manager Robert Bolger poslao mu je snimku pjesme Hangar 18 u našoj izvedbi kako bi dobio njegovo mišljenje. Tako smo stupili u kontakt s Nickom. Potom je došlo do ideje da s Nickom snimimo još jednu obradu Megadetha, no ideja je evoluirala i završila na njegovom gostovanju u našoj pjesmi.
Klipove i najave navedene suradnje možete očekivati uskoro na našim stranicama.
VENIA: Što se tiče vaših nastupa u inozemstvu, gdje ste dosada svirali? Imate li već neke nove zakazane inozemne koncerte?
DAVOR: Do sada smo svirali pa brojnim festivalima u Hrvatskoj, Sloveniji i Mađarskoj, te zemljama bivše Jugoslavije. Izdvojili bismo nastupe na Metalcampu i Metal Maniji u Sloveniji te Metalfestu u Zadru. Turneja po SAD-u je u planovima i kako sada stvari stoje mogla bi se ostvariri u travnju iduće godine.

VENIA: Koji su budući planovi benda? Hoćete li uskoro snimiti neki novi spot?
DAVOR: Ono čemu se sada posvećujemo svakako je snimanje drugog albuma. U planu je i snimanje spotova za najmanje 2 pjesme koji bi se trebali zavrtiti na društvenim mrežama zajedno s datumom izlaska albuma. Što se tiče naših DIY snimaka s probe i novih najava albuma, možete ih očekivati u skoroj budućnosti.

VENIA: Na kraju, što biste poručili domaćim fanovima i našim čitateljima?
DAVOR: Radite ono što volite, slušajte ono što volite i uživajte u onom što volite. Ako je Sufosia jedna od stvari koja vas ispunjava, uskoro vas čeka prava poslastica.

VENIA: Hvala puno na intervjuu.

Službeni facebook:  https://www.facebook.com/sufosia?fref=ts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *