Loading...

SONATA ARCTICA (Henrik Klingenberg)

Intervju: Maja Trstenjak (maja@venia-mag.net)
Foto: Terhi Ylimainen

Sonata Arctica, bend čije hitove kao „Replica“ ili „Fullmoon“ znaju svi ljubitelji žestokog zvuka, bend koji spada u najpoznatije prestavnike finskog power metala i power metala općenito, ujedno je bend koji uskoro izdaje sedmi studijski album pod nazivom „Stones Grow Her Name“. Nakon što smo prije tri godine o prošlom albumu, „Days Of Grays“, razgovarali s pjevačem Tonyjem Kakkom, ovaj smo put o novom albumu porazgovarali s njihovim legendarnim klavijaturistom Henrikom Klingenbergom.

VENIA: Uskoro izlazi novi album, predstavi ga našim čitateljima, što mogu očekivati?
HENRIK: Ovaj smo put imali malo veći rock’n’roll stav, tako da uz već poznati zvuk Sonate pjesme su direktnije i zapravo je jako malo simphonic dijelova, za razliku od prošlog albuma. Također mislim da su pjesme kraće, ali nisam siguran.

VENIA: Zašto se album zove „Stones Grow Her Name“? Je li naslov povezan s radnjom albuma?
HENRIK: Naslov je varijacija stiha pjesme „Alone In Heaven“ koja se nalazi na albumu. Album nije tematski, pa je, koliko ja zna, povezan jedino s tom pjesmom. Kao i svaki put prije, bilo je jako teško smisliti naslov…ali još smo jednom uspjeli u tome. J

VENIA: Koja ti je pjesma najdraža na albumu? Zašto?
HENRIK:Shitload Of Money“, vjerojatno, jer je rock’n’roll pjesma do jaja. Veliki refren, kul solaže i super groove, što je više potrebno?

VENIA: Zašto ste odabrali „I Have a Right“ da bude prvi single?
HENRIK: Kao i obično, odabir prvog singlea je prava gnjavaža, glasali smo i razgovarali i glasali i još toga i tada smo došli do zaključka da „I Have a Right“ je pjesma koja jako dobro predstavlja što se događa na albumu. Bit će tu još singleova, ali ovo je samo prvi, i, prvi video.

VENIA: Reci mi nešto o omotu, što predstavlja?
HENRIK: Ne bih htio to pokvariti ljudima, mislim da bi svatko trebao sam zaključiti što predstavlja, dati svoje vlastito mišljenje. Boje reflektiraju osjećaje albuma, „Stones Grow Her Name“ je pozitivniji od prošlog albuma.

VENIA: Kako je prošlo snimanje?
HENRIK: Bilo je tu puno posla, ali naravno bilo je zabavno se teške stvari nisu ni primjetile. Još smo jednom isprobavali nove tehnike i nove ideje i naučili mnogo novih stvari koje možemo iskoristiti u budućnosti. Tako da, sve u svemu to je bilo jedno dobro učenje i eksperimentiranje i album je ispao prilično dobro. Iznimno sam zadovoljan i ponosan na to što smo napravili.

VENIA: Snimilli ste spot, koja se priča krije iza radnje?
HENRIK: Da, snimili smo spot za „I Have a Right“, išlo je sve glatko i radili smo s redateljem Tuukkom Temonenom, s njim nismo prije radili. Bilo je ovaj put lako sve za snimiti, odradili smo dijelove u Kemiju, našem rodnom gradu, tako da se zapravo ne sjećam kada je snimanje zadnji put bilo ovako lako. Priča je o dječjem pravu da odraste i ima dostatno djetinjstvo i naš zadatak kao odraslih da im to omogućimo, to je kako ja shvaćam pjesmu. Moguće je da je Tony nešto drugo mislio sa stihovima…nikad ne znaš.

VENIA: Kako se bend promijenio i razvio u glazbenom smislu tijekom godina? Nakon deset godina u bendu, misliš li da je ovo savršen bend u kojem želiš svirati?
HENRIK: Bilo je puno promjena i nadam se da će se bend nastaviti razvijati i u budućnosti. Bilo kako bilo, srž Sonate Arctice je još uvijek prisutna, melodije, dramatične priče, neki instrumentalni dijelovi. Mislim da su se naši ukusi i vizije promijenili tijekom godina, ali ovo je savršen tip benda za mene, a meni lako stvari dosade i srećom tako je i kod drugih dečki iz benda pa se zato stalno mijenjamo i iznova istražujemo pristup svako malo, ovo će ostati savršen bend za mene.

VENIA: Kakvi su planovi za budućnost, možemo li vas možda uskoro očekivati i u Hrvatskoj?
HENRIK: Počinjemo raditi na rasporedu za nadolazeću turneju, nemam pojma kako će ići ali se nadam da ćemo uskoro svirati i u Hrvatskoj. Sljedeće dvije godine ćemo praktički biti na turnejama po svijetu, to je plan za sada, i nakon toga mislim da će biti vrijeme za sljedeći album.

VENIA: Za kraj, imaš li kakvu poruku za čitatelje Venia-Maga?
HENRIK: Ako mislite da ne sviramo dovoljno solaža, poslušajte moj solo album Klingenberg Syndrome…i čudak se pretvorio u profesionalca, ima jako puno solaža tamo, ne samo mojih već i Eliasovih. Osim toga, ne klonite duhom i hvala vam na potpori!

One comment
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *