Loading...

RESISTANCE (BG)

Intervju: Elena Crnković
Foto: promo

Belgijanci Resistance započeli su karijeru kao hardcore bend, a nakon nekoliko promjena postave polako su promijenili zvuk sve do death metala, što sviraju i sada. Početkom ove godine izdali su novi album „To Judge and Enslave“, a više o njemu, bendu općenito i svojim turnejama ispričali su u intervjuu za Venia-Mag.


VENIA:
 Za početak, kako bi ti predstavio bend ljudima koji će čitati intervju? Koja je priča iza imena Resistance?
RESISTANCE: Resistance je 2004. osnovao Ben, naš basist. Počevši s hardcore korijenima, bend je evoluirao kroz nekoliko promjena line-upa i postao moderna death metal zvijer što je i danas. Resistance je izdao jedan demo i 3 studijska albuma, a naš četvrti „To Judge and Enslave“ je izašao u siječnju 2012. preko HMB Productions.
Kad je Ben osnovao bend, želio je kratko i jednostavno ime koje se lako pamti. Resistance je kratko, može se lako zapamtiti i zvuči dobro na svakom jeziku, pa je zapeo za njega.

VENIA: Koji bendovi su utjecali na vas i vaš rad? Što općenito inspirira vašu glazbu?
RESISTANCE: Naša glazba je plod našeg jammanja, pokušavamo u njoj miješati svačiji utjecaj, a “TJAE” je prvi album s čvrstom, novom postavom benda. Pokušali smo se maksimalno poboljšati, stvarno smo uzeli dosta vremena da uđemo dublje u ovaj album i željeli smo, također, da bude malo više catchy. Naravno, još uvijek ima naših jednostavnih, heavy riffova tu i tamo (kao na „Trauma“ ili „Lords of Torment“), ali ovaj album je za nas “novi početak”. Svi smo dali 100%, a Shaun, koji je nedavno došao u bend, je donio nevjerojatne solaže i vokale, svi u bendu su stvarno zadovoljni  rezultatom.
Također smo imali priliku ići na turneju ili svirati s puno naših omiljenih bendova (Kataklysm, Belphegor, Misery Index, Decapitated, …) i  kako smo ih gledali uživo danima, dijelili ukuse, otkrivali nove bendove, svi oni su imali velik utjecaj na ono što smo danas, ako ne u glazbi, onda u izvođenju live nastupa, itd itd …

VENIA: Kako bi opisao vaš ​​novi album „To Judge and Enslave“? Tko je pisao tekstove, kakav je koncept albuma?
RESISTANCE: Tekstove su pisali Shaun (naš gitarist) i Miqe Lofberg (pjevač In-Quest-a) i koncept zapravo leži u naslovu > suditi i porobiti. Svi tekstovi su povezani s time i Miqe i Shaun su se izrazili kroz stihove, ali s naglaskom na ideje povezane s ropstvom / presudom, koje su imali na umu. Sad, ima još osobnih pogleda, ali mislim da ako ne pitamo njih osobno, nikada nećemo znati. : D

VENIA: Možeš li usporediti novi album s vašim prethodnim izdanjima? Kako se novi album razlikuje od prethodnih albuma?
RESISTANCE: „To Judge and Enslave“ je zreliji album Resistance-a, mislim. Naučili smo kako pravilno raditi zajedno i iskoristili sve što smo mogli od svih u bendu. Line-up je sada čvrst, po prvi put u povijesti, Resistance-a tako da su stvari bile jasne tijekom cijelog procesa.Također, radili smo s najboljom ekipom do sad > Blackout Multimedia nam je napravio nevjerojatan layout albuma, Xavier Carion je podigao zvuk na viši nivo nego što je na ostalim albumima, a Miqe je naše tekstove napravio boljima nego prije.

VENIA: Prema tvojem mišljenju, koja je najbolja pjesma na novom albumu i zašto?
RESISTANCE: Za mene je to Hordes of the Damned. To je pjesma koju sam ja napisao od A do Z i to stvarno puno znači za mene. Ova pjesma je (možda) sažetak svih mojih utjecaja, recimo.  Ososbito mi se sviđaju svi različiti tonaliteti koje smo iskoristili u njoj.

VENIA:  Što se skriva iza kratice E.N.S.L.A.V.E.D.?
RESISTANCE: Shaun je napisao cijeli tekst za ovu pjesmu, a svako slovo je početno slovo druge riječi oko koje se cijela pjesma izgrađuje.
ERADICATE _ NAILED _ SLAVED _ LOATHE _ ABUSED _ VICIOUS _ ERADICATE _ DESTRUCTION

VENIA: U ožujku ste išli na mini turneju u Poljskoj, zašto ste izabrali samo Poljsku?
RESISTANCE: Pa, mi smo predbilježeni u Massive Music i ispalo je da imaju mjesto za nas na sljedećoj Blitzkrieg turneji s Vaderom. Odmah smo prihvatili ponudu jer je to jedinstvena prilika i velika promocija za nas u Poljskoj.
Osim toga, moram reći, u Poljskoj smo uvijek bili dobrodošli, uživali smo tamo i volimo poljsku publiku. Oni su bolesni!

VENIA: Možemo li očekivati ​​neku europsku turneju uskoro?
RESISTANCE: Sve nas čeka prilično radna godina, jer, kao što možda znate, svaki član benda radi ili svira u drugim projektima, osim Resistance-a. No, možda se vratimo do kraja godine.:)

VENIA: Bili ste u Hrvatskoj prošle godine na turneji s Death Angelom. Kako je bilo na toj turneji? Planirate li opet doći u Hrvatsku?
RESISTANCE: Sve to je biloodlično. Dečki iz Death Angela su jako prijateljski raspoloženi, a već smo bili na turneji sa Suicidal Angels tako da smo znali neke od njih. I još moram reći da su turneje s Massive Music i njihovom ekipom uvijek dobre, sad su stvarno postali dio naše obitelji.
Što se tiče Hrvatske, upravo razmatramo nekoliko ponuda. Čini se da će bend ići na EU turneju ponovo u listopadu/studenom 2012., pa budite spremni!

VENIA: Ima li neki bend s kojim bi posebno želio ići na turneju? Ako da, zašto baš taj bend?
RESISTANCE: Imali smo sreće u prošlosti, pa smo i Oli i ja smo već bili na turnejama s puno naših omiljenih bendova (Kataklysm, Sepultura, Pro-Pain, Misery Index, …), ali ako moram birati, mislim da bi to bio Behemoth . Oni su takooo impresivni! Volio bih da ih mogu vidjeti dvadeset ili više puta zaredom, prilično sam siguran da bih mogao puno naučiti iz toga!

VENIA: Što misliš o metal sceni u tvojoj zemlji, u Belgiji?
RESISTANCE: Mi smo mala zemlja, ali smo jako aktivni na metal sceni. Imamo nevjerojatan potencijal ovdje, ali i puno koncerata svaki tjedan, možda je tu problem. Zbog količine koncerata, ponekad je teško privući fanove jer ima jednostavno previše opcija. Dakle, ako zaista želite uspjeti u ovom poslu u Belgiji, bolje je pokušati prvo u inozemstvu. Budući da smo mi išli na turneje i takve stvari, dobivamo više pažnje u Belgiji nego ikada, što je dobro, ali to manji indie bendovi ne mogu postići. No, imamo i puno velikih imena na koja smo ponosni, kao što su Enthroned, In-Quest, Aborted, Channel Zero, a i novu  generaciju obećavajućih bendova kao što su Master of Waha, Komah, Age of Torment. Ako niste čuli za njih, stvarno su vrijedni vaše pažnje.

VENIA: I zadnje pitanje, imate li kakvu poruku za fanove u Hrvatskoj?
RESISTANCE: Naravno, prvo, svi se nadamo da ćemo posjetiti Hrvatsku što je prije moguće, jako smo nestrpljivi predstaviti vam naš novi album uživo!
Druga je očita, i dalje podržavajte lokalnu scenu i metal scenu općenito, pokušajte ići na koncerte i ne bojte se doći upoznati nas i popiti pivo s nama.
Pozdrav iz Belgije i hvala ti Elena i Venia-Mag!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *