Loading...

PROKLET

Intervju: Martina Šestić martina@venia-mag.net

U Močvari će se u subotu, 23. studenog, održati A Night of Unholy Black Metal u sklopu koje će nastupiti i PROKLET – četveročlani black metal bend iz Rijeke kojeg čine Sablast, Pokojnik, Drinogor i Prokletnik. Bend je oformljen prije nešto više od godine dana, a u ovom ih kratkom intervjuu možete malo bolje upoznati.

ProkletVENIA: Relativno ste novo ime na domaćoj sceni. Možeš li nam ukratko predstaviti bend? Kako je nastao Proklet?
SABLAST: Bend Proklet je nastao na ljeto 2012. sa originalnom postavom bez gitariste te smo samo pičili obrade nevezano uz žanr, bilo je tu deatha, thrasha, ali smo uvijek naginjali blacku. Svoj stil i sreću pronašli smo kada je u bend došao Prokletnik na gitari par mjeseci poslije.

VENIA: U duhu black metal tradicije, imate i pseudonime. Koja priča stoji iza njih?
SABLAST: Za Sablast i Prokletnik mogu reći da govore sami za sebe. Vokal je uzeo ime Pokojnik zbog depresivne naravi, a pokojni Dead iz Mayhema jedan mu je od najvećih BM uzora. Bubnjar je uzeo ime Drinogor pod kojim nastupa i u drugim bendovima, slijedeći trag paganizma i toga kako se osjeća dok svira.

VENIA: Što te najviše privlači black metalu?
SABLAST: Stvari koje te uvijek privuku kod nekog žanra – tekstovi i glazba. To što se sve teme mogu opisati na svoj način i vidi se prava istina pa čak iako je mračna, dok može biti i dosta metafore.

VENIA: Prije par dana ste objavili svoj prvi EP “Forest of Forbidden Whispers”. Kako je proteklo snimanje? Možeš li nam u par riječi opisati kakvim se temama bavi?
SABLAST: Snimanje albuma proteklo je u sasvim dobroj atmosferi, a izlazak se odužio zbog ponovnog snimanja vokala. Glavne teme kojima se album bavi su misticizam smrti i prirode, ljudsko prokletstvo, samouništenje, zadnja pjesma ima temu istočnog bojišta u ww2. Cjelovita slika albuma je prikazana u naslovnoj pjesmi albuma koja kroz sliku stare šume koja je svjedok starine i proricatelj smrti. Pjesme Nuclear power i Gambler jasno prikazuju čovjekovo samounistenje, a Moć ratnika slavenskog govori o narodu koji je uspio zaustaviti i slomit dotad nepobjedivu ratnu mašineriju. Na albumu je i pjesma Raven, sam glasnik smrti, osobni sluga Đavla, po atmosferi i poruci pjesma najsrodnija naslovnoj pjesmi Forest of forbidden whispers.

VENIA: Kada radite na novom materijalu, krećete li prvo od glazbe ili teksta? Tko je glavni tekstopisac?
SABLAST: Uglavnom muzika nastaje sama za sebe, jer gitaristovo je viđenje da sama glazba govori puno više od riječi. Uglavnom imamo već gotovu glazbu i gotove riječi, pa spojimo i napravimo ono što jedno drugome najviše odgovara. Tekst mora prirodno izrastati i oplemeniti muziku. Većinu pjesama pišu oni Pokojnik i Prokletnik, dok ja i Drinogor dajemo prijedloge za glazbu koju također većinom radi Prokletnik.

VENIA: Što te najviše inspirira?
POKOJNIK: Najviše nas inspirira norveški black metal i njegova sloboda te black metal općenito. Mističnost te sam Sotona.

VENIA: Pišete tekstove na engleskom i na hrvatskom. Hoćete li i u budućnosti biti dvojezični ili će možda jedan jezik ipak prevladati?
SABLAST: Pjesme će uvijek biti na onom jeziku na kojemu ih želimo prezentirati, ako pjesma govori o Slavenima i hrvatskoj povijesti naravno da ćemo za to odabrati hrvatski, sve ovisi o pjesmi i na kojem jeziku bolje zvuči, te ka čemu teži, sad hoće li koji prevladati – vrlo vjerojatno hrvatski, dok će biti još pokoja na engleskom ali sve u svoje vrijeme.

VENIA: Koji su ti glazbeni uzori?
SABLAST: Evo za cijeli bend, glavni utjecaji su nam stara škola norveškog black metala, zatim finski black metal, i određeni punk/black utjecaji.
Pojedinačno, gitaristu je najdraži bend Satanic Warmaster, vokalu Marduk, bubnjar sluša dosata pagan metal i BM glazbe. Ja također cijelu staru školu, plus blackened death žanr.
Moji osobni uzori na bassu: Orion, Alex Webster, Steve Harris, Victor Wooten.

VENIA: Kako teku pripreme za zagrebački koncert koji će se održati u Močvari 23. studenog? Pripremate li nešto posebno s obzirom da će vam ovo biti prvi nastup u Zagrebu?
SABLAST: Probe kreću ovaj tjedan. To će biti svojevrsni ritual, doći ćemo samo prezentirati Proklet i black metal općenito najbolje što možemo.

VENIA: Već ste odradili nekoliko live nastupa. Kakve su reakcije publike? Koje je vam je za sada najdraže koncertno iskustvo?
SABLAST: Reakcije publike su odlične, osobno nisam očekivao da ćemo dobiti toliko pohvala i više volim čuti dobru kritiku za sebe tako da se mogu još više usavršiti, a time i Proklet kao bend. Meni je nadraže koncertno iskustvo bilo na Delta Summer Street Sessionu, gdje smo nastupali sa Czaarom i Mesmerom, zbog velikog broja ljudi koji nam je došao dati podršku, a i zbog atmosfere općenito.

VENIA: I za kraj imaš li poruku za sve koji će vas doći podržati u Močvari?
SABLAST: Dođite i podržite Black Metal scenu u Hrvatskoj!

www.facebook.com/pages/Proklet

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *