Loading...

MLADEN VOJIČIĆ TIFA

Intervju i foto: Drago Palavra

Nekadašnji pjevač rock divova Bijelog Dugmeta i Divljih Jagoda, Mladen Vojičić Tifa, ovih dana boravi u Austriji gdje održava dva nastupa. Točnije, u Linzu (21.02.) i Beču (22.02.). Kultni bečki Ost klub ugostit će svima nama poznatu zvijezdu. Koncerti u Austriji, kao i ostatku europskih zemalja su pod organizacijom FANTASY PRODUCTION agencije. Ekskluzivni intervju s Tifom za Venia Mag portal vodio je naš fotograf i suradnik iz Beča Drago Palavra. U foto galeriji pogledajte nekoliko fotografija druženja s obožavateljima iz Beča.

TIFAVENIA: TIFA, zašto se čekalo deset godina na album?
TIFA: Ako nemam nešto dobro za reći, onda je bolje šutjeti. Nisam od onih glazbenika koji prave ljetne i zimske hitove i koji imaju desetine albuma, a nemaju publike. Za mene je ono što radim prije svega ljubav i u pravoj iskrenoj ljubavi nema nista “na silu”. Tako i s mojim albumom “Spreman sam na sve” koji je nakon deset godina pauze ugledao svjetlo dana.

VENIA: Preslušali smo nekoliko pjesama s novoga albuma, uključujući i hit pod istoimenim nazivom albuma. Možemo li na sljedećem materijalu očekivati nekadašnji zvuk rock n´ rolla?
TIFA: Nakon deset godina mirovanja, ovaj album je vraćanje na scenu i zagrijavnje za sljedeći koji će biti čisti rock u najboljem smislu riječi. Ja i ne poznajem drugi oblik svog djelovanja osim pravog prljavog rocka!

VENIA: Turneja s novim materijalom?
TIFA: Turneja se za sada odvija spontano, ali organizirano i jasno. Fantom, producent i menadžer kuce FANTASY PRODUCTION, odlično odrađuje posao. Recimo, dan prije koncerta u Beču imamo i nastup u Linzu koji je već rasprodan i karte su planule za svega nekoliko dana. Očekujemo desetine nastupa po Europi, od Beča, Pariza pa sve do Skandinavije. SAD i Australiju također imamo u planu i uskoro ćemo znati datume koje također možete pratiti na službenoj stranici www.tifa.ba.

VENIA: Rock je na tlu nekadašnje države postavio čvrste temelje. Bili ste članom jednog od najvežih bendova – Bijelog Dugmeta. Postoje li nostalgija, sjeta i želja za vraćanjem u prošlo vrijeme?
TIFA: Dugme je bilo čudoviste rocka. Sretan sam što sam dio prošlosti ovoga benda. Album “Bijelo dugme” smatra se među najboljima u karijeri ovoga benda. Turneje s Dugmetom donijele su i dosta neprospavanih noći i mamurnih jutara, a s njima i eksperimentiranje različitim opijatima. Živjeli smo rock n´ roll 100 na sat!

VENIA: Održavate li kontakt s bivšim članovima Dugmeta?
TIFA: S Bregom sam u prijateljskom odnosu što govori da sve što sam radio za mene nije bio posao već ljubav. Često se čujemo i sretnemo po prilici. S Bebekom nemam čest kontakt, ali smo također u dobrom odnosu.

VENIA: “Padaju zvijezde”, “Esma i ja” su hitovi koji se i danas slušaju, puštaju u klubovima, izvode ih mladi bendovi.
TIFA: Ti hitovi nemaju vrijeme isteka. Oni jednostavno traju i vječni su.

VENIA: Vrijeme provedeno u Divljim jagodama je poslije suradnje s Dugmetom, bilo najveći kolač za Vas.
TIFA: Vrijeme s Jagodama je mozda i najljepše vrijeme moje mladosti. Album “Konji” je umjetničko djelo u kojem se isprepliću rifovi heavy metala i hard rocka. “Zauvijek tvoj” je jedna od najljepših ljubavnih pjesama u karijeri Jagoda i ta pjesma je moje autorsko djelo koju Zele Lipovaca ustvari potpisuje kao svoju. Ali bitnije od toga je da ta pjesma, kao i mnoge koje sam radio i s Dugmetom i Jagodama, jednostavno nema rok trajanja. “Konji”, “Zauvijek tvoj”, “London”, Divlje jagode” su rock classici koje i danas rado izvodim na svojima nastupima.

VENIA: Nećemo biti previse nostalgični, ali postoji li jedna želja za ponovnom suradnjom sa Zeletom?
TIFA: Naravno da postoji! Mi ćemo jednoga dana ponovno zajedno surađivati. Nisam siguran hoće li to biti s Jagodama, ali nešto novo sa Zeletom bih svakako htio uraditi. Zele je vrhunski izvodač, jedan od onih koji se rađaju jednom u nekoliko decenija. Jednog od “odabranih” mi smo imali na Balkanu, a to je upravo on.

VENIA: Jedan od najboljih koncerata Divljih jagoda je onaj u Stuttgartu ratne 1994. godine.
TIFA: Da. Drago mi je za spominjanje ovoga koncerta jer je svima nama bio jedan od jako dragih. Nastupali smo pred njemačkom publikom kada je rock bio najjači. Ogromna svjetska scena je tada protutnjala Europom i mi smo bili jedni od tih koji su u ratne dane na Balkanu svirali po europskim zemljama.

VENIA: Ono što me uvijek zanimalo je zašto je na ovom koncertu Zanil Zak Tataj otpjevao hit “Divlje jagode” s albuma na kojem je TIFA bio pjevač? Zašto nije otpjevao set pjesama s albuma “Stakleni hotel”, “Motori” i dr.
TIFA: Moram reći da sam iznenađen pitanjem! Ovo pitanje mi u karijeri nikada nitko nije postavio i vidim da dobro poznajete Divlje jagode čak u onim detaljima o kojima ni sam ne razmišljam. Odgovor je jednostavno ne znam. Set pjesama je uradio sam Zele i nismo uopće razmišljali tko što pjeva.

VENIA: Zanil Zak Tataj?
TIFA: Jedan od najvećih glasova koje sam uopće sreo i vidio u karijeri.

VENIA: Bili ste i gost na pjesmama “Stari” i “Pjesma za Davora”. Što je za Vas Davorin Popovic?
TIFA: O Davorinu su mnogi govorili koji ga uopće nisu poznavali tako da bih svoje emocije i istinu zadržao za sebe. Dovoljno je reći da sam ga zvao mentorom i smatrao drugim ocem.

VENIA: Pjesma “Stari” govori o ponovnom rađanju Starog mosta iz hladne rijeke Neretve. Pjesma je postigla veliki uspjeh i danas se sluša jer govori o najvećem hercegovačkom simbolu.
TIFA: Ja sam jednim dijelom Hercegovac. Moj otac je iz Nevesinja tako da sam prema Mostaru i cijeloj Hercegovini uvijek imao emocije.

VENIA: Nećemo se baviti politickim pitanjima, ali kako u poslijeratnom periodu vidite Mostar?
TIFA: Nije lako zivjeti u Mostaru. Sve dok postoji podjela grada na lijevi i desni, istočni i zapadni, naš i njihov – daleko smo od normalnog.

VENIA: Kada smo kod Mostara, može li mostarska publika očekivati Tifu u gradu na Neretvi? Također, može li publika u Zagrebu još ove godine očekivati Vas dolazak?
TIFA: U Mostaru kao i u Zagrebu publika nas svakako može očekivati! Nadam se da ćemo se vidjeti što prije. Za Zagreb me vežu lijepe uspomene.

VENIA: Je li ovo Vaš prvi nastup u Beču?
TIFA: Jos 1995. sam prvi put gostovao u Beču. Raspitivao sam se za Ost klub i čuo sam da se radi o jednom od najboljih austrijskih klubova. Nestrpljiv sam za subotnji koncert!

VENIA: Dovoljno je reći Fantom. Kako vidite suradnju s jednim od najvećih organizatora koncerata nekadašnje države?
TIFA: Fantom pripada staroj gardi rock n´ rolla. Sviđa mi se što je preorganiziran, a ustvari trudi se da sve izgleda  spontano. Dovoljno je reći da je menadžer za nastupe Dinu Merlinu i Zdravku Čoliću. Dobro znam da u njegovoj organizaciji ova dva velika imena imaju i po 5.000 posjetitelja na koncertima u Beču, Zürichu… Prije svega radi iz ljubavi, a kasnije rezultira i drugim stvarima.

VENIA: Za kraj, poruka čitateljima Venia-Mag portala.
TIFA: Probajte sve ali umjereno jer život je samo jedan! Puno vas voli i pozdravlja Tifa i vidimo se u Zagrebu!

 TIFA  TIFA  TIFA
TIFA
 TIFA  TIFA  TIFA  TIFA
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *