Loading...

SAGE

Intervju: Tihana Klajzner
Foto:

SAGE, domaći heavy/power/progressive metalci zadnjih mjeseci ubrzano kroče svoj put na domaćoj, ali i međunarodnoj metal sceni. Nakon prvog i udarnog videa za pjesmu ”Rivers Will Be Full of Blood”, Sage trenutno snima svoj treći video, a o glazbi,utjecajima, suradnji s bubnjarom grupe Kamelot i ostalom razgovarali smo s bendom.

Sage Photo by Karmen Poznić (1)VENIA:  Za početak, ukratko se predstavite. Neke od vas znamo iz drugih bendova. Kako ste se okupili?
SAGE: Mi smo novonastali bend i pokušavamo stvoriti muziku koja sadrži progressive, power i heavy metal elemente. Okupili smo se dva mjeseca prije prvog spota Rivers Will Be Full of Blood. Enio (gitarist/back vocal) i Vlad (bubnjar) započeli su sa idejom benda, a prvi član koji je došao u bend je Branimir Habek koji je Enia upoznao na jednom koncertu benda Angel of Fire u kojem je Vlad svirao bubnjeve. Nakon njega u bend je pozvan Eniov dugogošnji prijatelj Marko Karačić (bas gitara). Davor Bušljeta (lead vocal) kroz društvo i poznanstva upoznao Branimira. Rekao je da traže vokala, poslao je demo snimke, dogovorili smo se za probu i tako smo počeli. I zadnji, ali ništa manje bitan Andrej Božić (klavijaturist) svirao je sa Davorom u drugom bendu, razmišljali smo dali bi nam trebale klavijature, došao je jedan dan do Enia i time je bend bio upotpunjen.

VENIA: Kako izgleda provedba ideja u djelo – tko smišlja glazbu i piše tekstove? Gdje crpite inspiraciju? Koliko se uspijevate baviti glazbom u slobodno vrijeme?
SAGE: Bend smišlja glazbu, a tekst piše Davor, daje se na pregled ostatku grupe za prepravke, u slučaju da netko ima bolji prijedlog, zatim ide na lekturu.

VENIA: Koje biste glazbenike i bendove izdvojili kao svoje uzore? Koja imena s domaće scene izrazito cijenite?
SAGE: Glazbenici koji su nas inspirirali su Iron Maiden , Black Sabbath, Judas Priest, Kamelot, Symphony X, Queen, Dream Theater. S domaće scene super su nam Zoran Mišić, Dean Clea, pogotovo jer stvaraju sličnu glazbu.

VENIA: Pojavili ste se na sceni vrlo izravno – odmah s videospotom Rivers Will Be Full of Blood. Pogledalo ga je već mnogo ljudi. Profesionalno je napravljen, zapravo je teško povjerovati da je domaće produkcije.
SAGE: S obzirom da nam je producent Casey Grillo, i da se pjesme mixaju u Morrisonsound Recording studiju na Floridi, potrudili smo se  da nam video ne zaostaje za zvukom, to jest da spotovi budu u kvaliteti kao što je i zvuk..razgovarali smo sa dosta ljudi koji se bave izradom videa i odlučili se za Theikobraz (dikobraz) produkciju, tj dva mlada umjetnika, Dinko Šimac i Alen Senjanin koji su bili najkonkretniji u svojim zamislima kako da naše ideje snime tako dobro..oni i vole glazbu kojom se mi bavimo tako da lako dolazimo do tako dobrih rezultata..oni će s nama raditi i na svim spotovima kako bi dobili zajednički nazivnik svih 12 videa..to nam je jako bitno jer radimo tematski cd (sve pjesme su tematski o seljačkoj buni) i nadamo se da će se publici svidjeti svi ostali spotovi kao i prva dva

VENIA Krenuli ste vrlo ambiciozno, na pomolu je već treći videospot. Kad se sprema kakav EP/CD i možemo li vas uskoro čuti uživo?
SAGE: Nakon što napravimo dvanaest pjesama i spotova, izaći će i LP/CD, DVD.

VENIA:  Pročulo se kako planirate snimiti spotove za sve pjesme s budućeg albuma, što je, mora se priznati, za svaku pohvalu. Hoće li spotovi pratiti određenu priču?
SAGE: Spotovi će pratiti priču Seljačke bune. U šest spotova  mi se predstavljamo kao ratnici, tj. kao likovi iz priče kroz koje mi gledamo drugačije na seljačku bunu, a šest drugih spotova će pričati priče okvirno kao u Rivers Will Be Full of Blood i Rebellion.

VENIA: Smatrate li da na domaćoj sceni kronično nedostaje dobrih heavy/power bendova? Kako se vi uklapate u tu priču i što ste inovativno spremni ponuditi publici?
SAGE: Naša scena je po pitanju tog žanra podosta slaba, nadamo se da ćemo ljudima dati onaj osjećaj kao kad ste prvi puta čuli neki svoj draži bend. Nadamo se da ćemo takve reakcije dobiti i izvana. A nadamo se da ćemo osvježiti scenu kod nas i vani sa nečim novim i inovativnim, pogotovo što se tiče tematike i vizualnog prikaza.

VENIA: Zanimljivo je da imate u bendu oca i sina. Kakva je radna atmosfera? Funkcionira li cijeli bend poput obitelji?
SAGE: Radna atmosfera je takva da se stalno radi, kao i što vidite naš tempo, a bend radi kao obitelj, sve je složno.

VENIA: Kako je došlo do suradnje s vašim producentom Caseyom Grillom, bubnjarom grupe Kamelot?
SAGE: Vlad je napravio drum solo s  posvetom Caseyu Grillo i nedugo nakon toga Casey se javio, time je došlo i do kontakta sa Eniom, Casey je rekao da pošalju demo, a ostalo je povijest.

VENIA: Smatrate li da su glazbenicima u usponu mediji od velike pomoći? Za vas se vrlo brzo pročulo i u inozemstvu.
SAGE: Jesu definitivno, ali svejedno ništa nije besplatno. Danas imate mogućnost da Vas sluša čovjek u drugom dijelu svijeta, nadamo  se da će nam tehnologija izaći u susret.

VENIA: Kratka poruka čitateljima za kraj! Zahvaljujemo na razgovoru, želimo vam mnogo uspjeha u karijeri i zapaženih hitova.
SAGE: Pratite nas na našoj Facebook stranici, gledajte i šerajte naše spotove i vidimo se na nekoj svirci. 😉 Cheers!

Službeni Facebook: https://www.facebook.com/sagecroatiaofficial

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *