Loading...

OPĆA OPASNOST (Pero Galić)

Intervju i foto: Ivana Sataić (ivana@venia-mag.net)

Opća Opasnost, bend iz srca Slavonije, iz Županje, s kojim sam se prvi put susrela ranih 1990.-ih kada su, baš kao i danas, osvajali svojim ultimativnim hitom ”Jednom kad noć” u posljednjih je nekoliko godina pokretačka snaga domaće rock scene. Povratak Opće Opasnosti na scenu, nakon godina izbivanja, odjeknuo je kao budnica među rock populacijom svih generacija stoga ne čudi što Slavonci  predvođeni fantastičnim glasom Pere Galića na koncertima imaju sve više i više publike dok je njihov aktualni album ”Vrati se na svjetlo” jedan od najboljih rock izdanja u Hrvatskoj u protekloj diskografskoj godini.

Opća Opasnost će za samo dva dana zasvirati u zagrebačkom Domu sportova, a samo tjedan dana kasnije pridružiti će se izvođačima na festivalu Rockorana u Karlovcu. Stoga smo iskoristili ove dvije prigode i za Venia-Mag kratko porazgovarali sa Perom Galićem.

VENIA: Bili ste nominirani za ovogodišnju hrvatsku diskografsku nagradu ”Porin”. Što vam znači ova nominacija i što bi vam značila nagrada da ste ju dobili?
PERO GALIĆ: Kada ste sigurni da ste uradili dobar posao onda je normalno i očekivati nagradu za isti tako da smo se i nadali nominacijama ,jedna je prošla. Kao što sam i rekao to bi bilo priznanje za naš rad i uloženo znanje ali najveća nagrada je publika koja je na našim koncertima i na bilo koji drugi način uz nas. Veliko im hvala.

VENIA: Vratili ste se na scenu nakon dužeg izbijanja. Što ti se čini, kako danas izgleda rock ‘n’ roll scena u Hrvata?
PERO: Rock`n`roll je uvijek bio prisutan samo što se kao i u svemu s vremenom pojavljuju nova “djeca” koja se nastoje ugraditi u scenu pa onda neke vrijednosti budu pomaknute ali pošto su iskrene i vrijedne ponovo se vraćaju i pobjeđuju. Sve dok smo mi tu ne brinemo se ni najmanje.

VENIA: Što vas nakon toliko godina provedenih s glazbom i u glazbu još uvijek tjera naprijed, što je glavna pokretačka snage Opće Opasnosti?
PERO: Dok god postojimo, prema ovome što radimo, odnositi ćemo se isto jer nas to usrećuje i čini zadovoljstvo. Pjesmu nije lako napraviti uopće, vjerujte, ali pošto smo u tome 100% nije teško i sretni smo kada uspijemo napraviti nešto što se svidi publici. To je razlog koji nas tjera na još i još.

VENIA: Kako ste odlučili vratiti se na scenu  nakon godina izbivanja?
PERO: Puno puta smo to već objasnili i mislim da je najjednostavnije reći da je tako bilo najbolje za band. Na sceni je tada bila totalna panika i mi smo odlučiti zadržati ono što smo do tada postigli i sačekati da se stanje sredi. Malo se i odmorili i na nagovor publike koja je i u toj pauzi bila uz nas odlučili smo se 2009. vratiti i pokušati ponovo.

VENIA: Mnogi mladi glazbenici i općenito mladi ljudi navode Opću Opasnost kao uzor. Koliko vam to imponira, a u kolikoj vam mjeri nameće svojevrsnu odgovornost?
PERO: Pa i mi smo u neka naša mlada doba tražili uzore u sličnim bandovima tako da nas ovo danas raduje kad smo i mi uzor nekome, što znači da su u nama prepoznali kvalitetu i istinu i odgovornosti se ne bojimo ni najmanje jer znamo što smo i koliko smo uložili u ovo, a publika nagrađuje ono što vrijedi. Publiku još nitko nije prevario.

VENIA: A kakav je osjećaj znati da vas vole i da vam na koncerte dolaze svi uzrasti, doslovno kako kaže ona dobra stara od 7 do 77?
PERO: Ovo je glazba za sve uzraste. Dobne granice nema. Laska nam sigurno.

VENIA: Kako vidiš današnju rock glazbu u usporedbi sa onom s početka 1990.-ih kada je i Opća opasnost započela svoj glazbeni put?
PERO: Kao i sve u životu tako i glazba prati vrijeme i trendove i sasvim je normalno da se nešto mijenja, ali suština uvijek ostaje ista. Srce je najbitnije u svemu. Ako ste iskreni u onome što radite to publika prepozna i nagradi uvijek pa i u ova moderna vremena.

VENIA: Što bi rekao, koliko se Opća Opasnost na svom aktualnom studijskom albumu razlikuje od Opće opasnosti prije njega?
PERO: Ma nema tu nikakve razlike od prijašnjih albuma samo što je danas sve puno dostupnije pa se lakše i dođe do toga. Uvijek je bilo i biti će pjesme koje publika prepoznaje i u istima se pronalazi. Poveže ih sa njihovim životnim situacijama i ostanu spremljene u srcu. A srce se ne da varati.

VENIA: Da moraš, koju bi pjesmu sa albuma ”Vrati se na svjetlo” izdvojio da bi predstavio zvuk Opće opasnosti i zašto?
PERO: Ne može se izdvojiti jedna pjesma kada smo u svaku uložili isto. Svaka ima ono nešto zbog čega je u ostalim i našla svoje mjesto na albumu.

VENIA: Pratite li što se događa na današnjoj rock sceni kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu?
PERO: Jako je puno toga danas, a kako smo u poslu teško da se nađe vremena za takve analize. Postoje bendovi koje cijenimo i to je uvijek dobro, a sve drugo je isto kao i mi. Svi hoće pokazati što znaju i na svoj način se svidjeti publici. To podržavamo i svima kapa dolje jer sami znamo koliko je teško, a kao što sam rekao publika će uzeti ono što joj se svidi.

VENIA: Što možemo očekivati od Opće Opasnosti u budućnosti?
PERO: Puno je planova i svi koje smo započeli su se i ostvarili. Tako mislimo i nastaviti sve dok se publici sviđa. Radimo na novom albumu, a tu je još nekoliko zanimljivih projekata, ali kada bude vrijeme za iste znat ćete sigurno i o njima ćemo pričati. Vlak je krenuo i mjesta ima svi su dobro došli u kompoziciju “Opća Opasnost”.

VENIA: Na kraju, želiš li nešto poručiti našim čitateljima i fanovima Opće Opasnosti?
PERO: Hvala svima koji su uz Opću Opasnost, ako nisu neka poslušaju ali što god radili u životu nemojte odustati od svoga sna jer je moguće vjerujte mi. Veliki pozdrav.

 

Službeni web: www.opca-opasnost.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *