Loading...

NACHTMAHR (Thomas Rainer)

Intervju: Tamara Dujmović
Foto: Promo by Angst Im Wald

Povodom skorašnjeg dolaska u zagrebački Boogaloo jednog od većih imena europske industrial – electro scene, austrijskog NACHTMAHR-a, popričali smo u mailu s Thomasom Rainerom, čovjekom koji je NACHTMAHR osmislio, proveo u djelo, te koji ga nemilosrdno baca na underground ljestvice elektronske scene.


VENIA:
  Kakva je elektro scena u Austriji i jesi li zadovoljan zastupljenošću takve vrste glazbe u austrijskim klubovima?
TR: Teško je pričati o austrijskoj sceni općenito, budući da se razlikuje od grada do grada. U Beču je scena slabija i nedostaju pravi partyji, dok je u  Klagenfurtu i Salzburgu  bolje promovirana pa tako ima i dobrih partyja. Glazba koja se tamo pušta prati svjetsku dark dance i elektro scenu.

VENIA: Kako je NACHTMAHR rođen?
TR: Kada sam se prije šest godina vratio na mjesto DJ-a  i  to u vlastitom klubu, ponovo sam se počeo baviti industrial- dance glazbom, nakon što mi je bila dojadila na nekoliko godina.
Tako sam za vrijeme svog DJ seta počeo miksati na nekim stvarima s ciljem da spojim  techno i industrial. Prva stvar bila je “Ein Spiel” i mnogi su me poticali da je objavim i nastavim raditi u tom stilu, te je tako oživjela čitava ideja. Radio sam sve više i više stvari, što je na kraju rezultiralo EP-em „Kunst ist Krieg“. Sve ostalo je povijest.

VENIA:  Otkud ideja za vojni scenski imidž?
TR:  NACHTMAHR je vojska sastavljena od vojnika zvukova koji pucaju iz snažnih baseva umjesto oružja. Čitava je ideja nastala kada sam otkrio sličnost između života glazbenika i  vojnika, budući da sam bio neko vrijeme u austrijskoj vojsci.

VENIA:  Novi EP „Can you feel the beat“ jak je plesni hit. Možemo li očekivati uskoro i novi album sa sličnim dancefloor killerima?
TR:  Trenutno radim na novom albumu i ako sve bude po planu, izaći će krajem ove godine.

VENIA:  Koji ti je najdraži NACHTMAHR album i zašto?
TR: Nemoguće je odgovoriti. To je kao da oca upitate koje mu je najdraže dijete.

VENIA: Što ti je izvor inspiracije za tako mračne tekstove?
TR: NACHTMAHR je odraz moje mračne strane; to je  dominantan, testosteronom nabijen i ekstrovertiran  dio moje osobnosti. S druge strane, L’ÂME IMMORTELLE je odraz one romantične i introvertirane strane.
Vrtuljak emocija, kako nazivam svoj život, najbolja je inspiracija koju bih kao umjetnik mogao  poželjeti. I kao što znate, život ne čine samo sretni trenuci, već i oni sjebani, a to je ono čemu  NACHTMAHR služi. On označava ponor društva, zabranjene žudnje i srednji prst uperen vodećim političkim strukturama.

VENIA:  Tvoj drugi projekt, L’ÂME IMMORTELLE, također je popularan u elektronskim krugovima. Kakvi su planovi s tim projektom?
TR: Upravo smo uspješno objavili naš 9. studijski album “Momente” i pripremamo se na iduću veliku stvar koja bi trebala ugledati svjetlo dana 27. travnja. Budite u tijeku.

VENIA:  Koji ti je najdraži live nastup i gdje?
TR: Teško je izdvojiti jedan u toliko godina nastupa, ali od prošlogodišnjih najdraži bi bio onaj u Parizu. Publika je bila jako energična i odlično smo se proveli.

VENIA: Budući da prvi put nastupate u Hrvatskoj, kakva su očekivanja?
TR:  Kao što znam iz osobnog iskustva, Hrvati su vrlo društveni i znaju se zabavljati, pa vjerujem da će ovaj koncert biti odličan početak ovogodišnje turneje. Bit će super susresti se s hrvatskim fanovima, ali nadam se da će nam se pridružiti i fanovi iz Slovenije, Srbije, Mađarske, Italije i Austrije. Očekujemo znoj, bljeskava svjetla, ples, zgodne cure i da će klub trebati renovaciju nakon što se naša ekipa razvali tamo.

VENIA: Molim te poruči nešto čitateljima VENIA- MAG-a.
TR: Hvala na vašoj podršci i što ste nam omogućila da sviramo u vašoj zemlji. Očekujte nas!

Službeni web: www.nachtmahr.at

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *