Loading...

MUNICIPAL WASTE (Ryan Waste)

Intervju: Ivana Sataić (ivana@venia-mag.net)
Foto: Nuclar Blast

Municipal Waste zasigurno su jedan od najzanimljivijih thrash/punk bendova koji sa svojim glazbenik koktelom zanimljivih himničnih skladbi čvrsto drže reputaciju jednog od najzabavnijih i najboljih bendova uživo na planeti.
Municipal Waste upravo su danas objavili svoj peti studijski album ”The Fatal Feast” o kojemu smo, između ostalog, popričali sa gitaristom Ryanom Wasteom.

VENIA: Bok Ryan, kako si?
RYAN: Bok! Dobro sam, a ti?
VENIA: Dobro sam hvala. Prehlađena sam što vjerojatno možeš čuti u mom glasu ali dobro je. Hoćemo li početi?
RYAN: Naravno. 

VENIA: Pa reci mi, vaš novi album izlazi danas, naslov je „The Fatal Feast“…
RYAN: Da, uzeli smo si prostora za napraviti ga budući da smo „The Fatal Feast“ koncept imali u glavama i trebalo je desetak godina da ga donesemo na život tako da je ovo prilično veliko za nas.

VENIA: Što misliš, kako je Municipal Waste zvuk evoluirao tijekom godina, od izlaska albuma „Waste ‘Em All“?
RYAN: Sa svakim albumom jednostavno pokušavamo uloviti trenutak. Mislim da smo ovaj napravili brže nego prošli i usmjerenije, a imali smo i neke vanjske suradnike na ovom albumu kao intro u horor stilu i stvari poput stare znanstvene fantastike koje nikad prije nismo radili tako da smo progresivni i pokušavamo raditi nove stvari i nove elemente i to nam je cool.

VENIA: A što nam možeš reći o pisanju pjesama? Kako nastaje tipična Municipal Waste pjesma?
RYAN: Ono što je cool je to da smo za ovaj album uzeli godinu dana odmora od turneja da bi zapravo n apisali glazbu i snimili album tako da smo vrlo osvježeni tijekom procesa i radimo to pet dana u tjednu, samo sviramo i pišemo pjesme i postajemo super povezani i spremni za stresni dio na svirkama. Tako da smo u sve ušli vrlo osvježeni i onda se i proces promijenio, dali smo više mjesta bubnjaru. Svi se sada znamo jako dobro kao glazbenici tako da nije dugo trajalo da napišemo ove pjesme.

VENIA: Što su najveće prednosti i nedostaci ako usporediš „The Fatal Feast“ sa vašim ranijim albumima?
RYAN: Pa… ja mislim… Mnogo smo ležerniji sada tako da mislim da će produkt pokazati da smo zapravo u njega uložili vrijeme. Izašli smo iz studija 100% zadovoljni i mislim da je produkcija jedna od prednosti jer je zvuk na albumu prirodniji, ima više vibri, zvukova i bubnjevi su dobili posebno mjesto i mislim da ako ga usporedim s našim ranijim albumima, sada sam stvarno zadovoljan sa zvukom svoje gitare i da, ne mogu biti zadovoljniji.

VENIA: Naslovna pjesma uključuje i suradnju sa Nuclear Assaultovim pjevačem Johnom Connellyjem. Kako je došlo do ove suradnje i kako je bilo raditi s Johnom?
RYAN: To je bilo cool! Sreli smo Johna prije nekoliko godina, skoro je deset godina mislim otkada smo svirali sa Nuclear Assault. Prijatelji smo s drugim momcima u bendu pa se čini kao prirodna stvar zato što smo mi kao bend veliki fanovi Nuclear Assaulta pa smo zaključili da zašto ne bi imali ovog momka na albumu, htjeli smo napraviti neku vrstu tributea njima. I samo smo mu poslali pjesmu budući da nije bio u gradu tkao da nije zapravo bio s nama u studiju nego ju je vratio naprosto savršenu.

VENIA: Nedavno ste snimili i spot za pjesmu.
RYAN: Da, jesmo. To je spot koji raspamećuje, ljudi nisu bili spremni na to. Kad pogledaš omot albuma, to je set za spot i našli smo set sa svemirskim brodom izvan Hollywooda koji izgleda isto kao album i glumimo, likovi su u svemiru, mi smo u svemiru i lovimo okolo ekipu, to je jedna velika igra koju prije nismo igrali pa smo morali glumiti i zapravo smo ga snimili kao kratki film i to je bilo jako cool i izgleda odlično.

VENIA: Super! Sad kad smo spomenuli filmove, i ranije si spomenuo horor elemente, kakva glazba ili CD se vrte u tvojoj verziji horora?
RYAN: Uvijek volim neki stari goblin soundtrack poput Susperie ili takvih stvari. To je moj savršeni ugođaj za glazbu… i također glazba Johna Carpentera za njegove filmove. Tako da je u osnovi struktura koju smo uzeli za naše pjesme na ovom albumu, htjeli smo to napraviti kao stari horor znanstveno-fantastični stil kao u Zombie ili nešto tako.

VENIA: Lijepo. Ako bendovu biografiju ostavimo sa strane, što vam znači i predstavlja Municipal Waste?
RYAN: Znači da imamo jako puno dobrog provoda. Mi smo metal bend koji voli zabavljati, želimo da se publika ugodno osjeća na našim koncertima i da osjeća da je naša bina i njihva bina i da mogu slobodno skakati i poludjeti i svi se trebaju dobro zabaviti, ne se tući. I mislim da imamo taj pristup drugačiji od mnogih metal bendova koji samo tamo stoje i pokušavaju izgledati zločesto, mi rušimo te barijere i želimo imati cool live iskustvo gdje god da sviramo.

VENIA: Koje su najbolje i najgore Municipal Waste karakteristike?
RYAN: Pa… rekao bih da je jedna od najgorih ta što ja puno pijem prije svirke pa mi je ponekad teško svirati pjesme i to je moja najgora karakteristika. *smijeh* A najbolja… mi samo sviramo, dobro se zabavljamo i ne ponašamo se kao rock zvijezde, želimo da svi budu uključeni u nastup. Mi smo momci koji se samo žele zabaviti i mislim da nam je to najbolja karakteristika.

VENIA: Kako si započeo s glazbom? Što te i kada inspiriralo da si poželio postati gitarist?
RYAN: Bio sam stvarno u Judas Priest kad sam bio mali, i u Black Sabbath, moj brat je isto u starom heavy metalu i još uvijek slušam iste stvari, znaš, 25 godina kasnije. I nije mi se glazbeno mnogo promijenolo ali ušao sam u Slayer i Anthrax kad samo bio malo dijete i za gitaru, ta su dva benda definitivno odlučila da sviram speed i thrash metal. I cool je što nam je Scott Ian rekao da smo cool bend tako da je super kako dobiješ puni krug. Ali azprvo sam počeo s basom prije nego s gitarom.
VENIA: Stvarno?
RYAN: Gitara mi je zaprvo došla kasnije. *smijeh*

VENIA: A što je najbolja i najgora stvar kada si u bendu?
RYAN: Najbolja stvar je, pretpostavljam, besplatno pivo, besplatna hrana i putovanje oko svijeta. A najgora je što ti nedostaju voljeni i prijatelji kad sviraš uokolo.

VENIA: Kada vas možemo očekivati na turneji?
RYAN: U Europi… u srpnju i kolovozu sviramo uglavnom na festivalima.

VENIA: Imate li možda kakvih planova posjetiti Hrvatsku?
RYAN: Volio bih se vratiti u Hrvatsku! Mislim da su prva stvar koju radimo festivali i onda će biti drugi headlinerski dio opet u Europi, Amerika je između. Definitivno se želimo vratiti, odlično smo se proveli tamo.

VENIA: Na kraju, imaš li kakvu poruku za hrvatske fanove?
RYAN: Ostanite pozitivni i nadam se da se vidimo uskoro i da ćemo razvaliti opet zajedno.

VENIA: Hvala ti puno, Ryan. Bilo je zadovoljstvo razgovarati s tobom.
RYAN: Hvala ti! I nadam se da ćeš se uskoro oporaviti od ove prehlade.
VENIA: Hvala! Vidimo se!
RYAN: Vidimo se uskoro!

Službeni web: www.facethewaste.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *