Loading...

MANHEIM (Mladen Barbić)

Intervju: Zlatko Vlašić

Manheim je četvreročlani black’n’roll bend iz Zaboka. Nastali su 2007. godine. Do sada su izdali jedan demo 2008. godine, te nastupali na brojnim natjecanjima i festivalima. Tokom 2010. godine snimili su svoj prvi EP i sada krajem ove godine izdali svoj prvi album ”Nihil”. U subotu, 23. studenog, nastupaju u Močvari u sklopu večeri ‘A Night Of Unholy Black Metal‘, te povodom toga donosimo vam interjvu s basistom/vokalom Mladenom.

ManheimVENIA: Nastali ste u Zaboku 2007. godine, izdali demo album 2008. Kako vam je išlo probijanje na domaću scenu u prvim godinama postojanja benda?
MLADEN: Polako. U početku nismo ni imali velike ambicije. Htjeli smo samo svirati. Prvi je demo snimljen na brzinu, kod prijatelja koji je imao opremu. Njime smo privukli tek manji krug slušatelja, ali kritike su bile dobre i to nam je dalo poticaj za daljnji rad.
Drugi smo demo snimili pred kraj 2010. Taj je bio već malo ozbiljniji i napravio je veći odjek. Pravi smo proboj doživjeli kad nam je dugogodišnji prijatelj Filip Vučković postao menadžer.

VENIA: Odakle ideja za ime benda i zašto baš Manheim?
MLADEN: Ime je nastalo davno, još prije nego je Manheim oformljen u ovom obliku. Ne znači ništa, samo dobro zvuči. Nema nikakve veze s njemačkim gradom ni s Mayhemovim bivšim bubnjarem. Naš ga je gitarist smislio. Svidjelo nam se i odlučilli smo ga ostaviti. To je naše prokletstvo. Sad nas svi pitaju za ime. Možda to i nije tako loše. Ako ništa drugo, barem je upečatljivo.

VENIA: Svoj prvi EP ”Kreatura” snimili ste krajem 2010. Kako je teklo samo snimanje i možete li nam reći nešto više od samom EP-u?
MLADEN: Na ljeto te godine napravili smo pjesmu Kreatura. Bila je dobra, sviđalo nam se kojim smjerom idemo, a već je bilo vrijeme da nešto novo snimimo. Tako smo odlučili snimiti je s još dvije pjesme koje smo ranije napravili (U službi njezina veličanstva Smrti ustvari je prva pjesma koju smo napravili još 2007.) Regrutirali smo svoga prijatelja Dražena Završkog da kod njega snimimo demo.

VENIA: Krajem 2011. godine potpisali se ugovor s booking agencijom ‘Northwind Promotion’ i ‘Events GbR’, te nastupali početkom 2012. na prvom izdanju Niflheim festivala u Stuttgartu. Kako je bilo nastupati uz Moonsorrow i koji su vaši dojmovi o festivalu?
MLADEN: Kako što je i za očekivati, bilo je odlično. Svirali smo u klubu LKA Longhorn. Klub je ogroman i sjajno uređen. Bila je čast nastupati u istom klubu u kojem su nastupali neki od najvećih bendova u povijesti rock’n’rolla. Festival je bio odličan. Sve na navišoj razini. Atmosfera je bila izvrsna, samo što je posjetitelja bilo manje od očekivanog.

VENIA: Što očekujete od nastupa 23. studenog u Močvari i što ste spremili za zagrebačke black metalce?
MLADEN: Samo sirovi, energični, raskalašeni, black metal koncert.

VENIA: Nedavno vam je izašao prvi studijski album ”Nihil”, što nam možete reći o njemu?
MLADEN: Album smo snimali tijekom jeseni i zime 2012. i 2013. Snimali smo kod Dražena (kao i Kreaturu), a za miks i mastering zaslužan je Patrick Damiani iz TidalWave Studios. Na albumu se nalazi devet pjesmama, nastalih 2011. i 2012., uz izuzetak Kreature i Prigrli besmisao, koje su nastale 2010., odnosno 2008.
Kao gostujući vokal na Kreaturi i Deathcrushu (obrada Mayhema) pojavljuje se naš menadžer Filip.

VENIA: Što vas je najviše privuklo Black’n’Roll žanru i zašto?
MLADEN: Svidjela nam se mješavina atmosfere i žestine black metala i groova rock’n’rolla, iako smo se u zadnje vrijeme odmaknuli od toga žanra i približili se koliko-toliko čistom blacku, ali sa sporijiim, težim rifovima i ponekad disonantnim melodijama.

VENIA: Kako gledate na današnju metal scenu općenito? Mislite da kod nas ima kruha od metal glazbe ili je ipak bolja budućnost van naše države?
MLADEN: Živjeti od metala u Hrvatskoj? Mislim da je pronalazak inteligentnog izvanzemaljskog života u Sunčevu sustavu puno vjerojatniji. Imamo mnoge zbilja dobre metal bendove, ali ih mediji potpuno ignoriraju. I to nije slučaj samo s metalom, nego s bilo kakvom žešćom glazbom i bilo čime što se kod nas smatra “alternativnim”.

VENIA: Jeste zadovoljni svojim labelom ‘Eternal Sound Records’ i možete li nam reći nešto više o njima?
MLADEN: Eternal Sound Records je mala nezavisna izdavačka kuća iz Njemačke. Nastali su ove godine i za sada imaju desetak pretežno metal i stoner bendova pod svojim okriljem. Osim nas, tu su još dva naša benda. Gorthaur’s Wrath i Kryn. Za sada smo zadovoljni suradnjom. Uvjeti nam odgovaraju i do sada nismo imali razloga žaliti se. Nadamo se da će se suradnja nastaviti.

VENIA: Imate li kakvu poruku za sve metalce koji će vas doći gledati 23. studenog u Močvaru?
MLADEN: Da. Dođite!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *