Intervju: Ivana Sataić (ivana@venia-mag.net)

Foto:

Life’s Darker Than Death je domaći one-man projekt, jedan od onih za koji nije čuo širi krug ljudi, ali svakako i onaj koji to zaslužuje.

Baš zato Venia-Mag donosi intervju sa idejnim tvorcem projekta, a vrlo uskoro, nakon što vas zainteresiramo pročitanim, donosimo i osvrt na album ”Croatian Ritual”.

6519590VENIA: Na početku, kako bi u rečenici-dvije predstavio Life’s Darker Than Death publici koja još nije imala zadovoljstvo čuti bend?
ROBERT: Life’s Darker Than Death je ritualni projekt koji se bazira na prirodi i duhovnom stanju osobe.

VENIA:  Kako je sve započelo, kako je došlo do osnivanja one-man benda?
ROBERT: Pa poprilično jednostavno, oduvijek sam volio duhovnu glazbu što uključuje i „ritual ambient“ i pošto konstantno stvaram nešto odlučio sam osnovati ovaj projekt. Naravno nije me potaknula samo želja za stvaranjem, nego i želja za širenjem određene poruke.

VENIA: Zašto si odlučio ovaj projekt nazvati Life’s Darker Than Death, što se krije iza naziva i što predstavlja tebi osobno?
ROBERT: Za to ime sam se odlučio jer po mom mišljenju svakodnevni život je poprilično mračan, bilo da to znači patnja od neke bolesti, ratovi, glad, nepravda itd.. sve to završava smrću.
Meni osobno to ime je metafora za moju vjeru… jer na smrt gledam kao ključ koji otvara vrata u novi bolji život.

VENIA:  U kojem glazbenom usmjerenju i pod kojim utjecajima stvaraš svoju glazbu, koji te bendovi i općenito umjetnici posebice nadahnjuju?
ROBERT: Da budem iskren mrzim se ograničavati u svemu što radim, a to uključuje slušanje i stvaranje glazbe.
Inače obožavam slušati sve od klasike, hip-hopa, drone, experimentala no najdraži žanr mi je metal i bendovi poput: Bethlehem, Urfaust, Blut aus nord, The axis of perdition, Drygva, Viter, Nortt, Thergothon, Evoken, Ahab, Deathspell omega, a naravno i ambient glazbenike poput: i AM esper, Lycia, Niyaz itd.
Stvarno volim sve i svašta, a rekao bih da me svaki bend/glazbenik kojeg slušam inspirira na neki način, bilo da je pisanje lyricsa, način stvaranja atmosfere, bilo da je neka tehnika sviranja. U svemu što nas okružuje mogu se naći ideje i inspiracija.
No, bitno je ne postati imitacija već svtarati ono što si TI zamisliš i ono što TI voliš i to bez ikakvih kompromisa.

VENIA:  Prije mjesec dana izašao je album ”Croatian Ritual”. Što nam možeš reći o nastanku albuma, što je inspiriralo album?
ROBERT: Cijela ideja albuma je; u zvuku pokazati odnos Boga, čovjeka (i njegovog duhovnog stanja) i prirode.
Proces je bio poprilično isti kao i za svako moje izdanje. Prvo si u glavi posložim ideju albuma i poruku koju želim poslati, a onda se jednostavnu uhvatim sviranja. U cijelom tom procesu najviše vremena sam uložio u bit albuma i u ono što sam želio da taj album da ljudima i što da predstavlja. I došao sam do toga da ovim albumom želim dati snažno i cijenjeno ime hrvatskim ambient glazbenicima.

VENIA: Koja je inicijalna poruka i misao vodilja albuma?
ROBERT: O poruci ne bih volio previše govoriti jer od kad sam počeo raditi glazbu uvijek sam ostavio drugima da interpretiraju to što čuju. Ali, kao što već rekoh album se temelji na odnosu čovjeka sa svime što ga okružuje i što je u njemu.

VENIA:  Na službenoj web stranici stoji da je ”Croatian Ritual” vjerojatno posljednji Life’s Darker Than Death album . Zašto?
ROBERT: Istina, jednostavno osjećam da sam ovim albumom dostigao (osobnu) novu razinu stvaranja određemog ugođaja i atmosfere. To ne znači da više neću nikada snimiti album sa ovim projektom nego samo da namjeravam toliko dugo pričekati dok ne dođem na razinu ovo dosad postignuto nadmašiti.

VENIA: Također, ovo izdanje limitirano je na 120 primjeraka. Koji je razlog tomu i koliko je isplativo imati jedno ovako ekskluzivno izdanje?
ROBERT: Šta se tiče limitacije tu ja nisam imao nikakvog utjecaja. Kontaktirao sam label i oni su mi poslali ponudu za izdati album u 120 primjeraka u digipack formatu… što je za avantgardne glazbenike ogromna cifra.

VENIA: S obzirom da svi jasno vidimo kakvo je stanje na hrvatskoj alternativnoj sceni bilo kojeg usmjerenja, kako vidiš domaću ambiental scenu i što joj predviđaš za bližu i dalju budućnost?
ROBERT: Pa mogu reći da ima jako kvalitetnih glazbenika poput legendarnog TeHôM, a i mladih kao npr. Under Nihilo, Xtematic. Scena je definitivno živa no trenutno još nije uspijela proširiti glas kako bi postala jedna od cijenjenih u svijetu. To sam ja pokušao izvesti s „Croatian ritualom“.

VENIA: Koliko je truda potrebno uložiti, i općenito koliko je teško (ili lako) dobiti pažnju hrvatske publike, ali i izdavača i promotera?
ROBERT: Sve je to relativno, ovisi kakve si čovjek ciljeve postavi. Onaj tko misli da će ovakvom glazbom zaraditi za kruh grdo se vara jer od ove glazbe nema neke love.
Ja mogu samo iz mog iskustva govoriti da naši vole puno pljuvati po domaćem. Iz kojeg razloga stvarno ne znam. To se jako dobro vidi u domaćoj metal „sceni“ gdje rijetko tko ide na koncerte, a da ne pričamo o kupnji CD-a, majci i sl.
Naravno postoje entuzijasti i u kojima kroz vene teče glazba i sve što je njom vezano.
Moj savjet glazbenicima je da sviraju radi sebe i svojih ideja i da ne ulaze u nikakve kompromise kako bi se svidjeli nekome.

VENIA:  Gdje se vidiš na glazbenoj sceni za nekoliko godina i što možemo očekivati od tebe u budućnosti?
ROBERT: Bilo bi mi jako drago zauzeti neko više mjesto u domaćoj i svjetskoj alternativnoj sceni kao glazbenik koji je stvarao jako čudnu, ali opet emotivnu glazbu koju se ili osjeti ili ne. No, to je moje sanjarenje. 😀
Od mene možete još poprilično puno očekivati jer kao što možda neki znaju ja imam druge projekte poput „Synkretismos mutare“, „†“, „Mental cage“ i „Black antlers“. Negdje oko 5-6 mjeseca ove godine bi trebao izaći novi album Synkretismos mutarea, a prije njega bi trebao prvi full-lenght album.

VENIA: Na kraju, želiš li nešto dodati ili poručiti čitateljima portala Venia-Mag?
ROBERT: Želim se zahvaliti tebi što si si uzela vremena pozabaviti mojom glazbom i, naravno, hvala onima koji me podupiru u mom stvaralaštu kao i svima koji su si uzeli vremena sve ovo pročitati.

Službeni web: http://lifesdarkerthandeath.weebly.com/