Loading...

KREATOR (Sami Yli-Sirniö)

Intervju: Ilhana Škrgić
Foto: Heilemania / Nuclear Blast

Thrash metal legende Kreator 30. kolovoza izdaju fenomenalan live DVD pod nazivom „Dying Alive“, snimljen krajem prošle godine na nastupu u Oberhausenu, Njemačka. DVD nam je ujedno bio prigoda da porazgovaramo s gitaristom Samijem Yli-Sirniöjem o bendu, posljednjem albumu „Phantom Antichrist“ i turneji na kojoj je snimljen najnoviji live uradak. Zahvaljujemo se Nuclear Blastu i menadžmentu Kreatora, te Samiju na intervjuu.

Kreator-SamiVENIA: Zdravo, Sami! Hvala na ovom intervjuu za Venia Mag!
SAMI: Hvala vama na interesu i nema na čemu!

VENIA: Sami, u Kreatoru si 12 godina. Kakav ti to daje osjećaj?
SAMI: Pa, ne želim razmišljati o tome. Dvanaest godina je dugo! (smijeh) Sve ide glatko i na kraju ovog mjeseca izlazi novi DVD, pa sam uzbuđen zbog toga.

VENIA: Ako usporedimo Kreator kad si se pridružio bendu i danas, na koji način profesionalizam i iskustvo koje si prikupio tokom ovih godina utječu na tvoju unutarnju kreativnu slobodu?
SAMI: Kao što sam rekao, dvanaest godina je mnogo vremena, bila je to 2001. kada sam po prvi put snimio album s momcima. Bilo je to za album „Violent Revolution“. Tad sam manje-više ušao odmah u studio s njima. No, nakon toga, na albumima koji su uslijedili, bilo je mnogo stvari poput aranžmana i susreta s momcima u sobi za probu na stari način, skladajući pjesme zajedno i sve to. Da, bilo je dosta turneja tokom 12 godina i mislim da se bend poboljšao u ovih posljednjih 12 godina, iako smo već stariji i bend je tu oduvijek, no i dalje ide naprijed. Posebno ako skrenem misli na 2012., kada smo po prvi put počeli koristiti EM monitoring – kad stavite slušalice u uši i po prvi put zaista čujete i ono što drugi svira. To je imalo veliki utjecaj na bend i uvelike ga je razvio, gurnuo stvari naprijed. To je bila stvar u nedavnoj prošlosti koja je značila večiki napredak. Također, mislim da novi album „Phantom Antichrist“ ima veliki raspon izričaja za razliku od prijašnjih albuma, tako da definitivno stvari idu naprijed, te i dalje imamo glazbeni napredak, što je vjerojatno jedini razlog zašto se još nismo raspali! (smijeh)

VENIA: Zapravo, imam par pitanja o vašem posljednjem albumu ”Phantom Antichrist”. To je četvrti album po redu s istim line-upom koji je ujedno i najduži line-up Kreatora dosad. Koja je tajna iza ove dugotrajnosti, pošto je bend prošao kroz mnogobrojne promjene u prošlosti?
SAMI: U pravu si, posebice mjesto glavnog gitariste je bilo uvijek poprilično vjetrovito u Kreatoru. Pretpostavljam da postoji mnogo razloga za to. Također, to su razlozi koje ne znam u potpunosti, pošto nisam bila uključen s ovim ljudima u to vrijeme. No, mislim da se dosta dobro slažemo. Također, razlog za dugotrajnost line-upa mora da je činjenica što živim u drugoj zemlji. Svi ostali su u Essenu, a ja sam ovdje u Finskoj. Stoga, kad imam pauzu, ja zaista imam pauzu od momaka. (smijeh) Ne mislim ovo na negativan način, već u pozitivnom smislu. Dakle, svi ostali žive u Essenu, dok ja živim ovdje u Helsinkiju.

VENIA: Švedski producent Jens Bogren je producirao album. Zašto ste izabrali njega da radi s vama i kakvo je bilo to iskustvo?
SAMI: Jens Bogren je apsolutno nevjerojatan. Jako je dobar producent. Također svira gitaru i ima izvrstan studio u Örebru [Švedska, op.a.]. Pogledajte samo na stvari koje je producirao, npr. najbolji album Opetha po mom mišljenju „Ghost Reveries“. Taj album ima izvrstan zvuk i zaista ga volim slušati. „Night Is The New Day“ Katatonije, njega je također producirao. Izvrsna produkcija, zaista dobar zvuk. Odlična stvar u njegovoj produkciji je ta da bendovi zimaju sebi svojstven zvuk, što se ne može reći za mnoge producente danas. No, on zaista skuži stvar oko kreatora i zna kako da se fokusira na to.

VENIA: Što nam možeš reći o nadolazećem DVD-u ”Dying Alive”. Kako bi ga predstavio hrvatskoj publici?
SAMI: Sad kad smo razgovarali o Jensu Bogrenu, on ga je zapravo miksao. Miksao je live DVD u Örebru. Nazvao sam ga i pitao da li trebam nešto ispraviti, da li ima mnogo pogrešaka. Rekao je: „Da, ima, no nije važno, nije tako loše. Mora imati taj live feeling. Zato nisam ništa ispravljao.“ (smijeh) O DVD-u – bio je to kraj veoma duge turneje zajedno s Morbid Angel, Nile i Fueled By Fire prošlog decembra i nakon što smo primjetili da „Phantom Antichrist“ ima tako dobar odjek, imali smo priliku da postavimo veću produkciju na turneji. Bila je tu dekoracija na stageu sa stvarima koje su također prisutne na omotu albuma, poput stepenica i zavjesa na početku showa. Osjetili smo da je ovo pravi trenutak da snimimo ultimativni DVD kojeg je Kreator ikad napravio. Stoga smo pozvali momka imenom Matthias Kollek, koji živi u Essenu, koji je također izvrsno uradio naš video spot za pjesmu „Civilization Collapse“. Isplanirao je sve i imao ideju o mnogo kamera. Na kraju je ispalo da smo imali 24 kamere; bila je jedna na kranu, kamere na stageu, na gitarskim kaiševima. Također smo imali prijatelje u mosh pitu s kamerama. Bilo je mnogo materijala za editiranje. Mislim da je Mille također učestvovao u editiranju. Mnogo je novih pjesama u setu, mislim šest pjesama sa „Phantom Antichrista“, stoga je razlika od prethodnih DVD-a također i u novim pjesmama i novoj glazbi. Pored toga, tu su video spotovi, noviji, poput „Civilization Collapse“ i „Phantom Antichrist“, također u boljoj kvaliteti od one koju možete vidjeti an YouTubeu ili gdje već.

VENIA: Da, ovo je zapravo dogovor na moje sljedeće pitanje, jer sam htjela pitati zašto kraj turneje, no jednostavno ste osjetili da je to pravo vrijeme za snimanje DVD-a. Da li je bilo teško izabrati samo jedan nastup za DVD?
SAMI: Morali smo, jer je ideaj bila da imamo tamo mnogo kamera. Matthias nas je također slijedio na turneji i snimao je neke stvari u backstageu i isječke sa nastupa, no audio je u potpunosti s ovog jednog showa. Naravno, čak sam i ja bio nervozan prije nego je počelo, no sve je prošlo u najboljem redu.

VENIA: Izvrsno.
SAMI: Da, i video spotovi su tu, kao i dijelovi intervjua sa ekipom, poput dijela o produkciji i kako je biti svaki dan na turneji. Također, naš dizajner svjetla i dosta stvari da se vidi zasigurno. Da budem potpuno iskren s tobom, nisam ga ni sam vidio, no znam o čemu je riječ! (smijeh)

VENIA: Super! To je definitivno bogat DVD.
SAMI: Da, mnogo je stvari na njemu.

VENIA: Na turneji ”Phantom Antichrist” koristili ste 3D tehnologiju. Kako ste dobili ideju za 3D show i kakvo je to bilo iskustvo za tebe?
SAMI: Pa, znaš, na prijašnjim turnejama smo imali video ekran iza, poput video spotova za pjesme koje smo svirali uživo, a koji su se vrtili u pozadini. No, ovaj put tu je mali nesporazum s riječju 3D. To nije bilo kao nastup Kraftwerka gdje je publika zapravo trebala nositi 3D naočari. To je više stage show, ovi tajanstveni konji koji su zapravo poput skulptura i statua na stageu, s crvenim svjetlom koje dolazi iz njihovih očiju i svim tim. Stoga, kada pričamo o 3D-u, život je 3D, jel’ da?

VENIA: Trebao bi biti! (oboje se smiju)
SAMI: Dakle, nije to na način Kraftwerka. Kada sam po prvi put vidio da će turneja biti takva, bio sam ponešto iznenađen, „O čemu dovraga mi to ovdje pričamo?“ No, drugačije je od prijašnjih nastupa. Kako jedan nastup može biti u 2D ionako? (smijeh)

VENIA: Pa, u pravu si. Kada ljudi čuju 3D, misle na filmsko iskustvo, naočale i sve ostalo.
SAMI: Upravo tako. To je morao biti mali nesporazum. No, bio je izvrstan nastup i ogromna produkcija. Veselimo se gledanju i malo sam nervozan oko toga.

VENIA: Misliš li da tehnologija donosi „sljedeću“ dimenziju nastupu?
SAMI: Morat ćeš to vidjeti. Više je do broja kamera i editiranje koje ga čini posebnim, kao i činjenica da je to posljednji show na turneji. Nakon sviranja svake večeri dva mjeseca, glazbeni tijek benda je bio vrlo prirodan i skladno se kretao.

VENIA: U listopadu i studenom ćete svirati u Sjedinjenim Državama s Overkillom i Warbringerom? Što očekuješ od turneje?
SAMI: Siguran sam da će biti izvrsno. Već smo išli na turneju s Warbringerom, a Overkill je svirao u Helsinkiju prije par mjeseci. Išao sam da vidim nastup i upoznao momke, dok mi je gitarist ponudio neku vrstu španjolskog pića. Izgledaju kao OK momci. Ne znam glazbu Overkilla toliko dobro, no show je bio dobar i cijenio sam to. Nakon toga, idemo na nekoliko datuma u južnoj Americi. Dio datuma je već bookiran u Brazilu, Childeu i također neki u Meksiku i Kostariki. Momci to i dalje bookiraju. Uz to, bit će i turneja 2014. u Europi, kraća turneja, vjerojatno krajem veljače – početkom ožujka. No, to još nije 100 % bookirano, ali postoje planovi za još jednu turneju po Europi. Nadamo se i u Hrvatskoj!

VENIA: Da! Posljednji put ste u Hrvatskojs virali prošle godine na Metalfestu u Zadru. Kako je bilo svirati tamo?
SAMI: Taj dan je padala kiša. Bilo je divno vidjeti ljude koji su ostali iako se nebo otvorilo. Sjećam se da je bio dobar nastup. Također se sjećam nastupa u Zagrebu, no to je bilo prije tri ili četiri godine. Bio je to ljetni nastup u klubu.

VENIA: Pored izdavanja live DVD-a i turneje po Americi, što još možemo očekivati od Kreatora u bliskoj budućnosti?
SAMI: Nismo baš počeli razmišljati o sljedećem albumu. Uvijek volimo imati malo vremena prije nego što počnemo pisati pjesme. Mille je glavni tekstopisac u bendu, no radimo na pjesmama zajedno i svi doprinose aranžmanu i donose ideje na stol, no uvijek bolimo napraviti malu pauzu prije razmišljanja o novom albumu. Neki glazbenici mogu pisati novu glazbu na turneji, no valjda mi nismo za to. Volimo se prvo malo odmoriti, živjeti malo, imati nešto o čemu ćemo pisati.

VENIA: Na kraju, imaš li poruku koju bi želio poslati vašim hrvatskim fanovima?
SAMI: Naravno. Ono što želim reći svima u Hrvatskoj je – hvala na ostajanju u Zadru iako je pakleno kišilo. Sjećam se da je bila voda na stageu, mnogo vode, a neki od organizatora i tehničari su govorili da bi možda bilo preopasno da sviramo zbog struje, no svi su ostali. Kako i ne bi! Ljudi su ostali tamo na kiši i to je bilo zaista nevjerojatno iskustvo, te se nadamo da ćemo se vratiti čim prije.

VENIA: Nadamo se na početku sljedeće godine.
SAMI: Da, ako se dogodi sljedeće godine, onda možda na toj turneji u ožujku/na kraju veljače, no nije još bookirano, pa ne mogu ništa obećati. No, zaista se nadam.

VENIA: Pratit ćemo datume turneje i nadamo se da ćemo vas vidjeti ovdje ubrzo! Hvala ti!
SAMI: Apsolutno! Hvala vama!

Službeni web: https://www.facebook.com/KreatorOfficial

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *