Loading...

KARMA TO BURN

Instrumentalni američki rockeri Karma To Burn u kolovozu su objavili svoj šesti studijski album “Arch Stanton” te krenuli na gotovo dva mjeseca dugu europsku turneju u sklopu koje će uz fuzz stoner/psychedelic rockere Carson u četvrtak 25. rujna zasvirati i u zagrebačkom Vintage Industrial Baru. Bila je to izvrsna prilika za porazgovarati sa Karma To Burn o njihovom novom albumu i glazbi općenito.

karma-to-burn-2014VENIA: Na početku, molim vas predstavite svoj novi album „Arch Stanton“ našim čitateljima, koje je njegovo značenje?
K2B: Arch Stanton je šeti studijski album benda Karma To Burn. To je soundtrack

VENIA: Možete li reći ponešto o inspiraciji, jesu li pjesme bazirane na vašem životnom iskustvu ili inspiraciju nalazite u životima drugih? Kako nastaju Karma To Burn pjesme?
K2B: Naša glavna inspiraciju su pivo, cigarete i akva. Pjesme su bazirane na našim životnim iskustvima, no ne direktno… mi samo sviramo rock and roll.

VENIA: Možete li usporediti album sa vašim ranijim izdanjima? Koje su prednosti i nedostaci ovog albuma u odnosu na ranije albume?
K2B: Pa, imamo novi line up, i prednost ovog albuma je da smo ga u osnovi sami izdali… ovoga puta to je obiteljska afera.

VENIA: Osim što ste poznati po fantastičnim instrumentalizacijama, drugi aspekt Karma To Burn je da su svi instrumentali numerirani. Možete li objasniti srž ove zanimljive ideje?
K2B: Brojevi su jednostavno redoslijed kojim su pjesme napisane. ”1” je prva pjesma koju je bend napisao, ”59” je najaktualnija.

VENIA: Karma To Burn je opisan kao stoner rock, desert rock, itd., no kako bi se vi opisali?
K2B: Bitch Mistress…. ili instrumentalni hard rock.

VENIA: Kroz vašu diskografiju omote pratimmo kao određene simbole ili vizualne uzorke. Ako razmišljamo o pentagramima, božicama u ženskim tijelima ili kozi ljudskog oblika, je li značenje tih vizualnih elemenata zamišljeno kao pomoć u prenošenju Karma To Burn glazbe?
K2B: Naravno, no nema misterije, samo volimo slike, nije da ih moramo imati.

VENIA: Vezano uz prethodno pitanje, što možete reći o omotu albuma ”Arch Stanton”?
K2B: Pa, glavninu naših omota je napravio naš prijatelj Alex Von Wieding. Omot za Arch Stanton je trebao predstavljati scenu iz američkog građanskog rata, rata Sjevera i Juga. Koza, ili kako ga zovemo, Goataineer, je trebao predstavljati našu državu Zapadnu Virginiju. Zapadna Virginija se nalazi usred građanskog rata, no zapravo nismo odabrali stranu, rekli smo odjebite svima. Sviđa nam se ta ideja.

VENIA: Kada slušamo Karma To Burn primjetan je balans između sva tri instrumenta, kao da je svaki glazbenik u harmoniji s triom. Kako kao glazbenici vidite svoj razvoj i napredak tijekom godina?
K2B: Da, moramo biti u harmoniji, svaki od nas ima mnogo odgovornosti u svakoj pjesmi. Pa, zapravo se ne trudimo napredovati, biti sposobni napisati nove pjesme je dovoljno. Želimo da glazba bude onakva kakva je uvijek bila, samo u drugom vremenu i na drugom mjestu.

VENIA: Osjećate li da ste danas bliže, ili čak da ste ostvarili ono čemu ste originalno težili, i što je najizazovnije za Karma To Burn u krugu prirodnog napretka?
K2B: Samo radimo ono što smo uvijek radili, i drago nam je što to još uvijek radimo. Najizazovniji dio je pisanje novih pjesama koje još odražavaju KTB zvuk.

VENIA: Sa svakim albumom vaš se zvuk razvija, postaje bogatiji. Što vas nakon svih ovih godina rada sa glazbom još inspirira na istraživanje novih zvukova?
K2B: Pivo i njegovi efekti na stvarnost.

VENIA: Postoje li bendovi ili glazbenici koji su vam bliski? Bilo koja glazbena referenca koju bi voljeli podijeliti?
K2B: Sve dok se uspoređujemo s drugim bendovima je na vama da odlučite. Naše reference su prilično različite i uvijek se mijenjaju, pa opet, to je na slušateljima da odrede.

VENIA: Ostalo je još koncerata na turneji 2014. Kada turneja završi, što je sljedeće za Karma To Burn?
K2B: Toliko potrebno slobodno vrijeme, i vjerojatno američka truneja krajem zime.

VENIA: Na kraju, imate li kakvu poruku za fanove u Hrvatskoj?
K2B: Uzdravlje!!!!

Službeni web: www.k2burn.net

Intervju: Ivana Sataić
Foto: promo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *