Loading...

JONATHAN (Zoran Badurina)

JONATHAN (Zoran Badurina), 10.10.2014. Rijeka.
Intervju: Jana Zidanič
Foto: Danko Crnković

Kultni riječki rock klub Palach prošlog je vikenda ponovno otvorio svoja vrata i preuređen zabljesnuo novim sjajem. A je tko bolji za veliko otvaranje od riječkog, i zadnju godinu dana najpopularnijeg hrvatskog indie-rock benda – Jonathan. Iako imaju više od desetljeća svirki iza sebe u poznatim riječkim bendovima poput Saliona, Mandrilija, Pasa i Let3-a, okupljeni pod imenom Jonathan dignuli su takav „hype“ po Hrvatskoj da su se na kraju i sami iznenadili rasprodanim koncertima u Palachu. Engleski jezik, energija, rasplesani frontman, pamtljivi refreni, hit za hitom. Jonathan su definitivno pronašli svoj recept za uspjeh. Odlučili smo dečke posjesti na razgovor prije prvog od dva rasprodana koncerta. Zatekli smo ih na probi, a s frontmanom Zoranom Badurinom popričali smo o počecima, koncertima, željama za budućnost i naravno, neizostavnim crvenim cipelama.

Jonathan_Zoran_intie3VENIA: Pozdrav Zorane! Hvala što ste nas ubacili u raspored prije koncerta i otvaranja Palacha. Po izrazu lica, crvenoj boji i velikom osmijehu pretpostavljam – uzbuđeni?
ZORAN: Uzbuđen! 250 ljudi!! Oba dana rasprodano! Nismo tako nešto uopće očekivali. Jako smo iznenađeni.

VENIA: Zašto ste toliko dugo čekali za prvi nastup u svojoj Rijeci?
ZORAN: Nismo još nastupili u Rijeci, jer nigdje nije bilo mjesta za malo veću svirku kakvu smo željeli napraviti. Sve do danas i ponovnog otvaranja Palacha.

VENIA: Vlasnik ste kluba Život u Rijeci. Zašto ne tamo?
ZORAN: Zbog toga što je premali. Stane oko 120 ljudi, nema dovoljno mjesta. U novi Palach stane čak 250.

VENIA: Vratimo se na početak. Kada je cijela priča krenula i koja je bila prekretnica u karijeri s kojom je prije godinu dana krenuo cijeli Jonathan hype po Hrvatskoj?
ZORAN: Priča je zapravo krenula 2012. godine kad smo se baš svi po prvi put našli u prostoriji zajedno i odmah osjetili neku energiju. Sanjin Đukić iz Los Angeles Agencyja nas je skužio pa smo potpisali za njih i izašli krajem 2013. i odmah je sve počelo. Tako da je zapravo samo godina i pol prošla.

VENIA: Nedavno ste izdali prvi album ‘Bliss’. No, nije izašao na CD-u. Koji je razlog tome?
ZORAN: Izdali smo ga na Deezeru, jer je kvaliteta ista kao i na CD-u, a za razliku od CD-a, album je tamo besplatan. Tako smo dostupniji većoj publici. Za sve ljubitelje vinila izdali smo ploču.

Jonathan_Zoran_intie1VENIA: Još nije završila promocija ovoga, a već se šuška da radite na novom materijalu. Sad kada ste ljestvicu podignuli ovako visoko – nižete hit za hitom, publika već zna riječi svih pjesama, rasprodajete koncerte bez problema… bojite li se da se drugi album neće moći mjeriti sa ‘Blissom’?
ZORAN: Ne razmišljamo o tome, samo volimo i želimo svirati. Imamo napisano već 60-ak pjesama. Bit će to ozbiljniji i bolji album.

VENIA: Zvuči kao da je Rijeka ponovno živnula. Tu je uz vas i sveprisutni My Boody Moose. Imate li podršku starijih riječkih rokera?
ZORAN: Imamo podršku od svih. Od 15 do 60 godina! Generalno, riječka scena se podiže. Ne pratim nogomet, ali moguće da je to razlog. (smijeh)

VENIA: Nakon osvajanja Hrvatske i postupnog prelaska na regiju, imate li kakvih većih želja što se tiče nastupa i po čemu mislite da se razlikujete od ostalih bendova koji sviraju ovakvu glazbu?
ZORAN: Želja nam je Velika Britanija. A htjeli bi i naći neki jači strani bend i udružit se s njima pa po Europi napraviti veće koncerte. Ne razmišljamo o tome po čemu se razlikujemo i ne bojimo se nastupa tamo gore, samo uživamo svirati i mislim da imamo tu posebnu energiju koja nas izdvaja od drugih.

Jonathan_Zoran_intie5VENIA: Prošle godine ste imali premijeran nastup u malom pogonu zagrebačke Tvornice, a sad pretpostavljam da biste mogli napuniti i Veliki. Prije mjesec dana tamo ste bili predgrupa Editorsima. Hoćemo li vas uskoro gledati u Tvornici na samostalnom koncertu? I je li ovo možda početak neke turnejice?
ZORAN: Iduće godine ćemo puno svirati. Planiramo raditi svirku za svirkom. Vjerojatno ćemo regiju rješavati uskoro, a Zagreb sigurno. Makar, već smo dosta koncerata tamo odsvirali: 4, a nastupamo i na Pozitivnom koncertu u studenom. Ne želimo da publika u Zagrebu postane prezasićena. A nakon toga svega – valjda u UK.

VENIA: Za kraj, njegujete veoma osebujan stil odijevanja na koncertima. Pitanje koje zanima vjerojatno sve cure u publici – gdje kupujete te crvene cipele?
ZORAN: (smijeh) I inače se tako oblačim! A sad sam se presvukao u ovu običnu košulju, jer sam se preznojio na probama. Cipele sam kupio u Berlinu.

VENIA: Hvala puno na intervjuu i sretno na svirkama danas i sutra!
ZORAN: Hvala hvala! Dolazite? Jel vam trebaju karte? Vidimo se!

Jonathan_Zoran_intie4

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *