Loading...

HURTS (Theo Hutchcraft and Adam Anderson)

HURTS (Theo Hutchcraft and Adam Anderson)

Intervju: Ilhana Škrgić
Foto: Claudia Lang

VOLT Festival u Sopronu, Mađarska se ovog srpnja pohvalio jednim od najtraženijih bendova na svijetu, i to s pravom. Hurts su razvalili Main Stage 4. srpnja, no prije nastupa, čiji je stream gledalo više od milijun fanova online, Theo Hutchcraft i Adam Anderson su odgovarali na naša pitanja u vrlo ugodnom razgovoru tog poslijepodneva. Hvala menadžmentu Hurtsa i VOLT-a na omogućavanju intervjua.

hurts_02VENIA: Kao prvo, želim vam se zahvaliti za ovaj razgovor. Venia-Mag je jedan od najvećih online glazbenih magazina u Hrvatskoj i regiji i slijedimo vaš uspjeh od samog početka. Stoga, puno hvala!

THEO: Hvala vama i nema problema!

VENIA: Ovo nije prvi put da ste u Mađarskoj i na velikom glazbenom festivalu ovdje. Prošle godine ste bili na Szigetu. Jeste li imali priliku da razgledate Sopron i koji je vaš dojam o VOLT-u?

THEO: Prekrasno mjesto. Sjajno mjesto za šetnju. Dobili smo izvrstan prvi dojam. Da, sve je super dosad.

VENIA: Trenutno promovirate svoj drugi album „Exile“. Kada ste radili na njemu, jeste li osjećali „prokletstvo drugog albuma“ kojeg neki bendovi osjećaju?
ADAM: Ne baš, ne, ne mislim da smo to osjećali. Imali smo dobar cilj. Bili smo na turneji dugo vremena i nismo imali mnogo energije za to. Stoga, prvi put kad smo ga počeli stvarati je bilo zaista pozitivno iskustvo. Uživali smo u pisanju pjesama i onda, neizbježno, glazba je postala pomalo mračna. Na kraju smo sve to izbacili iz sebe.

hurts_03VENIA: Snimali ste u Manchesteru, vjerujem.
THEO: Da, i u Švedskoj. Pritisak je bio na nama samima, da budemo ambiciozni, da izazovemo sami sebe da učinimo nešto drukčije. To je u biti bio najveći pritisak od svih.

VENIA: Kritičari hvale album i također, ovaj album je bio album mjeseca na  Veniji.
THEO: Oh, sjajno!

VENIA
: Možete li nam reći, kada govorimo o pisanju glazbe i stihova, sjećam se intervjua otprije gdje ste rekli da morate biti nesretni kako biste napisali album. Odakle ste vukli inspiraciju za ovaj album?
ADAM: Mislim da smo sad shvatili da je to jednostavno odraz nas. Ne morate biti mračni, stvari se jednostavno odražavaju. Ne morate biti depresivni kako biste napisali album. Pjesme su jednostavno postale mračnije od bilo kojih drugih koje smo imali prije. Uzimamo inspiraciju iz različitih mjesta. Mnogo dojmova nam je došlo s turneje. Mnogo vremena smo proveli na turneji i onda smo počeli stvarati „Exile“. Osjećao sam se poprilično potišteno oko svega i to je zaista inspirisalo glazbu i cijelu kompoziciju. Pjesme poput „Mercy“ su poprilično mračne, ima vrlo mračan osjećaj. No ono što volim jeste stvarati pozitivnije pjesme.

THEO: Mislim da smo stvorili ove pjesme, i mrak u ovim pjesmama u početku, gdje nikad ne znaš što da očekuješ. Dobar je osjećaj to istražiti, taj mrak. Izbacili smo to iz sebe i krenuli naprijed. Ne osjećamo potrebu da to ponovno istražujemo.

VENIA: Bili ste na tamnoj strani mjeseca!
 THEO: Da! (svi se smiju)

hurts_04VENIA: Video za treći single „Somebody To Die For“ je upravo izašao. Koji je kriterij za odabir singlova?
ADAM: Zaista je volimo [pjesmu, op. a.] To je vjerojatno jedna od najboljih pjesama koju smo ikad napisali. Definitivno jedna od najboljih na ovom albumu. Svi govore o pjesmi kao o svojoj omiljenoj. Također, podsjeća na prvi album, naspram, naprimjer, „The Road“, koja je poprilično mračna.
THEO: Izbacili smo prvo „The Road“, jer smo željeli da ukažemo na to da smo se vratili. Željeli smo pokazati više od albuma, da izazovemo naše fanove, željeli smo izazvati ljude koji su nas poznavali prije nego dođemo do prepoznatljivijeg dijela. To zaista volimo.

VENIA: To je i jedna od mojih omiljenih također. Zapravo, teško je izabrati. Jedan dan je to „The Crow“, drugi dan „The Rope“.
THEO: Da, „The Crow“ je dobra pjesma.
ADAM: Prvi album je poput jedne duge priče. Ovaj je više poput kolekcije pjesama. Svaka je različita, no sve sačinjavaju album.

VENIA: Vizualni aspekt je, naravno, predmet razgovora kada je riječ o Hurts. Od vašeg stila oblačenja do video spotova. Spotovi nisu nikad snimljeni sa zadrškom, uvijek su puni značenja i snimljeni na prekrasnim lokacijama poput Islanda. Možete li nam reći više o vizualnom predstavljanju jedne pjesme?THEO: Zapravo imamo ideje za video spotove. Dobijamo ih stalno. Za pjesme za koje nikad nismo snimili spot. Sve dođe skupa, glazba i vizualni dio. Konstantno smo inspirisani vizualnim aspektom. Mislimo da je jako važno da pokažemo značenje pjesme kroz video. Ono što ljudi zaboravljaju o spotovima jeste da mi idemo na sva ta mjesta i činimo sve te nevjerojatne stvari u spotu. Posljednji kojeg smo uradili je jedan od najboljih iskustava koje smo ikad imali.

VENIA: Da, u Kaliforniji.
THEO: Da, cijelo snimanje tamo nećemo nikad zaboraviti, to je bio jedan od najboljih perioda u našim životima.

VENIA: Također ste vrlo prisutni online, na društvenim mrežama poput Twittera i Instagrama, i fanovi na to reagiraju vrlo pozitivno. Čini se da se zaista zabavljate postavljajući različite fotografije i slike.
ADAM: Želimo pokazati fanovima što radimo, kako je u bendu, ponekad poprilično luckaste stvari. No, također je dobro pokazati ljudima što se događa iza scene. Kada ste na aerodromu, svlačionicama, ili slično. Behind the video scene. Ako ste fan, možete vidjeti sve što se događa.
THEO: Uz to, želimo pokazati ono što mi vidimo, na neki način naše impresije svega.
VENIA: Na primjer, slike iz Beča i stepenice u Berlinu, to nam se svidjelo.
THEO: Da, upravo to.

VENIA: Hrvatska je lijepa zemlja. Ne znam jeste li imali priliku da je vidite tokom vaše posjete u 2011. godini.
THEO: Da, bio sam u Splitu. I u Novalli. Da li se tako izgovara?

VENIA: Novalja? Da. Možemo li vas očekivati ponovno u Zagrebu ili negdje drugdje uskoro, možda čak i za snimanje spota?
THEO: Da, bilo smo tamo i definitivno ćemo se vratiti.

VENIA: Hvala vam još jednom za ovaj intervju. Svi mi u Veniji vam želimo sreću i uspjeh i sreću u egzilu!
THEO: Hvala vam puno!
ADAM: Hvala vam! Živjeli!

Službeni website: www.informationhurts.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *