Loading...

HOTEL DIABLO (Alex Grossi i Rick Stitch)

Intervju: Ivana Sataić (ivana@venia-mag.net)
Foto: Soundcheck411.com

Hotel Diablo dolaze iz najživljeg grada na svijetu, grada izgubljenih anđela, Los Angelesa i praše dobar stari hard rock. Pritom to rade odlično!
Njihov album prvijenac naziva „Return to Psycho California“ na europskom će se tržištu pojaviti 25. rujna, a s kime su sve surađivali i kako danas izgleda scena u Los Angelesu otkrili su nam bendov gitarist Alex Grossi i pjevač Rick Stitch.

VENIA: Ostavimo li sa strane bendove službene biografije, da se trebate predstaviti nekomu za koga ste sigurni da ne zna tko ste – što bi rekli o sebi kao bendu u nekoliko riječi? Što bi željeli da o vama piše?
ALEX GROSSI: Četiri momka iz Hollywooda koja sivraju stvarni, ne-neprirodni ili previše misaoni hard rock.

VENIA: Dolazite iz L.A., mjesta diljem svijeta poznatog kao najvažnija točka kada je riječ o rock glazbi. Mnogo bendova dolazi iz Kalifornije poput Doorsa, Van Halena, Guns N’ Roses, Metallice, da imenujem samo nekoliko. Što je tako posebno u L.A.-u i općenito Kaliforniji da toliko odličnih svjetski poznatih bendova dolazi od tamo?
RICK STITCH: LA je jedan od najvećih gradova u SAD-u i čini se da ljudi sa svih strana migriraju ovdje zbog plaža i vremena pa je prirodno da ima i mnogo talenata za odabir, otuda i tako mnogo odličnih bendova.

VENIA: Općenito, kako danas izgleda scena u L.A.-u, koja bi mjesta imenovali kao okupljališta rockera? Kako se scena u gradu mijenjala ili razvijala tijekom godina?
ALEX GROSSI: Oduvijek je tu Sunset Strip sa legendarnim klubovima poput Whisky A Go Go i Roxy…. U posljednjih nekoliko desetljeća to je izraslo u Orangy County (Hunington Beach Avenged Sevenfold) i druga mjesta izvan okruga Los Angelesa za mnogo različitih scena. Hotel Diablo je opet doslovno rođen na Stripu, naš prvi koncert bio je 2011. u Whiskyju.

VENIA: Koje bendove i općenito umjetnike bi imenovali svojim najvećim glazbenim utjecajima i, po vašem mišljenju, što vas čini drugačijima ako usporedite svoj zvuk sa drugim hard rock bendeovima na sceni u ovom trenutku?
ALEX GROSSI: Mislim da na nas drugačijima čini i da je ono što je posebno vezano uz ovaj bend da se uašravp stvarno ne trudimo uklopiti sa bilo kojim trenutnim umjetnicima, mi samo pišemo vrstu glazbe koja nam se sviđa i želimo čuti od sebe. Toliko mnogo momaka samo juri ono što je trenutno popularno i nikada zapravo ne razvijaju glazbeni identitet.

VENIA: Objavili ste prvi EP „Psycho California“ i uskoro ćete objaviti prvi album „The Return To Psycho California“. Što možete reći o pisanju i snimanju albuma, što je glavna inspiracija iza njega?
RICK STITCH: „The Return To Psycho California“ se posložio vrlo brzo, imali smo viziju o tomu gdje smo išli stilski i sa pisanjem pjesama, to je stvarno zbirka priča, istinitih priča, iz vremena kada su naši životi bili preplavljeni sa svakodnevnom dozom adrenalina i akcije. Žice su se savinule, ručice su se okrenule i nekontrolirana brutalna energija je vrištala život, to je postalo „Psycho California“.

VENIA: Što naziv „The Return To Psycho California“ znači i predstavlja, koje mu je pravo značenje?
RICK STITCH: Psycho, California je stanje uma. Možeš imati svoj Psycho, California bilo gdje na svijetu. Kao bend svoj smo dijelili ovdje u Kaliforniji. Los Angeles može biti vrlo uzbudljivo i čudno mjesto u isto vrijeme. Možeš gledati kako se osoba pojavljuje i onda ga grad proždire nekoliko mjeseci kasnije. Sve to sa kapljicom glitza i glamura u pustinjskom krajoliku. To je čudno mjesto i dali smo sve od sebe da bi ga uhvatili u glazbi.

VENIA: Koje su glavne prednosti i nedostaci ako usporedite ovo izdanje sa svime što se do sada napravili u glazbi?
ALEX GROSSI: Mislim da su to neke od najboljih stvari koje smo ikada snimili jer se sve posložilo prirodno i nije bila grupa tipova koji su sve radili za plaću. Ove su pjesme sve bazirane na stvarima koje smo svi iskusili u stvarnim životima i mislim da je došlo poprijeko… na što sam ponosan.

VENIA: Album je producirao Gilby Clarke, hrvatskoj publici najpoznatiji kao nekadašnji član Guns N’ Roses. Kako je bilo raditi s njim i zašto ste baš njega izabrali kao producenta svog debi albuma?
RICK STITCH: Gilby je bio vrlo vješt sa gitarama i basom. Znao je zvukove koji nam se sviđaju i znao je svoj pogon jako dobro. Hotel Diablo je jako gitari orijentiran bend pa je raditi s Gilbyjem bio veliki plus za nas. Htio je zadržati sirovi osjećaj koji nam je dao naš zvuk. Nismo se sramili svojih utjecaja i mogli smo uloviti bend u trenutku. Ponudio je i pomoć sa pomoćnim akordima i melodijama, pa ukupno, bilo je pozitivno iskustvo raditi s njim. Nadamo se da ćemo opet raditi s njim.

VENIA: Tijekom godina surađivali ste sa mnogo umjetnika, koje bi trenutke označili kao najpamtljivije i zašto?
ALEX GORSSI: Bilo je stvarno cool pisati sa Stevenom Adlerom (originalnim GNR bubnjarom) iz nekoliko razloga. Za početak to je kako smo Rick i ja stvarno dobili svoju skladateljsku kemiju, napisali smo neke stvarno odlične stvari dok smo radili sa Stevenom što je naposljetku postavilo okvir za HOTEL DIABLO. „Appetite For Destruction“ je također bio i prvi rock album ikada koji samo kupio tako da je to i osobno bila jako cool stvar. Bila je čast pisati i sa velikim Kevinom Dubrowom (RIP) za njegov posljednji album sa QUIET RIOT (Rehab – 2006).
RICK STITCH: Surađivati sa bubnjarima najvećih bendova 80.-ih i 90.-ih bilo je nešto što nikada nisam mogao ni zamisliti da će se dogoditi na mom glazbenom putu. Prvo sam radio sa Ronom Weltyjem, bubnjarom The Offspring-a, a onda godinama kasnije sa Guns N’ Rosesovim Stevenom Adlerom. A onda imati naš album kojega je producirao Gilby Clark? Ne mogu se požaliti. Drugi vrhunac za mene je bio svirati sa Duffom McKaganom i Adlerom na rasprodanom The Underworld u Velikoj Britaniji, zadnju večer na Adler’s Appetite 2011 Euro turneji.

VENIA: Što možemo očekivati kada album izađe – američku turneju, europsku turneju? Kakvi su vam općenito planovi za budućnost, gdje vidite Hotel Diablo za dvije ili pet godina?
RICK STITCH: Pucamo na to da imamo više koncerata u 2013., kao i da napišemo novi album. Stvari će, čini se, sada stvarno krenuti.

VENIA: Na kraju, želite li nešto dodati ili poslati neku poruku ljudima u Hrvatskoj koji će čitati ovaj intervju?
ALEX GROSSI: Voljeli bi doći i odsvirati neke koncerte u neko doba, čuo sam nevjerojatne stvari o rock fanovima tamo! Do tada, budite s nama u vezi na www.thehoteldiablo.com  i http://www.facebook.com/#!/hoteldiablo.

Službena stranica: www.thehoteldiablo.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.