Loading...

FREE FALL (Mattias Bärjed)

Intervju: Ivana Sataić
Foto: Nuclear Blast (promo)

Free Fall dolaze iz Švedske i sviraju stari, dobri rock ‘n’ roll. Za samo dva dana objaviti će album naziva „Power & Volume“ koji će, ne treba uopće sumnjati, razgaliti sve one koji dio svog slobodnog vremena vole provesti u rock klubovima/barovima uz zvuke čiste snage i energije.
O Free Fall i albumu „Power & Volume“ porazgovarali smo sa Mattiasom Bärjedom, gitaristom benda, na čije prebiranje žicama svakako obratite pažnju kada ćete slušati album!

FreeFall-MattiasVENIA: Za one koji još nisu imali prilike upoznati vaš bend, možeš li molim te predstaviti sebe i bend našim čitateljima?
MATTIAS: Moje ime je Mattias Bärjed i guitarist sam u švedskom bendu Free Fall.

VENIA: Free Fall je opisan kao „rock senzacija“, a vaš zvuk je upravo ono što opis kaže. Pa, tko su vam glazbeni utjecaji i koji segment njihove glazbe vam je najveća inspiracija?
MATTIAS: Ja i momci u Free Fall slušamo mnogo glazbe, ali rekao bih da su nam neki od najvećih utjecaja The Stooges, The Who, AC/DC, Led Zeppelin, Van Halen, Deep Purple, The Beatles, Motörhead. Svi su ovi bendovi producirali izvanrednu, bezvremensku glazbu. The Stooges je najbolji primjer da tehnički ograničeni glazbenici mogu producirati najopasniji i sexy rock ‘n’ roll koji je ikada napravljen. Svi bendovi na ovoj listi napisali su odlične pjesme i snimili odlične albume. Sve je u kvaliteti sviranja, pjesama i produkcije.

VENIA: Koji album pamtiš da si ga slušao kao klinaca, a koji je najviše utjecao na tebe? Koji bend/album ti je u zadnje vrijeme zapeo u uhu?
MATTIAS: Prvi bend na koji sam se navukao bio je Bachman-Turner Overdrive. Moji stariji brat i sestra puštali su mi mnogo albuma kad sam imao 3-4 godine i postao sam opsjednut s glazbom. ‘Not Fragile’ mi je još uvijek jedan od najboljih albuma svih vremena. Never Mind The Bollocks, Funhouse, No Sleep til’ Hammersmith, Who’s Next, Revolver, Made In Japan, Led Zeppelin 4. Ohhhhhhh! Sve ih volim.
Album švedskog benda Goat ‘World Music’ je odličan album. Nisam ih još uspio vidjeti uživo, ali pokušati ću ih uskoro uloviti.

VENIA: Što je najzanimljivija stvar u rock glazbi, što te privuklo da postaneš rock glazbenik?
MATTIAS: Trenutno mislim  da je knjiga trilogija Thin Lizzy Martina Popoffa najzanimljivija stvar u rock glazbi.
Za mene je to čisti instinkt. Kao klinac privuklo me sve što ima veze s tim. Moja mama ima tisuće crteža bendova i njihove opreme koje sam napravio kao klinac.

VENIA: Objaviti ćete album „Power & Volume“ 22. veljače. Kako bi predstavio album publici i što možeš reći o procesu nastanka albuma i inspiraciji?
MATTIAS: Snažan je, sirov, visokoenergični album i odlično predstavljanje Free Fall i onoga gdje smo trenutno u glazbenom smislu.
Album je snimljen u Studio Cobra u Stockholmu. Imali smo tri različita seta snimanja 16 pjesama. Martin Ehrencrona je ko-producirao i miksao album. On je odličan tip i razumio je što želimo postići.
Željeli smo jako izrazit, direktan i prljavi zvuk. Više ili manje onako kako zvučimo uživo. Pretjerano dubliranje je svedeno na minimum kako bi se zadržala dinamika bendove izvedbe.

VENIA: Kako u Free Fall izgleda pisanje pjesama, tko piše?
MATTIAS: Puno sviramo i vidimo kuda nas odvodi glazba. Stvarno nemamo nikakva pravila kako pisati. Ponekad ja pridonesem pjesmi, ponekad netko drugi. Radimo na njoj dok svi ne osjetimo da je 100% dobro. Na kraju, sve su pjesme bendove suradnje. Vrlo su rijetki zapaljeni argumenti o glazbi pa pretpostavljam da nešto radimo dobro.

VENIA: Koje su glavne teme većine vaših pjesama na ovom albumu, i općenito što inspirira Free Fall za skladanje?
MATTIAS: Frustracija je tema koja se vraća. Ali pretpostavljam da sve što dolazi sa postojanjem u ovom svijetu nekako stvara naše stihove. Samo trebam primiti gitaru da budem inspiriran.

VENIA: Da možeš izabrati samo jednu pjesmu kako bi predstavio album, koja bi bila tvoj izbor i zašto?
MATTIAS: Power & Voluume, to je jedna od prvih pjesama koje smo napravili. Ta pjesma i World Dominaion ozbiljno su pokrenule bend.

VENIA: Dolazite iz Švedske, zemlje poznate s jedne strane po snažnoj pop glazbi (Roxette), a s druge strane po gothenburškoj metal sceni (Dark Tranquility, At the Gates, itd.). No u Švedskoj je jaka i rock scena (Backyard Babies, Hardcore Superstar, itd.). Kako bi opisao trenutnu švedsku rock scenu?
MATTIAS: Mislim da je glazbeno jako dobro oblikovana. Graveyard, Goat, Opeth, Silverbullit, Ghost, Entombed su predivni bendovi. Bilo bi sjajno s više prostora za sviranje.
Stvar koja me stvarno uznemirava je da moraš imati 13 godina da bi sada došao na koncert. Nenormalno je tako divno iskustvo oduzeti djeci. Stvarno bi trebali promijeniti taj glupi zakon. Ja sam vidio Deep Purple kad sam bio klinac na Perfect Strangers turneji i taj je koncert na mene ostavio enormni utjecaj.

VENIA: Kakvi su vam planovi za bližu budućnost, možemo li vas očekviani na turneji ili europskim ljetnim festivalima?
MATTIAS: Napisati album i svirati što je više moguće. Pojaviti ćemo se na festivalima u 2013.

VENIA: Na kraju, želiš li nešto dodati, imaš li poruku za ljude koji će čitati ovaj intervju?
MATTIAS: Želim vam odličnu 2013 i preporučavam vam da 22. veljače provedete sa našim albumom Power & Volume koji pršti iz vaših zvučnika.

Facebook: http://www.facebook.com/freefallpowerandvolume 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.