Loading...

ENSIFERUM (Sami)

Intervju: Matija Marković
Foto: Terhi Ylimainen

Ususret koncertu Ensiferuma koji će se 5. listopada održati u klubu Boogaloo u Zagrebu  donosimo vam intervju sa Sami Hinkka-om, basistom grupe. Sami je s Ensiferumom od 2004. i svirao je na zadnja tri albuma. Uz to je autor tekstova gotovo svih stvari sa njih (ukupno 24) i jedan od čistih vokala na albumima. Tako da vam sa izuzetnim zadovoljstvom predstavljamo intervju sa Samijem.

VENIA:  Dolazite u Hrvatsku drugi put u nekoliko mjeseci. Predstavili ste se publici na Metalfestu (preimenovan u Burning Sea Festival op.a.) u Zadru, a sada po prvi puta dolazite u Zagreb. Jeste li planirali Zagreb kao dio svoje turneje i prije nastupa u Zadru ili su vas fanovi “natjerali” da dođete ponovno.
SAMI: Rekli smo našoj agenciji da je nastup u Hrvatskoj bio fenomenalan i da bi bilo izvrsno ako bi nam mogli ugovoriti novi nastup za nadolazeću turneju. Na sreću, sve je ispalo dobro.

VENIA:  Pošto se prvi put predstavljate Zagrebačkoj publici možemo li očekivati svojevrsni “best of” ili ćete većinom promovirati novi album.
SAMI: Naravno da ćemo svirati nekoliko novih stvari, no nećemo zaboraviti na stare hitove. Mislim da imamo vrlo balansiranu turneju za turneju.

VENIA: U Zadru ste svirali na otvorenom dok ćete u Zagrebu svirati u klubu. Da li preferirate koncerte na otvorenom pred tisućama obožavatelja ili više volite svirati u manjim klubovima.
SAMI: Oboje imaju prednosti. Naravno da su festivali na otvorenom sa tisućama raspjevanih fanova nevjerojatni, ali svirke u manjim prostorima su intenzivnije. Nemoguće mi se odlučiti pošto mi se sviđaju obje opcije.

VENIA: Kakav je život na turneji?
SAMI: Imamo izvrsnu ekipu tako da turneja često izgleda kao odmor s prijateljima. Uz to sviranje uživo je najbolje, a pošto svirate skoro svaki dan turneja je većinu vremena čista zabava. Često je uključeno i dosta čekanja, ali sam taj problem riješio tako da uzmem nekoliko knjiga na turneju. Doduše, mogli bi i partijati cijelo vrijeme, ali na duge staze to utječe na vaš nastup tako da to nije opcija.

VENIA: Kako bi publici opisali vaš novi album “Unsung Heroes”, po čemu se on razlikuje od prijašnjih albuma?
SAMI: To je prirodni korak naprijed nakon “From Afar”. Htjeli smo više organski zvuk na “Unsung Heroes” tako da smo proveli mnogo vremena aranžirajući pjesme kako ti album bio dinamičniji, te da se svi elementi čuju. To nam je dosad najbolji album. (Ako još niste upoznati s novim albumom, recenziju možete pročitati ovdje op.a.)

VENIA: Koja je glavna inspiracija za album i koje je pravo značenje iza imena “Unsung Heroes” (Neopjevani junaci)? SAMI: Nemoguće je navesti samo jedan izvor inspiracije za glazbu. Ne planiramo previše, krenemo svirati a ako nam nešto dobro zvuči nastavimo raditi na tome na probama. Ne bih htio previše objašnjavati tekstove jer smatram da je važno da svaki slušatelja u njima može naći vlastito značenje. Isto se odnosi i na ime albuma.

VENIA:  Da li tražite inspiraciju u određenim mitovima ili općenito u Skandinavskoj mitologiji?
SAMI: Tekstovi za pjesme s novog albuma su uglavnom inspirirani svakodnevnim životnim temama, ali naravno da me inspirirala i Kalevala (finski narodni ep op.a.). Traženje metafora i pisanje tekstova u Ensiferumovom srednjevijekovnom/fantasy stilu je uvijek velik i zabavan izazov.

VENIA:  Odakle još crpite inspiraciju?
SAMI: Insipracija može doći bilo gdje i bilo kad. Ideje uvijek zapisujem na papire koje nosim u džepu ili u svoj mobitel. Naravno, inspiraciju za glazbu i tekstove uvijek možete dobiti iz knjiga, filmova i umjetnosti općenito.

VENIA: Finska ima tradiciju stvaranja izvrsnih metal bendova. Koliko je teško postati i ostati popularan tamo?
SAMI: Pa, nismo baš jako popularni u Finskoj. Mislim da je općenito u svijetu teško biti glazbenik na puno radno vrijeme i ne smatram da je Finska iznimka. Jedino što možete je pisati dobru i iskrenu glazbu, te biti na turneji koliko god možete da dođete do slušatelja.

VENIA: Je li metal dio popularne kulture u Finskoj ili postoji, kao u većini zemalja, izvan masovnih medija?
SAMI: Metal je vrlo popularan u Finskoj u usporedbi s drugim zemljama. Doduše, nemam pojma zašto je tako.

VENIA: Miješate dosta žanrova u svojoj glazbi. Kako biste opisali svoju glazbu nekome tko je nije prije čuo?
SAMI: Jednostavno, herojski folk metal.

VENIA: Imate li poruku za Hrvatske fanove zašto bi trebali doći na vaš koncert i što mogu očekivati od njega?
SAMI: Uživajte u novom albumu i prisjetite se da dođete na najjači i najnabrijaniji koncert godine. Vidjeli smo kakva ste publika na Metalfestu (pretpostavljam da misle na prijem koji su imali od strane fanova, a ne na kamenovanje Megadetha op.a.) i imamo visoka očekivanja od vas. “Folk on!”

VENIA: Hvala! 

Službeni web: www.ensiferum.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.