Loading...

EF (Thomas Torsson i Daniel Öhman)

Intervju: Ivana Sataić
Foto:

Sve je započelo u Gothenburgu u Švedskoj 2003. Deset godina kasnije, post rockeri EF objavljuju novi studijski album “Ceremonies” i stižu u Zagreb, KSET, 28. listopada 2013. Sve ovo bio je razlog za razgovor za Venia-Mag sa bendovim gitaristom i pjevačem Thomasom Torssonom i gitaristom Danielom Öhmanom.

ef-pressVENIA: Na početku, kako bi predstavili svoj bend ljudima u Hrvatskoj koji još nisu upoznali vašu glazbu?
EF: EF je glazbeni kolektiv sastavljen od pet umova koji dolazi iz Gothenburga u Švedskoj i mi stvaramo glazbu iz svojih srca.

VENIA: Možete li ukratko predstaviti svoje glazbene utjecaje i umjetnike (ne samo glazbenike) koji su najviše utjecali na vaš umjetnički izraz?
EF: Ne možemo imenovati određeni bend ili umjetnika budući da slušamo širok spektar različitih smjerova. Umjesto da inspiraciju nalazimu u glazbi, inspiriramo se svojim okruženjem i svakodnevnim životom.

VENIA: Što je skriveno iza dva slova – EF- koja čine ime vašeg benda?
EF: EF (izgovara se E.F.) su samo dva slova. Ništa više, ništa manje. Može tebi ne značiti ništa, ali nama znači svijet.

VENIA: Vaš  novi album „Ceremonies“ je upravo izašao. Što nam možete reći o inspiraciji za pjesme, procesu pisanja i snmanja albuma?
EF: Za ovaj smo album htjeli stvoriti nešto novo za naše slušatelje kao i za sebe. EF je uvijek bio referiran kao post rock bend. „Ceremonies“ će to vjerojatno promijeniti budući da smo istražili mnogo različitih glazbenih pravaca.

VENIA: Da možete odabrati samo jednu pjesmu sa albuma da bi predstavili njegov zvuk i atmosferu, koju bi izabrali i zašto?
EF: To bi vjerojatno bila „Where G. Mallory Sleeps“ koja ima široki spektar emocija, intenziteta i također uključenih različitih smjerova.

VENIA: Možete li ukratko usporediti „Ceremonies“ sa vašim ranijim radovima i što je bio najveći izazov u stvaraju albuma ako usporedite pjesme na ovom albumu sa nekim od svojih najdražih EF pjesama?
EF: Mnogo godina bili smo samo tri kreativna uma u EF, pišući i snimajući pjesme. Kada je dogovorena turneja doveli smo različite glazbenike. Za „Ceremonies“ EF je postao petočlani bend koji je imao popriličan izazov. Više članove znači više utjecaja, više utjecaja je jednako različitim opcijama kako pisati pjesme. Sigurno je bila borba pisati „Ceremonies“, ali ne možemo biti zadovoljniji s rezultatom.

VENIA: Općenito, možete li odabrati tri vama najdraže EF pjesme i podijeliti s nama zašto su vam upravo te pjesme na neki način posebnije od vaših drugih pjesama?
EF: „Tomorrow My Friend“ je do sada jedna od najviše zadovoljavajućih  brojeva za live izvedbu zbog njene čiste energije.
„Where G. Mallory Sleeps“ iz razloga navedenih gore.
„Bear“ je jedna od najmagičnijh pjesama za svirati uživo. Magična na način da gomilu od nekoliko stotina dovede u tišinu, trepću široko otvorenih očiju, čuju ništa osim svojih vlastitih otkucaja srca.
Vjerojatno ovdje moramo spomenuti i „Hello Scotland“. Možda nije u top tri,a li za EF kao bend mnogo znači. Bio je to naš prvi „hit“ i pomogla nam je dovesti nas gdje smo danas.

VENIA: Nakon 10 godina, mnogo dubokih emocija prestavljenih kroz glazbu, turneja, snimanja… što vaš još inspirira na rad s glazbom?
EF: Još uvijek nalazimo veliki razlog u življenju ovog života i osjećamo da je još novih pjesama za napisati, novih zemalja za istražiti i novih slušatelja za privući.

VENIA: U prvom redu, što vas je privuklo post-rock glazbi? Što je najveći izazov u stvaranju glazbe u ovom glazbenom pravcu?
EF: Konačno smo pronašli kanal u kojem možemo izložiti osjećaje koje smo nosili cijeli život. Najveći izazov je stvoriti nešto jedinstveno. Post rock ima tendenciju kopirati se i ponavljati opet i opet.

VENIA: Čini se da je u posljednjih nekoliko godina post-rock postao vrlo popularan što donosi i mnogo različitih stilova, ali i nedostatak inovacije. Što je najvažnija stvar da bi održali svoju glazbu svježom i zanimljivom?
EF: Dobar stav! Pokušaavmo ne misliti u umu post-rocka nego rađe otkriti nove načine pisanja glazbe i učiti radeći. Kada smo pisali „Ceremonies“ zapravo smo se smijali kad smo pokušavali nove dijelove koji su kasnije završili na albumu. Naučili smo više se usuditi i prihvatiti u našem načinu stvaranja.

VENIA: Dolazite iz Gotheburga, grada poznatog po specifičnom zvuku metal glazbe. No kako stvari izgledaju na post-rock seni ne samo u Gothenburgu nego općenito u Švedskoj?
EF: Mnogo je post rock bendova iz Gothenburga i općenito Švedske, unatoč činjenici da post rock i nema veliku scenu u Švedskoj.

VENIA: Stižete u Zagreb 28. listopada, svirati ćete u KSET-u. Što znate o Hrvtskoj i što očekujete od koncerta?
EF: To će biti naša prva posjeta Zagrebu i Hrvatskoj. Jako se radujemo svirati naš prvi koncert i upoznati Hrvate. Zagreb je glavni grad Hrvatske i 790 000 ljudi živi u gradu. Samo 0,01% vode pokriva površinu Hrvatske. Naučili smo da je obala jako lijepa i maštamo o vašoj kavi. Dati ćemo sve od sebe da večer koncerta učinimo za pamćenje.

VENIA: Na kraju, želite li nešto dodati, ili imate li porku koju biste željeli poslati onima koji će čitati ovaj intervju?
EF: Prije svega, hvala na interesu za EF. Stvarno se nadamo da ćemo vas vidjeti što više kada posjetimo Zagreb. Možda se činimo vrlo ozbiljnima i pretencioznima dok smo na pozornici, ali vrlo smo jednostavni momci i volimo se družiti sa fanovima nakon koncerata.

Službeni web: http://efmusic.se/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.