Loading...

DOWNCAST ART (Zdravko Smenderovac)

Intervju: Ivana Sataić (ivana@venia-mag.net)
Foto: promo

Downcast Art jedan je od rijetkih domaćih bendova gothic metal predznaka sa ženskim glasom koji je uspio pridobiti pažnju kako publike tako i kritike. Različiti glazbeni i umjetnički utjecaji te možda ne najinovativnija ikada no svakako zvučno zanimljiva konceptualna rješenja i zavidna doza kreativnosti urodili su upravo objavljenim albumom prvijencem ”Forbidden Memories”. O istom smo porazgovarali sa klavijaturistom Downcast Art-a, Zdravkom Smenerovcem.

VENIA: Od prvog intervjua kojeg smo radili prije kojih godinu dana došlo je do promjena u bendu. Možete li predstaviti nove članove benda i ukratko reći što su novo i pozitivno unijeli u bend?
ZDRAVKO: Da, dogodile su se značajne promjene u bendu, osim novih članova imamo i novosti po pitanju glazbe, zrelosti i same temeljne odrednice za budući rad grupe. Dobili smo novog basistu, Davora, a poziciju glavnog vokala zauzela je Jelena. Od samog početka djelovanja pozicija bas gitare nam je bila nerješiva misterija. Iako je prošlo dosta i previše kandidata kroz bend, za to mjesto, Davor je donio točno onaj duh koji je bend tražio.  Zapravo, on je bas gitaru počeo svirati tek nakon ulaska u Downcast Art jer je prije bio gitarist, tako da je to za njega bio izazov, vjerujem. Sada smo na čvrstoj temeljnoj bazi glazbe, jer svi znaju sto znači dobar bas element u glazbi. Druga velika novost je Jelenin dolazak, vokal koji nas vodi i veže našu glazbu. Recimo da smo bili u trenutku kad smo trebali neki spas kao bend i to je došlo samo od sebe. Ja vjerujem, intervencija više sile. Danas imamo pred sobom puni album koji je nastao stvarno rapidnim zaokretom svega što se dogodilo u kratkom razdoblju. Jelena je donijela u bend i drugačiji pogled na glazbu, jer u velikoj mjeri ulijeva nama ostalima samopouzdanje i edukaciju u smjeru pjevanja i klasičnog obrazovanja, jer je jedina od nas završila glazbenu školu, dok mi ostali tek sada, kada smo već napravili svu tu glazbu za prvi album, idemo učiti neke stvari: npr. čitanje nota. Totalna inverzija!

VENIA: Upravo je izašao vaš prvi album ‘Forbidden Memories’. Kakav je osjećaj znati da je učinjen jedan veliki i bitni korak u karijeri i što očekujete od albuma?
ZDRAVKO: Osjećaj je pomalo neodređen jer je puno truda, vremena i sredstava uloženo u sve. Ponekad se zapitam, zato jer me materijalna strana ponese, da li je sve opravdano. Ipak, u trenutku se okrenem na drugu stranu i podsjetim da je sva ta glazba zapravo ono što nas čini ispunjenima – to je duhovna stvar. Ne postoji ništa čime to možete kupiti – osjećaj stvaranja umjetničkog djela. Sve će se kad-tad poklopiti na svoje mjesto i sve će se vratiti jednog dana, ako se čvrsto ustraje i vjeruje da se može. Ne znam reći sto i koliko očekujemo od albuma, ali sigurno je da ćemo dati sve od sebe da ode u javnost i da slušatelji dođu u mogućnost prihvatiti našu glazbu. Naše putovanje je tek na samom početku i svakako želimo raditi nešto sto će biti zapaženo iz albuma u album.

VENIA: Što nam možete reći o priči na kojoj se temelji album, gdje i s kim ste surađivali na albumu i što novo i drugačije donosi u odnosu na vaš dosadašnji rad?
ZDRAVKO: Teško mi je kao tekstopiscu objediniti neku cjelovitu priču, jer svaka pjesma za sebe je priča. Malo je dublje tematike i usadio sam dosta misterije unutra. Nekako mi je drago reći da prepuštam slušatelju da odredi svoju priču, jer ja ih imam koliko i stihova.  Na albumu nismo surađivali ni sa kim što se tiče glazbenog angažmana. Tek na drugom albumu pojavit će se vanjski suradnici jer će cijela koncepcija biti kudikamo bogatija od ovog – to već sada mogu najaviti.

VENIA: Zašto naziv ‘Forbidden Memories’? Što simbolizira, što se krije iza njega?
ZDRAVKO: ‘FM’ je naziv istoimene pjesme sa albuma čiji simbol možda pomalo kazuje na prošlost i ono što ona krije. Kao kada imate kartu sa zakopanim blagom i idete za tom misterioznom škrinjom punom blaga, a ona je okovana raznim opasnim magijama po putu, pa se treba paziti – zato “zabranjeno”.

VENIA: Jesu li ove promjene u sastavu benda utjecale na pisanje pjesama i kako? Kako nastaju vaše pjesme, koje vas teme inspiriraju?
ZDRAVKO: Sve pjesme, tematika i glazba su bile već posložene i gotove prije, tako da to nije utjecalo na ništa. Naravno, imali smo male promjene u aranžmanima i sl., ali ti je sastavni dio produkcije. Pjesme nastaju na kraju dana, tako ja pišem. Jednostavno, odem na neki drugi svijet i to je to. To je sve što znam reci, a kako je tamo, piše u pjesmi.

VENIA: Planirate li snimiti spot za neku od pjesama sa albuma i, općenito, kakve su mogućnosti da se jedan mladi i perspektivni domaći bend probije u radijski i televizijski prostor i proširi krug poklonika?
ZDRAVKO: Da, planiramo, svakako. Trenutno razmatramo realizaciju početkom 2012. godine. Mogućnosti za proboj u medije ima, samo svatko mora pronaći svoj put. Uvijek postoji neki mali kutak na našem, domaćem terenu gdje se možete ugurati, ali treba biti ustrajan i tražiti gdje. Nažalost, kako imamo samo taj mali kutak, moramo pažljivo ići prema uspjehu. Zato je naša glazbena scena takva – nisu svi ravnopravni iako imaju prihvatljivu glazbu.

VENIA:  Nije tajna da je Nightwish jedan od bendova koji su uvelike utjecali na vaš rad. Je li vam Nightwish i danas, kao i prije nekoliko godina, izvor inspiracije ili su promjene u bendu utjecale i na vaš pogled na Nightwish? Koliko vam je zanimljiv rad Tarje Turunen nakon odlaska iz benda?
ZDRAVKO: Uvijek postoji neki bend s kojim će nas se uspoređivati. Kako svi znaju za Nightwish, jer su oni u tom žanru najpopularniji, mi smo ostali kratkih ruku. Tako je bilo i kad su Nightwish prozvali kopijom Theriona. Tako to ide, već smo se navikli.  Istina, Nightwish je jedan od meni dragih bendova, ali samo jedan. Mi smo na samom početku stvaranja benda svirali nekoliko cover pjesama različitih žanrova, među kojima su bile dvije od NW-a. Igrom slučaja, dvoje organizatora u klubovima nas je čulo na probi, i ponudili su nam plaćene nastupe ukoliko proširimo repertoar da bude oko 50% NW pjesama. I to je to – mi smo pristali jer nam je ponuda bila prihvatljiva, i danas se nosimo sa teretom da su nas zapamtili kao NW utjecan bend. Članovi Downcast Arta slušaju različite žanrove i sve je to zajedno drugačije, samo što će ljudi uvijek lakše usporediti, nego tražiti što je drugačije, i to je tako. Naš rad je naš samostalan, nema veze sa drugim bendovima, zato jer je inspiracija vlastita. Ne pratim puno Tarju Turunen, osim što naletim na internetu na novi spot, single i sl.

VENIA: Je li danas, u moru stilova i bendova, teško biti originalan i primjećen? Što bi rekli za svoj bend da je originalno i ono što vas na domaćoj sceni čini drugačijim i zanimljivijim od drugih bendova?
ZDRAVKO: Svakako da je. Poanta je u receptu – stvaranje glazbe je kao pripremanje hrane. Uvijek postoje osnovni sastojci ali ključ je u začinima, kada i kako.Teško mi je iz ove pozicije bilo što govoriti jer sam subjektivan sada, ali mogu reći da imamo stvarno dosta različitih elemenata u pjesmama, pa i instrumenata od tibetanske horne pa do škotskih gajdi.

VENIA: Za kraj, možemo li očekivati Downcast Art na nekoj koncertnoj turneji uskoro? Kakvi su vam planovi za budućnost?
ZDRAVKO: Dat ćemo sve od sebe da se dobro promoviramo i iznesemo na vidjelo to što smo radili već podosta dugo.  Planovi su već spomenuta promocija, video spot, a i već sada smo započeli sa radom novih materijala.Vizija novih djela je na pomolu, za blisku budućnost.

Službeni web: www.downcastart.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.