Loading...

DEATHSTARS (Whiplasher)

Intervju: Ivana Sataić (ivana@venia-mag.net)
Foto: Nuclear Blast

Švedski industrial metalci Deathstars, koji prvo desetljeće svoje karijere zatvaraju sa kompilacijskim albumom ‘Greatest Hits On Earth’ u Zagreb stižu 8. studenog sa neponovljivim Rammsteinom.
O kompilacijskom albumu, snimanju spotova u Beogradu, novoj pjesmi ‘Metal’ te turneji s Rammsteinom za Venia-Mag smo imali čast razgovarati sa pjevačem Andreasom Berghom poznatijim kao Whiplasher.

VENIA: Deathstars uskoro izdaju best of album najavljen novim singlom „Metal“. Što nam možeš reći o kompilacijskom albumu, što vas je potaknula na odluku da ga izdate i kako ste izabrali koje će pjesme biti na njemu?
WHIPLASHER:  Više to gledam kao na kompilacijsko nego na best of izdanje. Trenutno imamo tri albuma i ovo više pokazuje kako smo i dokle dogurali s ta tri albuma. I ovo izdanje je tu zato što krećemo na novu turneju i izvrsna je prilika da predstavimo nekoliko stvari i kako je bend napredovao dosad. To je više zatvaranje jednog poglavlja. Zapravo, prvog desetljeća naše karijere. Zato smatram da ovo ne bi ipak bio best of album.

VENIA: A kako ste se odlučili koje će pjesme biti na albumu?
WHIPLASHER: To uopće nije bilo teško. Manje-više svi dijelimo mišljenje kad su u pitanju pjesme koje najviše izvodimo. To su pjesme koje nas najviše karakteriziraju, mislim da su to najjače pjesme s prvog i drugog albuma.

VENIA: Nova pjesma „Metal“ najavljuje buduće glazbeno usmjerenje Deathstarsa. Za one koji ju još nisu čuli, što im možeš reći o budućem usmjerenju benda? Kakve promjene možemo očekivati sad kad nastupa novo poglavlje?
WHIPLASHER: Ne znam. Stvar je možda u tome što nismo toliko ograničeni kao na „Night Electric Night“. Mislim da je taj album bio nešto kao drugi dio Termination Bliss-a. Novi početak znači da nismo vezani za takav tip pisanja pjesama. Mislim da smo, pošto smo imali godinu slobodno i nismo svirali, radili druge stvari i imali priliku malo se udaljiti od toga. Ponovo smo počeli i nastavili smo pisati pjesme. To je više bio nov početak i mislim da su sve pjesme sa „Greatest Hits on Earth“ drukčije od naših novih pjesama. Sav novi materijal koji pišemo za nadolazeći album je mrvicu drugačiji nego na „Termination Bliss“ i „Night Electric Night“ ali još uvijek čujete da je to Deathstars. No nešto je drukčije.

VENIA: Snimili ste spot za pjesmu ponovo u Beogradu. Što možeš reći o snimanju spota i kakvu će priču nositi?
WHIPLASHER: Imao sam ideju i razmišljao neko vrijeme o ratovima i starim filmovima što jako volim. To je remake toga. Ali ne mogu ti reći više o tome. No uskoro izlazi pa ćeš vidjeti što mislim. To je kao slava nekom starom filmu ali također cool i humorističan spot.

VENIA: Super! No, zašto Deathstars snimaju spotove u Beogradu? Što vas toliko inspirida da se vraćate tamo snimati spotove?
WHIPLASHER:  Da, koliko ih je bilo dosad, 4, 5?
VENIA: Ne znam točno, tu negdje.
WHIPLASHER: Da. Ne znam. Zbilja nam je ugodno raditi s timom tamo i veliki smo fanovi Beograda i  njegovog miljea. Pa je prirodno za nas vraćati se tamo. Ali sljedeći spot zacijelo neće biti sniman tamo. Ali za ovu pjesmu, priču koju sam napisao, bilo je odlično otići tamo i snimati jer imamo takvu postprodukciju i mogućnosti na tom području koje je inače teško osigurati, pa je to također razlog.

VENIA: Uskoro idete na turneju s Rammsteinom.  Što misliš o tome i kako je uopće došlo do zajedničke turneje?
WHIPLASHER: I prije smo s njima razgovarali i uvijek je bio slučaj da smo na turnejama u različito vrijeme. A sad sam čuo da i oni idu a turneju i poslao Tillu poruku: „Idete na turneju? Možemo li vam se pridružiti?“ i rekao je: „Ma nego što!“ (smijeh) I tako je ispalo, željeli smo ići na turneju i siguran sam da će biti odlična.

VENIA: A što misliš o usporedbama s Rammsteinom? Neki kažu da oba benda nose uniforme i nešto u tom stilu?
WHIPLASHER: Ne znam (smijeh), nisam uopće o tome razmišljao. To vam je kao da na turneju zajedno odu Kiss i Mötley Crüe. Oba benda se šminkaju i koji je jebeni problem u vezi toga? Tako da… (smijeh)

VENIA: Ok. U sklopu ove turneje dolazite u Zagreb 8. studenog  po treći put. Sjećaš li se prošlih koncerata u Zagrebu? Što možemo od vas očekivati ovaj put?
WHIPLASHER: Da, bili smo u Zagrebu nekoliko puta. Samo dvaput?
VENIA: Mislim da je bilo dvaput, prvo kao dio vaše samostalne turneje i poslije s Cradle Of Filth.
WHIPLASHER: Ok, sjećam se. Ne znam je li bio zadnji koncert ili onaj prije, ali bio sam bolestan na pozornici.
VENIA: Da, to je bio drugi s Cradle Of Filth.
WHIPLASHER: Da! Neko vrijeme nisam vidio na jedno oko i nisam znao gdje sam. Uništio sam zid u backsatge-u jer sam bio jako frustriran i dečki nisu razumjeli. Imao sam visoku temperaturu jer mi je grlo gorjelo i bio sam fakat bolestan. To je ono čega se sjećam sa zadnjeg koncerta (smijeh).
VENIA: To baš i nisu najbolje uspomene!
WHIPLASHER: Ali bilo je zbilja lijepo i uživali smo. Uživaš više kad si zdrav.

VENIA: Svakako. Što ovaj put možemo očekivati?
WHIPLASHER: Isto. Mislim, nema svrhe uspoređivati nas s Rammsteinom jer se s njima ne natječemo kad su u pitanju koncert i pozornica. To će biti rock’n’roll nastup kakav uvijek radimo. Nadam se da će ljudi uživati.

VENIA: Koja su tvoja očekivanja od ove turneje kad sviraš u velikim arenama ispred nekoliko tisuća ljudi?
WHIPLASHER: Hmmmm…..Mislim da ću probati uživati u turneji , bez nekih popratih stvari. Jako smo puno na turneji, imali smo 200 nastupa godišnje i to te izmori. Pa se onda odmorimo i sad osjećam samo da želim uživati, opustiti se i dobro odraditi nastupe, uživati na turneji  i ne misliti na to, dan za danom.

VENIA: Što ti je draže, svirati u malim klubovima i imati intimniji kontakt s publikom ili svirati na velikim festivalima i u arenama i zašto?
WHIPLASHER: Mislim u velikim arenama većinom. No show u klubu je isto dobar, mislim, bolji od velike arene. Ma, teško je reći to su dvije potpuno različite stvari. To je kao da opisuješ voliš li snimati album više nego ga svirati uživo. Ne možeš uspoređivati, uživaš i u jednom i u drugom. To su različita iskustva.
VENIA: Da, i zbog publike.
WHIPLASHER: Tako je.

VENIA: Kad možemo očekivati novi album Deathstarsa?
WHIPLASHER: Izdat ćemo ga 2012. I upravo pišemo pjesme. Napisali smo nekoliko kroz godinu tako da imamo materijal, a i vidjet ćemo što ćemo donijeti s turneje s Rammsteinom. Onda ćemo odabrati te pjesme i nastaviti pisati. To je plan. Čim se vratimo doma, nastavljamo u studiju i pišemo.

 

VENIA: Prošle su skoro dvije godine od „Night Electric Night“ . Što ste raditi nakon promotivne turneje, nestali ste s a scene?
WHIPLASHER: Da, bili smo godinu i pol na turneji kad je album izašao. Zatim smo uzeli pauzu od godinu ili godinu i pol od turneje jer smo se umorili. Tako da je to bila najbolja godina dosad (smijeh). Koncentrirali smo se na druge stvari. Svatko je radio što je želio izvan benda. Nismo putovali i slično, nego smo većinom bili u Švedskoj. Bilo je zapravo lijepo.

VENIA: Da, za promjenu osjetiti kako je biti doma.
WHIPLASHER: Tako je. Fantastično je , zbilja odlično. Ali opet, željeli smo vidjeti kako je s druge strane. Zato uskoro počinje turneja. Ali bilo je lijepo uzeti pauzu. I bend smo, moramo malo stati i vidjeti gdje smo.

VENIA: Ok, razumijem. Na kraju, ima li nešto što želiš poručiti hrvatskim fanovima?
WHIPLASHER: Želim da se svi nabriju kao na grupnoj zabavi. I neka dečki povedu djevojke da imaju u što gledati! Vidimo se!

VENIA: Hvala ti!
WHIPLASHER: Hvala tebi! Čuvaj se!
VENIA: I ti!

Službeni web: www.deathstars.net