Loading...

CHILDREN OF BODOM (Alexi Laiho)

Intervju: Ivana Sataić
Foto: promo

Children Of Bodom, finske melodične death metalce, ne treba posebno predstavljati. Bend koji od 1993. godine beskompromisno širi svoju bazu obožavatelja upravo će objaviti svoj novi studijski album „Halo of Blood“, osmi u dosadašnjoj karijeri. O albumu i proteklih 16 godina u glazbi imali smo zadovoljstvo porazgovarati sa prvim čovjekom benda, Alexijem Laihom.

COB-Alexi2013VENIA: Željela bih početi sa nekoliko pitanja o vašem nadolazećem albumu ‘Halo of Blood’. Što možeš reći o priči i konceptu stihova na albumu?
ALEXI: Pa, u osnovi, rekao bih da je o nekim tužnim stvarima koje bi bile misli o mom prijatelju koji je umro prije više od godinu dana i to me inspiriralo na pisanje o drugim ljudima i nekim drugim prijateljima koji su nestali iz mog života. Tako da je to gotovo postala tema albuma. Mislim, nije sve o tomu ali nosi se sa nekim negativnim stvarima i osjećajima.

VENIA: Rečeno je da ste sve pjesme napisali i snimili album na tajnoj lokaciji u Helsinkiju. Kako ste odlučili raditi na tajnoj lokaciji i kako se ta intimna atmosfera odrazila na vašu inspiraciju i rad?
ALEXI: Pa, zapravo, album je snimljen u našem prostoru za probe jer smo tamo motivirani i sve osim bubnjeva je snimljeno u našem prostoru za probe. Pa, znaš, samo smo iskoristili prednost mjesta i bilo je uzbudljivo, nije to zapravo tajno mjesto, ali raditi tamo je bilo priličo dobro.

VENIA: Možeš li ukratko usporediti vaš novi album sa ranijim radovima kako bi dobili sliku što očekivati kada album izađe?
ALEXI: Oh, ok…. pa, zapravo, meni je teško analizirati glazbu jer sam ju napisao. Tako da govorim samo ono što sam čuo od drugih, a u osnovi mnogi kažu da je mnogo utjecaja sa naša prva tri albuma, neka vrsta elemenata iz tog razdoblja, ali imamo kao noviji zvuk. Znaš, mnogo je i novih elemenata i rekao bih da je i nekoliko iznenađenja poput nekih od najbržih pjesama koje smo napisali, ali i najsporijih koje smo ikada napisali tako da je raznolik i jako, jako sam sretan s njim.

VENIA: Da možeš izabrati samo jednu pjesmu kako bi predstavio album publici, koju bi izabrao i zašto?
ALEXI: *razmišlja*  Hmmmm… vjerojatno bih odabrao naslovnu pjesmu, Halo of Blood, jer je stvarno…. sav zvuk ravno u tvoje lice. Stvarno je super brza, super žestoka i vrelo, da, vrlo lovljiva. Da, to je definitivno jedna od mojih najdražih pjesama.

VENIA: Album je producirao legendarni Peter Tägtgren. Čini mi se da je u zadnje vrijeme prilično zaposlen jer ga mnogo bendova želi za producenta, zašto ste i vi izabrali raditi s njim na ovom albumu?
ALEXI: U biti smo odlučili dobiti što je više moguće osjećaja koji smo imali na Blooddrunk albumu, istu konturu, a na njemu je onda isto Peter Tägtgren snimio moje vokale. A kada dođe do vokala puno mi je lakše snimati sa vokalnim producentom i pjevačem. Tako da je Peter najbolji za reći mi što bih trebao napraviti drugačije i dati mi neke ideje što bih možda želio negdje probati. Na taj način to funkcionira jako dobro, i zato.

VENIA: ”Halo of Blood” je vaš osmi album, ove godine obilježiti ćete gotovo 20 godina vrlo uspješne karijere. Imate li neki poseban plan za proslaviti sve ove impresivne brojke?
ALEXI: U biti smo otkinuli guzice za ovaj album i sada, da, sada samo radimo promo i nestrpljivo čekamo vratiti se na turneju i svirati uživo diljem svijeta i to je zapravo ono što radimo. I ne razmišljamo o tomu… 16 godina je prošlo otkada je objavljen prvi album, ali meni su to samo brojevi i zapravo nije važno. Mi samo, znaš, nastavljamo raditi ono što radimo 16 godina što su turneje i sviranje uživo što je više moguće.

VENIA: Kada pogledaš unatrag na sve te godine i razmisliš o svemu kroz što ste prošli, što bi naveo kao najveću vrijednost vašeg benda?
ALEXI: Huh, to je stvarno teško pitanje. Bilo je toliko mnogo turneja, toliko…. nemoguće je, ali za mene je to rekao bih trenutak koji pamtim, kada je izašao naš prvi album 1997. i u biti su se nakon toga stvari počele događati prilično brzo i zapravo nisam imao vremena sjesti i misliti o tomu što se događa. To je samo kao da nastavljamo raditi to što radimo i još uvijek uživamo svirati uživo i stvarati novu glazbu. Jednostavno uživamo raditi to bez razmišljanja što se događalo u zadnjih 16 godina.

VENIA: Kao što si rekao, odsviali ste toliko turneja i snimili sada već osam albuma. Koja je vaša tajna za izbjeći ponavljanje – album-turneja-album-turneja? Je li teško održati kvalitetu i kvantitetu na visokoj razini cijelo vrijeme?
ALEXI: Rekao bih da sve u našoj glazbi dolazi iz  naših umova i ne razmišljamo o tomu hoće li se ili neće nekomu svidjeti. Ne misliš o takvim stvarima kad pišeš glazbu, to radiš spontano i održavaš stvarnim i pokušavaš ne zadovoljiti sve. Održati to stvarnim je način kako to funkcionira kod mene.

VENIA: Nakon svih koncerata, susreta s fanovima, snimanja, platinastih albuma i drugih priznanja, što vas još inspirira na rad s glazbom?
ALEXI: Oh, pred nama je još toliko toga za napraviti. Ali ja ne volim razmišljati daleko u budućnost, volim živjeti u trenutku. Kao sada, radujemo se izaći i opet svirati uživo. Tako da definitivno želim biti tamo negdje i još uvijek imamo iskru za pisati još glaze tako a smo definitivno daleko od toga da smo gotovi s ovim. Stvar je u tomu da voliš ono što radiš, to je jedina stvar koja je bitna.

VENIA: Razgovarala sam s nekim ljudima koji prate vaš bend od prvog albuma i svi smo se složili da je Children of Bodom danas jedan od najutjecajnijih i najvažnijih bendova ne samo u Fisnkoj nego i u Skandinaviji. Kakav je osjećaj svirati u jednom od najvažnijih bendova u žanru, rekla bih, u Europi?
ALEXI: Pa, to je opet nešto o čemu ne razmišljamo puno. Ali aravno da je osjećaj odličan i cijenimo to i stvarno je poseban osjećaj kad ljudi polude dok sviraš uživo, to je stvarno predivan osjećaj. I osjećaj je kao nagrada u smislu da si cijenjen nakon godina teško rada.

VENIA: Jeste li očekivali da će se sve ovo dogoditi kada ste osnovali bend?
ALEXI: Ne, apsolutno ne. Očekivali smo samo to da ćemo stvarati glazbu, svirati uživo i dobro se zabaviti, ali sve ovo ne.

VENIA: Na kraju, želiš li poslati poruku hrvatskim fanovima? Svirali ste ovdje 2006. pa se nadamo opet vas nekom prilikom vidjeti u našoj zemlji.
ALEXI: Sviramo europsku turneju na jesen. Nisam siguran… definitivno ćemo svirati u toj regiji neke koncerte pa, da, nadamo se da ćemo svirati i u Hrvatskoj.
Veliko hvala svima na podršci Children of Bodom, našim albumima i stvarima. Definitivno se želimo vratiti i svirati tamo pa se nadam da se vidimo uskoro.

Službeni web: www.cobhc.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.