Loading...

ATOMSKO SKLONIŠTE (Bruno Langer)

Atomsko sklonište, jedan od najvećih hard rock bendova s prostora bivše Jugoslavije ovih dana nastupa u Beču. Točnije, 22.03. u kultnom bečkom Ost klubu. “Žuti kišobran”, “Za ljuba treba imat dušu”, “Pakleni vozači”, “Johnny”, “Djevojka s brojem 8”, “Dok se tvoje tijelo vidi” i mnogi drugi hitovi poznati su svim generacijama koje su imale (ne)sreću živjeti na Balkanu. Osnovani daleke 1977. godine u Puli, već više od tri desetljeća neumorno nastupaju diljem svijeta. Koncert u Beču je u organizaciji producentske kuće FANTASY PRODUCTION, a razgovor s frontmenom Skloništa Brunom Langerom, vodio je suradnik našeg portala Drago Palavra.

Atomsko skloniste (4)VENIA: Sam naziv albuma “Mentalna higijena” izazvao je zanimljive reakcije medija nekadašnjeg sustava jer je imao političku poruku koja nije odgovarala tadašnjem vremenu i prostoru.
Bruno Langer: U intervjuu u zagrebačkoj reviji Vikend te 1982. godine, kada je objavljen album Mentalna higijena, kazao sam da sam naslov odabrao zbog spoznaje da mi je režim od rođenja prao mozak. Ujedno taj naslov bio je doprinos borbi protiv članka 133. o verbalnom deliktu, o čemu sam tada govorio u emisiji Kulture na ljubljanskoj televiziji. Međutim, istinu za volju, stvari se nisu mnogo promijenile do danas, s obzirom da ovaj režim još brutalnije kontrolira medije, po sjevrno-korejskom modelu, posebno u prostoru u kojem živim – Istri.

VENIA: Vječni hit “Za ljubav treba imat dušu” imao je također neočekivanu reakciju na zagrebačkoj televiziji u jednoj dječjoj emisiji kada Vam je glazbeni urednik emisije sugerirao da ovu pjesmu ne izvodite.
Bruno Langer: To je bio klasični primjer urednikove autocenzure i straha od nadređenih. Naime, on je vidio problem u stihu: …sjele su u pet do ponoć da prizivaju duhove… i rekao mi da bi netko mogao pomisliti da se prizivaju aveti prošlosti. Pjesmu smo na kraju ipak izveli.

VENIA: Ono sto su Rammstein radili sredinom 90-ih, Atomci su još 80-ih po pitanju scenskog nastupa. Bodljikava žica, zvuk bombi, krv… Poderana odjeća članova benda asocirala je na vojnike koji se nalaze na ratištu. Jesu li Atomci uspjeli poslati poruku omladini i “neutralizirati” ih prije početka rata? Jesu li djeca cvijeća ostala djeca cvijeća?
Bruno Langer: Naše antiratne poruke i pjesme su tada za mnoge kritičare bile izvan vremena i posthipjievske, dok se nije dogodio rat. Nažalost, nitko nije mogao zaustaviti pomahnitalu, prije svega medijsku, mašineriju koja je sijala mržnju i sve ostale preduvjete za krvoproliće. To je razdoblje iza nas, a ja se i dalje smatram i osjećam djetetom cvijeća, bez obzira na svoje godine, jer je upravo hippy generacija dala najveći doprinos antiratnom pokretu u prošlom stoljeću.

VENIA: Glazba i politika idu zajedno, ali rock i politika ne. Atomsko sklonište, čak i u godinama Domovinskog rata, ostao je dosljedan bend koji je nije “pregrizao jezik”.
Bruno Langer: Rock prestaje biti rock kada prestaje nositi poruku. Uvijek sam rock n´ roll doživljavao kao glazbu koja zbližava ljude i suprotstavlja se diskriminaciji čovjeka po bilo kojem pitanju.

VENIA: Što mislite o frontmenu Riblje Čorbe Bori Čorbi?
Bruno Langer: Uz niz izuzetno popularnih pjesama koje je napisao, najdraži mi je njegov stih: Za ideale ginu budale.

VENIA: Hrvatska legenda Mate Mišo Kovač je u emisiji Mirne Berend izjavio da je danas lakše snimiti CD nego CT. Što mislite o Miši i općenito o hrvatskoj glazbenoj sceni?
Bruno Langer: Mišo mi je drag prijatelj i legenda nad legendama, koja uvijek otvoreno javno istupa. Posebno mi je drago što sam sudjelovao u snimanju njegovog glazbenog spota Kralju nebeski.

VENIA: Prošle godine nastupali ste na Belgrad Beer Festivalu. Kakav je osjećaj nastupati pred beogradskom publikom koja je brojala preko 30.000 posjetitelja?
Bruno Langer: Osjećaj je bio izuzetan, kao i uvijek publika je pjevala s nama.

VENIA: Gdje se trenutno nalazi rock u Hrvatskoj? Postoje li po Vama imena koja održavaju rock na “aparatima”?
Bruno Langer: Da bi rock opstao, potrebno je poticati glazbeni pluralizam i dati mladim rokerima jednaku šansu kao i glazbenicima iz ostalih žanrova.

VENIA: U kakvoj je poziciji rock, kao glazbeni pravac, na svjetskoj sceni? Rokeri danas nastupaju više nego 80-ih i 90-ih jer su se pravila igre u rock industriji promijenila, ili bolje reći poremetila.
Bruno Langer: Budući da putujem svijetom, posebice me u Americi oduševljava što postoje rock radio postaje, čega kod nas nema. To je jedan od načina na koji se rock vani njeguje,a kod nas je na postajama teško čuti zvuk električne gitare.

VENIA: “Oni što dolaze za nama”. U pjesmi ste opisali nadolazeću globalnu kontrolu uma, sklapanja prijateljstava preko računala, televizore u zahodima, betonske džungle… Jesu li Atomci naslutili što će se dogoditi? Još prije 30 godina najavili ste dolazak društvenih mreža poput Facebooka i Twittera.
Bruno Langer: Osim svega što navodite, u nekim pjesmama nagovijestili smo i promjenu društvenih odnosa, kao na primjer u pjesmi Da li je dozvoljeno razgledanje vašeg vrta, koju smo nedavno izveli u Podgorici. Rijetko govorim na bini, ali na kraju te pjesme rekao sam da je ova pjesma nastala prije više od trideset godina, u vremenu kad nije bilo tajkuna, ali je zato bilo radničke klase. Na moje iznenađenje cijeli auditorij počeo je skandirati: Jugoslavija, Jugoslavija. Zanimljivo, zar ne?

VENIA: Dosljedno ste zamjenili legendarnog Sergia Blažića Đosera. Nakon smrti vokala benda koji je bio u usponu, niste zaustavili karijeru već ste nastavili dalje.
Bruno Langer: Bez obzira na godine koje su protekle, Sergio mi još uvijek nedostaje. Svojim prepoznatljivim vokalom i scenskim nastupom obilježio je Sklonište. Njegov glas i Gužvanova gitara su bili ono što je glazbeno nosilo naš bend.

VENIA: Prije nego ste postali članom Atomaca svirali ste u nekoliko bendova. Među njima i u bendu zvanom “Fantomi”. Koncert u Beču je u organizaciji producentske kuće FANTASY PRODUCTION na čijem je čelu Fikret Vukalić, poznatiji kao Fantom. Kakav odnos imate s Fantomom?
Bruno Langer: Ovaj nastup u subotu u Beču, prvi je nastup Atomaca u organizaciji Fantoma. Dosad je sva priprema koncerta na visokoj profesionalnoj razini, pa vjerujem da je to samo početak jedne buduće suradnje.

VENIA: Koncert u Beču je početak, sredina ili kraj europske turneje u 2014. godini?
Bruno Langer: Ovu godinu započeli smo koncerte u famoznom regionu, kako nazivaju prostore bivše države koja je imala svoje ime, a zvala se Jugoslavija. Ovaj nastup u Beču početak je nastupa u novoj zajednici koja se naziva Europska unija.

VENIA: Poruka za kraj čitateljima i posjetiteljima subotnjeg koncerta.
Bruno Langer: Posjetiteljima subotnjeg koncerta obećavamo pravu rock&roll feštu začinjenu pozitivnim vibracijama!

Razgovor vodio: Drago Palavra

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.