Loading...

AMARANTHE (Morten Ioewe)

Intervju: Tamara Vodicka
Foto:

Amaranthe je švedsko-danski bend koji u svojoj glazbi spaja melodični metal i pop melodije. Iza sebe imaju već dva studijska albuma i dvije uspješne europske turneje (prije dvije godine mogli smo ih upoznati i u Zagrebu), a priliku za porazgovarati o albumima, koncertima i planovima za budućnost dobili smo sa bubnjarom benda, Mortenom Ioewe.

Amaranthe Album shotsVENIA: Vaš debi album objavljen je 2011., a nakon toga je uslijedila velika turneja s Hammerfall, kako se danas osjećaš kada trebate izaći pred toliko ljudi? Jeste li se naviknuli ilije svaki put novo iskustvo i uzbuđenje?
MORTEN IOEWE: Svirajući toliko mnogo koncerata definitivno smo skupili mnogo iskustva. No svaka pozornica i svaka publika je drugačija do nekog stupnja tako da nikada ne znamo što očekivati. Ne postoje dva potpuno jednaka koncerta. No čak i kad smo se navikli na to još uvijek svaki put dajemo 110 posto, bez obzira na to koliko smo umorni. I uvijek se dobro zabavljamo dok smo na pozornici, a čini se i publika.

VENIA: Od nula do senzacije – tako ljudi opisuju karijeru grupe Amaranthe. Kakav je osjećaj, ide li nekada prebrzo?
MORTEN: Pa, definitivno je išlo poprilično brzo. No istovremeno svi smo bili u nekoliko ozbiljnih bendova ranije pa nismo potpuno novi u ovom. Jednostavno smo zahvalni da nas je toliko fanova odbaralo u relativno kratkom vremenu. Ne bih rekao da je to previše, uopće. To je ono što smo uvijek željeli raditi i sada imamo to nevjerojatnu priliku i radi se o tomu da vidimo koliko daleko možemo odvesti ovaj san koji imamo. I naravno, uvijek je drugačije kad si usred toga cijelo vrijeme, onda ne vidiš uspjeh benda na isti način kao netko tko nije u bendu.

VENIA: Kako je bilo svirati sa bendovima poput Stratovarius i Hammerfall?
MORTEN: Turneja sa Hammerfall je za nas bila jako važna. Svirali smo puno koncerata i postalo nam je ugodnije na pozornici i dobili smo mnogo pažnje u Europi. I svirali smo u mnogo novih zemalja u kojima prije nismo svirali. Sada smo na ko-headlinerskoj turneji sa Stratovarius. Turneja je za sada definitivno odlična. Sada svake večeri sviramo cijeli set. 70 minuta u odnosu na 30-45 na ranijim turnejama. Stratovarius su redom odlični momci tako da imamo tonu zabave na ovoj turneji i svi se jako dobro slažu. Plus, koncerti su dobro posjećeni.

VENIA: ”The Nexus” je vaš drugi studijski album, kako je bilo snimiti ga?
MORTEN: Pa zapravo je bilo puno teškog rada. Proveli smo oko dva mjeseca u Danskoj sa Jacobom Hansenom. Nismo imali vremena isprobati pjesme prije snimanja tako da smo praktički odmah s ceste ušli u studio. Nisu sve pjesme ni bile napisane, ali bili smo jako inspirirani tijekom snimanja pa je izašlo mnogo dobrih stvari.

VENIA: Otud ideja za omot albuma? I zašto? Postoji li priča iza toga?
MORTEN: Omot albuma kreirao je briljantni Gustavo Sazes koji je napravio i omot našeg prvog albuma. Točno je znao što smo htjeli. Htjeli smo imati nešto jako futuristično jer o tomu su stihovi i glazba.

VENIA: Koja ti je najdraža pjesma s novog albuma i zašto?
MORTEN: Jako je teško izabrati samo jendu, ali najdraža pjesma za svirati mi je sa novog albuma za sada ”The Nexus” s kojom j puno posla, ali i ”Burn With Me” je favorit. Volim groov, a spori tempo je uvijek dobrodošao između svih brzih pjesama koje imamo.

VENIA: A koje su ti najdraže s oba albuma i zašto?
MORTEN: Uvijek sam volio uživo svirati ”My Transition” kao i ”Hunger”, naravno. Uvijek publiku  natjera na skakanje! Ali teško je izabrati najdraže jer se to stalno mijenja.

VENIA: Imate li u planu, ili želite li objaviti DVD u budućnosti? Ili je još prerano za ovo pitanje?
MORTEN: Definitivno ćemo jednog dana objaviti live DVD! To je meni osobno ultimativni cilj. Nemamo nikakvih konkretnih planova u ovom trenutku, ali ja osobno bih to pogurao za nekad u budućnosti!

VENIA: Vidjeti sve svoje fanove koji te svi znaju i žele fotografije ili autograme nakon koncerta, kako se onda osjećaš?
MORTEN: To je nešto što smo uvijek radili. Volimo se povezati sa svojim fanovima i obično se nađemo s njima poslije koncerta ili na meet and greet / potpisivanjima. Ponekad to može biti pomalo kaotično, ali uvijek se isplati.

VENIA: Imate li planova za samostalnu turneju?
MORTEN: O da, imamo!

VENIA: Za koncerte u buduće, želite li pirotehničke efekte na pozornici?
MORTEN: Da, definitivno! Želimo izgraditi svoj stageshow na mnogo većem nivou, uključujući sve vrste pirotehnike, eksplozije, itd….!

VENIA: Kako je bilo na koncertu u Beču 26. ožujka? Publika je bila poprilično luda…
MORTEN: Da, bili su malo ludi na početku, svi su skakali i dozivali moje ime!

VENIA: Glazbeno piratstvo – je li to vama problem ili ćete reći da će pravi fanovi kupiti album ako im se sviđa?
MORTEN: Pa, to je naravno problem za glazbenu industriju što je problem i za bendove. No čini se da se problem smanjuje sada kada postoje servisi poput spotify. Barem za izdavače. Naravno da se uvijek nadaš da će fanovi kupiti album ako im se stvarno sviđa. I to stvarno predstavlja razliku bendovima koji snimaju albume.

VENIA: Zabavna/smiješna priča s turneje?
MORTEN: Oh, teško je izabarati! A postoji i izreka ”što se dogodi na turneji, ostaje na turneji” tako da je zatvoreno za javnost, nažalost! Ali uvijek napravimo spačku na zadnjem koncertu na turneji, na prošloj smo donijeli stolove na pozornicu i jedli pizzu i pili pivo. Sada moramo smisliti nešto za Stratovarius za zadnji koncert.

VENIA: Zadnje riječi za fanove u Austriji i Hrvatskoj?
MORTEN: Radujemo se vratiti kasnije ove godine. Svirati ćemo na Novarock u Austiji pa ako dolazite, dođite nas vidjeti!
Našim fanovima u Hrvatskoj – imali smo eksploziju prošli put kada smo svirali tamo 2011. tako da se definitivno želimo vratiti prije nego kasnije!

Službeni web: www.amaranthe.se

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.