Loading...
Komentar

IN MEMORIAM: LEONARD COHEN (1934. – 2016.)

IN MEMORIAM: LEONARD COHEN (1934.-2016.)

LeonardCohen

Početkom godine konstatirala sam kako je otišao najveći, sama umjetnost. Godina gospodnja 2016. u svojim je zadnjim tjednima odvela još jednu formu umjetnosti, velikog kanadskog tekstopisca i skladatelja, legendarnog poetu Leonarda Cohena.

Jedan od najutjecajnijih trubadura u kojeg su oči svjetske scene uprte od 1960-ih godina napustio nas je u ponedjeljak, 07. studenog 2016. u 83. godini života. Neusporedivi talent koji je prije samo nekoliko tjedana objavio svoj posljednji studijski album „You Want It Darker“ stvarao je i živio umjetnost do svojih zadnjih trenutaka. Njegov dar za pjesme i umjetnost, njegova duboka spiritualnost i oko promatrača ostaju kao svjedoci istine, iskrenosti, snage i strasti.

Leonard Cohen Pula

Iako je karijeru započeo kao novelist izdanjem ‘Beautiful Losers’ objavljenim 1966., Leonard Cohen etablirao se kao skladatelj koji je, iako joj bazično ne pripada, duboko utjecao na svaku poru popularne pop i rock glazbe. Svoj prvi studijski album „Songs of Leonard Cohen“ objavio je u prosincu 1967. i zauzeo upečtaljivo mjesto u ušima publike i kritike zbog „pogrebnog“ tona, ali i danas svevremenskih pjesama „Suzanne“, „So Long, Marianne“ i „Sisters of Mercy“ koje su uvelike obilježile kostur njegova skladateljskog opusa.

Kasnije je tijekom života postao budistički monah i 90.-te proveo u samostanu u Mount Baldy u Kaliforniji tražeći svoj unutarnji mir i srž svog duhovnog postojanja što je dodatno produbilo njegovu sposobnost duhovnog vodstva za kojim su nerijetko posezali njegovi štovatelji. Leonard Cohen znao je mnogo o životu i ako ga slušate i vi biste mogli naučiti.

Leonard Cohen Pula2

Glazbenik je rođen u Westmountu u predgrađu Montreala u Kanadi. Ljubav prema country glazbi razvio je od djetinjstva te je tijekom studija engleskog na McGill sveučilištu osnovao country bend The Buckskin Boys dok se činilo kako mu se smiješi uspješna karijera književnika. Svoju prvu zbirku poezije Leonard Cohen objavio je pod naslovom „Let Us Compare Mythologies“ 1956. godine, a slijedile su „The Spice-Box of Earth“ 1961. te provokativnog nalsova „Flowers for Hitler“ 1964. koja je osvojila i književnu nagradu Quebec. Tih je godina Leonard Cohen otputovao na grčki otok Hydra i to mu je putovanje promijenilo život. Upoznao je na Hydri Norvežanku Marianne Jensen, inspiraciju za pjesmu „So Long, Marianne“, s kojom je ljubovao tijekom 1960.-ih. Istovremeno, Cohen je razvijao svoj literarni rukopis u pravcu fikcije u novelama „The Favoruite Game“ (1963.) i „Beautiful Losers“. Krajem 1960.-ih u New Yorku je upoznao folk pjevačicu Judy Collins koja je prva snimila njegove pjesme „Suzanne“ i „Dress Rehearsal Rag“. Columia Records zamijetila ga je krajem 1960.-ih i Leonard Cohen objavio je svoj prvi studijski album. Ostalo je danas već legenda.

Leonard Cohen, zbog svog je dubokog i pomalo sumornog vokala i opusa postao miljenik publike koja traži profinjen i emocijama prožet zvuk i tračak utjehe u jednako sumornom svijetu. I iako je toliko puta svjetlo na kraju tunela, Cohen se osjećao izgubljenim kao i svatko od nas. Ipak, kroz svoje nam je pjesme poklonio riejtko poigravanje odgovorima koje nikada nije prestao tražiti. Odgovore je Leonard Cohen tražio u spavaćim sobama, ratnim zonama, židovskim hramovima i budističkim molitvama, u Europi, Africi, Izraelu i na Kubi. Kao i većina glazbenika kada bi ih pronašao pokušao ih je isprati pićem i drogama te ih omotati melodijama onako kako to i priliči zastrašujućim istinama postojanja. Baš zato njegove pjesme imaju onu prozračnu težinu koja vam doista može spasiti život. Onako kako je njemu život spasila upravo glazba nakon što se od nje privremeno sakrio u budistički samostan.

Leonard Cohen vratio se nakon 15 godina izbivanja nakon što je menadžerica zadužena za njegovu karijeru izgubila sav njegov novac. Povratak mu je priskrbio bezuvjetnu ljubav publike, a u tom smo ga periodu dva puta imali neizmjernu čast vidjeti u Hrvatskoj, prvi puta u zagrebačkoj areni 2010. godine da bi nam se potom vratio i u pulsku arenu 2013. godine.Cohen je u obje prilike s publikom uspostavio neraskidivu sponu i dodir srca kakvi se na koncertima te veličine rijetko viđaju.

cohenisem-se

Njegova velika ljubav Marianne je preminula u srpnju ove godine,  a Cohenovo oproštajno pismo pročitano je na njezinu sprovodu. Napisao je: „Naša tijela se raspadaju i mislim da ću te slijediti vrlo brzo. Znaj kako sam tako blizu iza tebe da bi me kao ispružiš ruku, mislim kako me možeš dosegnuti moju.“

Prije samo nekoliko tjedana veliki je glazbenik objavio svoj posljednji studijski album „You Want It Darker“, a nedavno je u razgovoru za New Yorker izjavio „Spreman sam umrijeti. Nadam se da nije previše neugodno. To je to za mene.“

Leonard Cohen nikada nije govorio o sebi i važnosti svog umjetničkog opusa. Uvijek je naglašavao kako se bavi vrstom umjetnosti za koju ima najmanje dara i kako se nada da je ista korisna slušateljima. Stvaranje glazbe za njega je bio način dati smisao zbunjujućem svijetu i rastopiti usamljenost.

Iza velikog kanadskog umjetnika ostaje 14 studijskih albuma, mnogo pjesama u kojima će generacije i generacije još tražiti odgovore, ali i sin Adam koji poput oca sklada i pjeva te kćer Lorca, fotografkinja i videosnimateljica koje je dobio u vezi s umjetnicom Suzanne Elrod.

Ipak, za sve nas koje je dotaknuo svojom glazbom, Leonard Cohen ostaje istinski velikan izuzetno cijenjen u svim žanrovskim okvirima. I još jedan „blackstar“ koji će nas voditi kada nam zatreba zvijezda vodilja. Hvala mu na tome i neka počiva u miru kojem je težio.

Tekst: Ivana Sataić – ivana@venia-mag.net
Foto: Venia-Mag arhiva

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *