Loading...
KomentarRecenzije

IN MEMORIAM: LEMMY (IAN FRASER KILMISTER)

IN MEMORIAM: LEMMY (IAN FRASER) KILMISTER

24.12.1945. – 28.12.2015.

ROCK ‘N’ ROLL JE MRTAV!

Lemmy01

Trebalo je proći nekoliko dana kako bi se razbacana razmišljanja i doživljaji susreli na zajedničkoj točki. Pročitala sam ovih dana kako je 28. prosinca 2015. kada je otišao veliki Lemmy Kilmister svemir na kratko izgubio ravnotežu. Zbog svoje osobne izrazite naklonjenosti jednom drugom britanskom glazbenom velikanu reći ću kako je svemir nakratko zadrhtao no i zadržao ravnotežu 28. prosinca kako bi u svoja prostranstva primio veliku hard rock dušu. Samo četiri dana nakon što je napunio 70 godina postojanja na planeti koju zovemo Zemljom.

Lemmy02

Ian Lemmy Kilmister, duša i srce odavno legendarnog Motörheada, neosporno je svevremenski i bezvremenski glazbeni utjecaj generacijama glazbenika. Sadašnjih i budućih. To je samo jedan komadić njegove sada dosegnute besmrtnosti. Reći kako je njegov stil sviranja bass gitare bio jedinstven i prepoznatljiv istina je. Isto kao što je istina kako se gitaristički, pa tako i basistički izričaj prepoznaje kao rukopis jer ne postoje dva identična glazbenika baš kao ni dva identična rukopisa. U svojoj glazbenoj jedinstvenosti Lemmy Kilmister prepoznaje se po jedinstvenom spoju tonaliteta i akorda koji tvore zvuk vrlo blizak ritam gitari. Već je ovo dovoljno za svrstati Lemmyja u jednu od najpoznatijih rock ikona koje su ikada hodale ovim našim dijelićem svemira. Zato i ne čudi što se Lemmyju još za života, ali i nakon smrti poklonila i velika Metallica. Zvuk (unatoč gotovo opipljivoj sirovosti) Lemmyjevog glazbenog talenta ujedinio je čista rock ‘n’roll izvorišta iz 1950.-ih i žestinu novog smjera rock glazbe koja izvorište bilježi u kasnim 1960.-im i ranim 1970.-im godinama jer Lemmy je uvijek inzistirao na činjenici kako je Motörhead rock bend unatoč tome što su kritičari tvrdili kako njihova glazba pripada heavy metalu.

Lemmy03

Kažu kako svijet glazbenike pamti po njihovom pogledu na svijet. Lemmy i njegov Motörhead vrlo su precizno i glasno svoje viđenje svijeta oslikali već na albumima „Overkill“ (1979.) i „Iron Fist“ (1982.) uvrstivši se svojim beskompromisjem i glasnoćom u kultne bendove prihvaćene od publike golemom količinom entuzijazma i energije kroz pjesme poput danas je već uistinu otrcano reći samo legendarne „Ace of Spades“, „Bomber“ ili „I Got Mine“. Zlatni rudnik pogleda na proslavu onoga što se nalazi u suprotnosti s čudoređem Motörhead su prezentirali kroz „Born to Raise Hell“ dok su svoj stav o autoritetima koji, priznali mi to sebi ili ne, danas vladaju svakim od nas jasno izrekli u „Eat the Rich“. Društvena angažiranost prštala je iz stvaralaštva velikog Lemmyja Kilmistera kroz ratnu tematiku u pjesmi „Get Back in Line“ ili žestoko suprostavljanje zlostavljanju djece u „Don’t Let Daddy Kiss Me“. Lemmy Kilmister tako će ostati zapamćen i po surovoj odlučnosti i kriticizmu modernog društva ne oklijevajući jasno progovoriti o stvarima koje mu smetaju čak i kada ih ne može promijeniti svojom angažiranošću. Onima koji ne poznaju lik i djelo ovog iznimnog glazbenika koji je živio sve samo ne čednim i mirnim životom svakako preporučujem Lemmyjevu autobiografiju „White Line Fever“ objavljenu 2002.

Lemmy04

Lemmy Kilmister doista je bio pokretač svemira, onog istog koji je zadrhatao, ali i zadržao ravnotežu 28. prosinca 2015. kad je veliki glazbeni mislilac i filozof napustio ovaj svijet. Iznimnog osjećaja za realnost obojanu društvenim i političkim zbivanja i s jasnim antagonizomom prema religiji, vlasti i uopće autoritetu. No, kako to priliči pravom izučavatelju povijesti Lemmy je kontroverzni dio svoje osobnosti izrazio pomalo kontroverznom hobiju, skupljanju suvenira povezanih s Hitlerom i njegovim Trećim Reichom.

Lemmy je gitaru uzeo u ruke negdje krajem 1960.-ih nakon što je prekinuo školovanje i zaputio se u London gdje je upoznao tehničara Jimmyja Hendrixa te iskusio utjecaj LSD-a. U svom osvrtu na tu fazu često je govorio kako ga je znanje kako je biti pod utjecajem droga učinilo tolerantnijim. U nešto kasnijem razdoblju s Motörheadom Lemmy se nije poštedio ni amfetamina no opojnih se pripravaka ostavio početkom 1990.-ih zbog dijabetesa i povišenog krvnog tlaka, a prije nekoliko godina mu je ugrađena i srčana premosnica. Sve to Lemmyja nije spriječilo u pušenju i otvorenom uživanju u alkoholu. A njegov je Motörhead svoj posljednji studijski album “Bad Magic” objavio točno četiri mjeseca prije njegove smrti kad je Lemmy već imao zamjetnih zdravstvenih problema koji su kulminirali zadnjih godina uz mnogo otkazanih ili odgođenih koncerata što nam je dalo do znanja kako je i Lemmy smrtnik poput nas. Sve do dana kad nam je i sam to potvrdio, zatvorio oči i ostavio ovaj svijet odlučivši vjerojatno kako je vrijeme zasvirati na nekim drugim nebeskim prostranstvima.

Lemmy se nikada nije oženio objasnivši to činjenicom da je ljubav njegova života preminula u dobi od 19 godina od predoziranja heroinom zbog čega je uvijek jasno iskazivao svoju mržnju prema heroinu. No, iza Lemmyja je ostao njegov sin Paul s kojim se zbližio nakon više desetljeća odvojenosti.

Lemmy Kilmister u mnogočemu je bio jedna od najkontroverzinijih osobnosti u svijetu hard rock glazbe. Isto tako, Lemmy Kilmister bio je i ostaje jedan od najgenijalnijih glazbenih umova hard rock glazbe i vječni svjetionik generacijama glazbenika koje su ovdje i koje tek dolaze.

Čovjek koji je cijenio i poštovao žene, no istovremeno iskoristio i uživao u tko zna koliko stotina „one night stand-ova“, čovjek koji je svirao sirovu no kultiviranu glazbu blisku svakome tko je iskusio ne uvijek lagodan život, čovjek koji je bio bog glazbe, ali jednostavan i pristupačan svakome tko mu je želio pružiti ruku – Lemmy Kilmister. Pamtiti ćemo njegovu iznimnost i jedinstvenost. Njegovu glazbu slušati ćemo glasno kao da je još uvijek tu i čekamo novu priliku vidjeti ga na pozornici.

Born to lose, lived to win, killed by death. Lemmy, počivaj u miru!

Tekst: Ivana Sataić – ivana@venia-mag.net
Foto: Drago Palavra – www.dragopalavra.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *