Loading...
Izvještaji

III. NORDIC METAL NIGHT: KALEVALA, KYLFINGAR, ELFSONG, RUMPROOF, ERAVISTAE – Dürer Kert, Budimpešta, 11.3.2016.

III. Nordic Metal Night: Kalevala, Kylfingar, Elfsong, Eravistae, Rumproof – Budimpešta, Dürer Kert, 11.3.2015.

Malo nostalgije za zagrebačkim programom Valhalla bilo je dovoljno da odem na sličan event koji se po treći put održava u Budimpešti pod nazivom Nordic Metal Night.
Kao posebni gosti su nastupili ruski sve popularniji folkeri Kalevala, predvođeni snažnim ženskim vokalom u vlasništvu Ksenije Markevič.

7_eravistae_by_martina_sestic

Nordijska je večer započela živahnim nastupom domaćeg Eluveitie cover benda – Eravistae – na čijem se setu okupila ista masa ljudi kao i za vrijeme Kalevale.
Prvo što sam primijetila, kada sam počela proučavati mađarsku metal i rock scenu, da je u zadnjih par godina porasla popularnost tribute bendova. Naći ćete što god vam se prohtije – želite Maidene, odete na Iron Maidnem, Korn je dobio gRaiN, Slipknot – SlipChaos itd. Da ne nabrajam. Ukratko puno ih je i traženi su. (U koncertnoj sali kraj naše se u isto vrijeme održavao koncert Rammstein tributea pa se u pauzama išlo i na taj nastup.)
Jedan od takvih je i Eravistae koji se u cijeloj toj masi izdvaja kao zaista kvalitetan tribute, a još pogotovo kada uzmemo u obzir da se radi o kompleksnoj glazbi koju stvara Eluveitie – bogatstvo vokala, ali i instrumenata. Vrlo su dinamični na pozornici, konstantno zabavljaju i zagrijavaju publiku te bez prevelikih poteškoća prolaze kroz najveće hitove popularnih švicarskih folkera. Upravo idealan nastup za otvaranje ovakve koncertne večeri.

Na pregrijanu je pozornicu sljedeći izašao mađarski fantasy metal bend pod imenom Elfsong. Radi se o projektu svestranog Ferenca Somlóija koji je svoju ljubav prema fantasy žanru, metal glazbi i roleplayingu pretočio u seriju knjiga “Csodák könyve” (Knjiga čuda) te u Elfsong – rock/metal mjuzikl koji pjeva o avanturama glavnih protagonista Ferencovog serijala.

15_elfsong_by_martina_sestic

Od 2012. su objavili čak tri albuma te vrlo uspješno izgradili svoj svijet koji je iznikao iz Tolkienove mitologije, a što se same glazbe tiče kreću se na tragu Blind Guardiana i projekata Luce Turillija. Studijski je ovaj bend besprijekoran, međutim na samom sam koncertu stekla dojam da nastup i nije bio najbolje pripremljen. Bilo je tu dosta nesigurnosti, od šalabahtera na pozornici u vidu tekstova za pjesme i tablatura pa do nesigurnih pogleda koje bi si povremeno upućivali. Međutim svoj su posao bezgrešno odradili Ferenc “Feca” Somlói, svojim majstorijama na gitari, i pjevač Dániel Szölősi, koji se poput pravog pripovjedača posvetio stvaranju atmosfere u kakvoj će publika na najbolji način moći upiti cijelu ispričanu pripovijest.
S obzirom da ih uskoro očekuju veliki koncerti na kojima će trebati dati 100% snage, nadam se da je ovaj nesigurni nastup bio tek loš dan.

18_kylfingar_by_martina_sestic

Nastup koji je odradio Kylfingar je s druge strane bio pun pogodak. Ovaj sam bend, kao i Elfsong, slučajno otkrila prateći stranicu Folk Metal Hungary i odmah mi se dopala poletnost njihove glazbe i način na koji su spojili melodičnost, svoje mađarske korijene i specifični zvuk nordijskog folka.
Predstavili su se u najboljem mogućem svjetlu, ako je i bilo nekakvih grešaka, nisu bile primjetne. Vidjelo se da dečki stvarno žive u svijetu svoje glazbe i koliko im puno znači kada ih publika s onolikim oduševljenjem podržava pjevajući s njima kompletan repertoar i poslušno prateći sve upute koje su im stizale s pozornice.
Ovaj su nastup iskoristili za promoviranje svog drugog studijskog albuma “Világok Határán” (Na granicama svjetova), koji bi se uskoro trebao naći u slobodnoj prodaji, te su po prvi puta odsvirali neke od novih pjesama.
Sat vremena svirke je komotno moglo potrajati i još malo dulje da se koncert nije morao nastaviti i glazbeno nas odvesti na slavenski sjever, točnije u Rusiju.

Kalevala je moskovski bend čije vrijeme za probijanje granica matične države tek dolazi, a svoj zvuk ne baziraju samo na folku, nego i na elementima heavy metala što najviše do izražaja dolazi u osebujnom, bogatom Ksenijinom vokalu, ali i u lako pamtljivim i zaraznim gitarističkim riffovima.

27_kalevala_by_martina_sestic

Dan prije, u četvrtak 10.3., bend je nastupio u Zagrebu, pred malim brojem ljudi, dok je koncert u Budimpešti bio vrlo vjerojatno rasprodan što se svakako odrazilo i na kvalitetu nastupa. Ako na folk metal koncertu ne osjetite iznenadnu potrebu da se smijete od uha do uha i da mahnito skačete u nekoj čudnoj koreografiji pokušavajući dobro raspoloženje zacementirati kojom kriglom piva, onda znači da koncert nije bio uspješan.
Međutim, Kalevala je poput Kylfingara izvukla svaku i posljednju kapljicu znoja iz svih prisutnih.
Neki su s druge strane bili vrlo nesmotreni, poput djevojke koja je iz ne znam kojeg razloga gurnula svoju prijateljicu na djevojku u invalidskim kolicima. Takve se stvari jednostavno ne rade. S obzirom da je curi u invalidskim kolicima od udarca počeo krvariti nos, uz pomoć zaštitara i kolege fotografa smo je morali izvesti iz dvorane.
Ponekad me, eto, zaista zna naljutiti publika. Pa zar moraš biti baš toliko pijan da te nije briga kome ćeš razbiti glavu? I uz sve to prekinuti uživanje u koncertu?
U dvoranu sam se vratila tek nešto pred kraj Kalevalinog nastupa i koncentrirala se na glazbu umjesto na razmišljanje zašto neki ne paze što rade.

24_kalevala_by_martina_sestic

Kseniya vrlo vješto predvodi bend, povremeno bi me kretnjama na sceni posjetila na Doro Pesch jer se obje nekako na granici da budu izvan ritma kreću pozornicom uz široki iskreni osmjeh i povike “hey, hey, hey” kada nastupi pauza u pjevačkoj dionici.
Harmonikaš je definitvno bio najzanimljiviji instrumentalist iako je i ostatak ekipe briljirao u svojim dionicama.
Odslušali smo presjek njihove diskografske karijere koju krase četiri studijska albuma i pregršt singlova i EP-a objavljenih od 2007. godine do danas. Kao najveći hit se pokazala pjesma “Nagryanuli” sa njihovog prije tri godine objavljenog albuma “Luna i groš“.

Kalevala je svoju mađarsku publiku nagradila zaista srčanim nastupom i nakon dugog opraštanja pozornicu prepustila pirate metal bendu Rumproof čiji nastup i promociju EP-a “Black Flag“, nažalost, nisam uspjela popratiti do kraja jer sam tijekom Kylfingarovog nastupa više pazila na svoj fotoaparat, nego na sebe, pa sam završila pod naletom čovjeka kojeg je iz moshpita izbacila centrifugalna sila.
Čitavog fotoaparata i natečenog gležanja sam se uputila doma uz vesele zvuke obrade Alestorma koji su odzvanjali iz prostorije Room 042 kluba Dürer Kert.

>>>>>>> GALERIJA FOTOGRAFIJA <<<<<<<

Izvještaj i foto: Martina Šestić | martina@venia-mag.net


COPYRIGHT © Sve fotografije u galeriji su zaštićene autorskim pravima. Ne smiju se preuzimati bez dozvole Venia Maga-a ili autora. Fotografije se ne smiju izmjenjivati ninakoji način, kao niti uklanjati ili mijenjati žig sa znakom Venia Maga-a/autora. Ukoliko se otkrije njihovo neovlašteno korištenje, biti će poduzete pravne mjere protiv kršitelja autorskog prava. Molimo sve koji primijete navedene nedozvoljene aktivnosti da obavijeste uredništvo portala Venia Mag. Hvala.

COPYRIGHT © All photographs in this gallery are under the copyright law. They cannot be copied or reproduced without permission given by Venia Mag or the author. It is not allowed to alter the photographs in any way, or removing the watermark sign of Venia Mag/author. Legal action will be taken if discovered any non-permitted usage or photography manipulation. We kindly ask to inform us about such misusage by sending an e-mail to Venia Mag Editor-In-Chief. Thank you.

4 comments
 1. Charlie

  Nice report. Also thought it was a superb gig. Just to let you know, I talked with the disabled couple in the corridor in between Kavela and Rumproof and the girl was ok. They were planning to go back in for Rumproof then! Such a cute couple.

  Great times all round. Was nice reliving with your review!

 2. David Magyari

  Hi I am the lead singer of Eravistae 🙂
  I have a very important question from the band 😀
  Could we use you pictures (adding the source of course) as profile pictures on social media?

  Best regards,
  David Magyari

 3. Martina Sestic

  I am glad to hear everything was fine with them. It made me really sad when I saw her bleeding 🙁

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *