Loading...
Recenzije

HELLOWEEN – 7 SINNERS

HELLOWEEN – 7 SINNERS

Helloween_7Sinners

Izdavačka kuća: The End Records /Sony/ Menart, 2010.
Ocjena: 3.5/5

Helloween  je, nakon tri  godine studijske stanke, na sam Halloween 31.10. objavio album naziva „7 Sinners“ koji je, bilo bi nepravedno ne ustvrditi, fantastično djelo benda koji je u svojoj karijeri isprobao različite varijacije power metal zvuka, a sada izdao album koji svaki power fan mora imati u svojoj kolekciji.
„7 Sinners“ je, kritika je jednoglasno uzviknula, najglasniji i najsiroviji bendov album ikada. A u 26 godina dugoj karijeri 15. je izdanje temperamentnih Nijemaca koji na svakom novom studijskom uratku rafiniraju svoju power energiju.

Pa iako termin ‘power metal’ uključuje varijacije na temu što se samog zvuka tiče, „7 Sinners“ jedan je od mračnijih i žešćih u pravcu i to od prve pjesme „Where the Sinners Go’ koja je u zvučnom paketu jedna prava ‘Helloween trademark’ pjesma pa tako redom kroz cijeli album koji, između ostalog, postavlja i pitanje „Are You Metal?“ i donosi pjesmu koja bi vrlo lako mogla postati himna power metal sljedbenika. S druge strane, gitaristički vrhunci na „Raise The Noise“ i „Long Live The King“ imaju ‘garažni’ štih starih demo snimki iz 80.-ih što u slučaju Helloweena može biti samo pohvala. A da u jednakoj mjeri budu zastupljeni i moderni riffovi Helloween su se pobrinuli u „You Stupid Mankind“ te „My Sacrifice“ koja je prava eksperimentalna dionica albuma u kojoj do izražaja dolazi talent bubnjara Daniela Loblea. A govoreći o vokalnim dionicama Andija Derisa, na „My Sacrifice“, „The Sage the Fool the Sinner“ i „Far in the Future“ one dostižu u potpunosti drugačije dimenzije i time dodatno podižu dinamiku koja se naslućuje već u uvodnoj „Where the Sinnsers Go“ koju reže Derisov urlik „Oh my god!“ koji je ujedno i glavni mamac ovog klasika u kojem pažnju treba obratiti i na Weikatha i Gerstnera koji se još nisu pošteno ni zagrijali a već žestoko paraju atmosferu.

„7 Sinners“ čisti je power metal album prepun klasičnih instrumentalističkih rješenja koja imaju tu rijetku sposobnost uvući u raspoloženje koje pršti iz svakog akorda.  Pa čak ako i niste ljubitelji monstruoznog zvuka heavy metala cijeniti ćete klasično prigušenu sirovost skrivenu u „7 Sinners“ i njegov orgazmički temo koji cirkulira kroz jednostavni power u „If a Mountain Could Talk“ ili teatralnu „My Sacrifice“.  Jedini je problem što, kao što se često događa kada bend ima ovako dugu karijeru i gotovo zaštićen zvuk, pjesme zvuče pomalo poznato unatoč trikovima kojima se pokušava izbjeći repeticija.  No unatoč tomu što možda ne otkriva nove kontinente „7 Sinners“ svakako  demonstrira zašto je Helloween još uvijek impresivniji od mnogih drugih power metal bendova i zašto se često nazivaju ‘kraljevima power metala’. Fanove neće razočarati jer eksperimentiranje klasičnim europskim power metal stilom u kombinaciji sa žešćim dionicama jamstvo je koncertnih uspjeha, a to je ono što fanovima metal glazbe predstavlja sve. Pa stoga  – živio kralj!

Recenzija: Ivana Sataić (ivana@venia-mag.net)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *