Loading...
Recenzije

HELL – Curse And Chapter

HELL – Curse And Chapter

Hell
Datum izlaska: 22.11.2013.
Izdavačka kuća: Nuclear Blast
Žanr: heavy metal
Ocjena: 4/5

Hell je britanski heavy metal bend osnovan 1982. u Derbyshireu. Nastao je od bivših članova bendova Race Against Time i Paralex. Zbog raznih tragičnih i nesretnih događaja bend se raspada već 1987. godine. Hell je jedan od prvih bendova koji je počeo bojati lica i performansom na pozornici ismijavati religije. Tokom ’80-tih izdavačke kuće su ih uvijek ignorirale, pa sve do 2008. godine kada se ponovno ujedinjuju i potpisuju za Nuclear blast. Tri godine poslije izdali su prvi studijski album ”Human Remains” koji je jako dobro prihvaćen u metal svijetu, te u prvom tjednu od izlaska popeo se na 46. mjesto njemačke ljestvice albuma. Sada nakon dvije godine 22. studenog izdali su drugi studijski album ”Curse And Chapter”.

Novi album ”Curse And Chapter” za razliku od albuma ”Human Remains” sadrži gotovo sve nove materijale, a ne kompletno sve remasterizirane pjesme s prijašnjih demo albuma. Nakon više od 30 godina Hell izdaje fantastičan album koji sadrži sve dijelove čistog heavy metala koje bi svaki metalac poželio. Sotona i sotonističke tematike pametno su glazbeno i tekstualno uklopljeni u kompletan album i odsvirani kao moderna interpretacija bendova kao što su Mercyful Fate, King Diamond ili čak u nekim dijelovima i Iron Maiden. Uz sve glazbene i tekstualne savršene dijelove posebno se ističe odličan i zabavan vokal David Bower. Svaka pjesma na albumu je savršeno sklopljena u jednu cjelinu sa svojim kompleksnim i žestokim riffovima, perfektnim solažama i zaraznim melodijama. ”Curse And Chapter” će definitivno iz svakog metalca izvući nešto sotonski, ali na zabavan i istinski metal način.

Od svih pjesama jedini minus ide pjesmi ”Deathsquad” koja je jedina instrumentalna i nisam preveliki fan takvih pjesama. Pjesma je svakako jako dinamična i smatram da moja kritika i jedna ocjena manje ne znače ništa, ljubitelji instrumentala će odmah zavoljeti pjesmu i kompletnom albumu dati najvišu ocjenu. ”Something Wicked This Way Comes” pjesma je posveta američkom piscu Rayu Bradburyu koji je pisao knjige s tematikama znanstvene fantastike i horora. Najbolja pjesma na albumu je ”Age Of Nefarious” koja je izdana ujedno kao i singl, a ona je zapravo referenca na pjesmu ”Age Of Aquarius” iz mjuzika ”Hair”. Sa demo albuma u ovaj album ubačene su remasterizirane verzije pjesama ”The Disposer Supreme”, ”Deliver Us From Evil” i ”Land Of The Living Dead”. Pjesme sadrže pametne tekstove i veoma su zarazne, te svakako zaslužuju biti na drugom studijskom albumu.

”Curse And Chapter” je odličan album. NWOBHM nikada do sada nije bio ovoliko jak i Hell je čisti primjer kako britanski heavy metal mora zvučati i nadam se da će kroz par godina biti još više ovakvih bendova na sceni. Spašavajte se, Hell napada u vrhunskom stilu!

Popis pjesama:
1. Gehennae Incendiis
2. The Age of Nefarious
3. The Disposer Supreme
4. Darkhangel
5. Harbinger Of Death
6. End Ov Days
7. Deathsquad (Instrumental)
8. Something Wicked This Way Comes
9. Faith Will Fall
10. Land Of The Living Dead
11. Deliver Us from Evil
12. A Vespertine Legacy

Napisao: Zlatko Vlašić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *