Loading...
Recenzije

HAMMERFALL – (r)Evolution

HAMMERFALL – (r)Evolution

HAMMERFALL - (r)EvolutionDatum izlaska: 27.08.2014.
Izdavačka kuća: Nuclear Blast
Žanr: Heavy/Power metal
Ocjena: 4/5

Hammerfall se vratio. To vjerojatno većina kaže kad sluša ovaj album. Za mene, Hammerfall nikad nije ni otišao, jer, za razliku od većine, ne smatram Infected (2011.) lošim albumom. Infected je definitivno drugačiji Hammerfallov album, puno mračniji od drugih radova. Dobar je dio fanova bio nezadovoljan albumom pa se bend potrudio učiniti sve da ih zadovolje novim izdanjem.
Jedna od glavnih zamjerki, još prije nego je album izašao, bila je u vezi naslovnice: Gdje je Hector? Zaštitni znak Hammerfalla, koji je bio na svakoj naslovnici albuma i većini singlova, iščeznuo je na prošlom albumu. Na (r)Evolutionu bend je išao na sigurnu opciju, odnosno povratku korijenima. Da, da. Klišej. Koliko bendova je to do sad reklo? Vjerojatno svaki bend koji ima preko 15 godina glazbenog staža. Koliko ih je to uspjelo napraviti? Vjerojatno jako malo. Kako je to Hammerfallu pošlo za rukom?

Za početak valja reći da su vratili producenta Frederika Nordstroma, koji je producirao prva dva albuma benda: Glory to the Brave (1997.) i Legacy of Kings (1998.). I za naslovnicu albuma su vratili Andreasa Marschalla koji im je oslikao prva tri albuma, a za singl Bushido su zaposlili Samwisea Didiera koji je oslikao naslovnice albuma između 2002. i 2009. Toliko su željeli vratiti Hectora u svoj kanon da su mu posvetili prvu pjesmu na albumu.

Hector’s Hymn je pjesma vrijedna svake hvale. Od Thresholda (2006.) bend nije ponudio brzo otvaranje albuma. Brza, sa puno back vokala, dugim solažama, zaraznim refrenom, šta više tražiti od Hammerfalla? Tekst je interestantan, a referira se na prijašnje albume i pjesme, ali ne na idiotski način kao Manowar u pjesmi Hail, Kill & Die, nego u najmanju ruku na smislen način. Nazvati tekst pjesme Hail, Kill & Die idiotskim je uvreda za pjesme koje inače imaju idiotski tekst. Inače, ova pjesma, i singl Bushido, jedine su dvije pjesme koje su predstavljene svijetu prije izlaska albuma. Naslovna pjesma počinje malo dosadnjikavo, ali već ispod jedne minute zaživi i sada mi je među dražim pjesmama na albumu. Hevijanerska, kako bi rekli.
Zanimljivo je kako je album dobio ime. Gitarist Oscar Dronjak objasnio je svoje oduševljenje filmom Dawn of the Planet of the Apes. Objasnio je da su naslov u Švedskoj preveli kao Planet Majmuna: Revolucija (što je isti prijevod kao i u Hrvatskoj), ali inače pjesma nema veze s filmom. Očito je bio fasciniran samom riječju „revolucija“ i zaboravio da u pjesmi Templars of Steel (album Renegade) pozivaju na revoluciju. Bilo kako bilo, Bushido, singl koji je najavio album daleko je bolji od prošlog singla, One More Time. U pjesmi Bushido imate Hammerfall u sitnom, sve u 4 i pol minute. Kraj pjesme završava stihom „This is the way“ što je još jedna referenca na stariju pjesmu, isto s albuma Renegade, The Way Of The Warrior. Čak je i riff s početka pjesme odsviran na kraju Bushida.

Na prošlom smo albumu imali himnu Bang Your Head, ovdje imamo Live Life Loud. Početak pjesme me strašno podsjeća na Creamov White Room, no to sam možda ja. Znači, kao što sam rekao, himna, ništa neočekivano, ali ipak u usporedbi s Bang Your Head, ova pjesma gubi dvoboj. Ex Inferis anomalija je u Hammerfallovom opusu. Mračnija čak od pjesama na Infectedu, uvodi podosta svježine u bend. No, kad kažem „mračnija“, jasno je da je teško zamisliti „mračnu“ pjesmu Hammerfalla s Joacimom na mikrofonu. Njegov tenor će svaku pjesmu učiniti nešto veselijom nego što ona je. Prva polovica albuma završava pjesmom We Won’t Back Down koja je duet Joacima i pjevača Sixx:A.M.-a Jamesa Michaela. On je producirao Infected, a za ovaj je album Joacim kod njega u studiju snimio vokale. Dakle, pjesma – najbolja u prvoj polovici albuma. Odličan riff, odlični vokali, odličan refren i predivne duge solaže.

Druga polovica albuma počinje s potencijalno najdosadnijom pjesmom koju je Hammerfall ikad snimio, Winter Is Coming. Poznati su po tome da na svakom albumu imaju jednu baladu (iznmke: na Legacy albumu dvije, a na Thresholdu nijednu), ali ovo samo nije dosadna balada, nego, ajme… Naravno, i ova pjesma će naći put do nekih ušiju i srca, ali mene neće nikad osvojiti. Nakon toga počinje moj favorit na drugoj polovici albuma, Origins. I baš da su „origins“. Pjesma zvuči kao materijal za Glory to the Brave, kojeg nisu snimili do 2014. godine: duga, zlato, mačevi, zmajevi.
Album dalje savršeno teče uz pjesmu Tainted Metal, koja je slična prethodnoj. No, imamo i nju: taj nepotrebni višak kojeg će stvarno rijetki zavoljeti. Evil Incarnate je dosadna, neispirativna pjesma, očiti filler na albumu. Album završava s najagresivnijom pjesmom koju je bend napravio, Wildfire. Ako imate limitirano izdanje albuma, dobivate pjesmu gratis, a to je Demonized. I ne, to nije prerada pjesme Running Wilda s albuma Masquerade (o tom albumu ću reći nešto više za par mjeseci u sklopu svojih recenzija iz 1995. godine), što sam bio odmah pomislio, pošto su već prije znali stavljati prerade drugih izvođača kao bonus pjesme. Pjesma nije nešto posebno i ne treba plakati ako ju nemate, ali je zasigurno bolja i od Winter Is Coming i od Evil Incarnate.

Produkcija na albumu briljira. Svaki član svoje je dionice odradio vrhunski i mislim da ovim albumom nijedan fan ne bi trebao biti razočaran. Bend je trenutno na turneji za novi album, a nama najbliže potvrđen datum je 9. veljače u Grazu. Na turneji su u malo drugačijem sastavu nego u studiju. Pjevač Joacim Cans i gitaristi Oscar Dronjak i Pontus Norgren su tu, no bubnjar i basist nisu u bendu. Odnosno, bubnjar Anders Johansson je iz osobnih razloga napustio bend nakon 15 godina, a basist Frederik Larson nije na turneji jer je nedavno dobio drugo dijete. Na bubnjevima je trenutno David Wallin, najpoznatiji kao live bubnjar za „bend“ Pain, a na bas gitari Stefan Elmgren. Da, stari gitarist Hammerfalla se vratio u bend za ovu turneju kao basist. Više bih volio opciju da se vratio kao gitarist, a Norgren prešao na bas gitaru jer više preferiram Elmgrenove solaže, vjerojatno iz nostalgičarskih razloga.

Popis pjesama:
1. Hector’s Hymn
2. (r)Evolution
3. Bushido
4. Live Life Loud
5. Ex Inferis
6. We Won’t Back Down
7. Winter Is Coming
8. Origins
9. Tainted Metal
10. Evil Incarnate
11. Wildfire
12. Demonized

Recenzija: Alen Žižak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *