Loading...
Novosti

HALLOWEEN U GLAZBI

HALLOWEEN U GLAZBI

Halloween

Noć vještica ili Halloween, iako se često veže uz kršćanski blagdan Svih Svetih koji se obilježava prvog dana studenog svoje korijene veže iz drevne keltske tradicije.

Kelti su se bavili stočarstvom i svoje su blago kraljem ljeta vraćali s pašnjaka pripremajući se za oštre zime. Kraj ljeta obilježavali su slavljem Oiche Shamhna koje je počinjalo 31. listopada. Pritom su odjevali šarene nošnje i ukrase ugalvnom narančaste i crne boje koje su simbolizirale žito i zimu. Vjerovali su i da duh Samhain priziva duše umrlih, a kako bi lakše putovale na drugi svijet Samhain ukida sve zakoone vremena i prostora i omogućuje im nesmetano putovanje svijetom. Kako bi duhove otjerali od svojih domova Kelti gase vatre i zatvaraju kućna vrata. Vjeruje se da je kostimiranje za Noć vještica ostalo od tih drevnih vremena.

Izdubljena bundeva, simbol Noći vještica potječe iz irske legende koja kaže da je lokalna skitnica Jack O’Lanterne imao moć stupiti u kontakt s nečastivim. Vrag ga je progonio kako bi ga ubio, a Jack ga je nasamario tako što mu je postavio izdubljenu bundevu u obliku svog lica. Kad je Jack umro, nije mogao ući u raj, a vrag ga nije pustio u pakao već mu je dobacio komad žeravice kako bi se Jack snašao u mrkloj noći. Otuda običaj da se u bundevu stavlja svijeća koja se potom zapali.
Jesu li kostimi ili zastrašujće dekoracije, slatkiši ili sve pomalo povod za dobar provod teško je reći, no svakako možemo zaplesati uz neke od ovih (ili sve) pjesama:

1) Marilyn Manson – This Is Halloween

2) Siouxie And The Banshees – Halloween

3) The Misfits – Halloween

4) Dead Kennedys – Halloween

5) The Cramps – Surfin Dead

6) The Ramones – Pet Sematary

7) Rob Zombie – Dragula

8) The 69 Eyes – Don’t Turn Your Back On Fear

9) The 69 Cats – Werevolwes of London

10) Bauhaus – Bela Lugosi’s Dead

11) New York Dolls – Frankenstein

12) Ministry – Everyday Is Halloween

13) Nick Cave & The Bad Seeds – Papa Won’t Leave You, Henry

14) Lydia Lunch – Spooky

15) Cradle Of Filth – Her Ghost In The Fog

Glazbeni osvrt: Ivana Sataić – ivana@venia-mag.net

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *