Loading...
Komentar

GODINA U KOJOJ SU NAS NAPUSTILI MNOGI POZNATI I SLAVNI – 2016.

GODINA U KOJOJ SU NAS NAPUSTILI MNOGI POZNATI I SLAVNI – 2016.

Prošla godina, kako ju vole nazivati „prokleta 2016“, zapravo je bila svakakva – i vesela i uspješna i tužna istovremeno. Svaka godina nešto da, a nešto uzme, ali 2016. kao da je htjela biti najbolja u uzimanju pa nam je tako „na onaj svijet“ preselila duše čijih ćemo se djela i kreacija još dugo sjećati i održavati na životu. Ovim putem im želimo odati čast i hvalu što su nas naučili mnogim životnim vrijednostima, utjecali na naše mlade živote i priuštili nam ulaz u svijet kvalitetne glazbe.

Prvi nas je početkom godine napustio David Bowie. Dva dana nakon što je objavljen njegov novi album, umro je zbog komplikacija uzorkovanih karcinomom jetre. Svojedobno se pitao: „As you get older, the questions come down to about two or three. How long? And what do I do with the time I’ve got left?“. On je svoje vrijeme iskoristio na ono u čemu je bio najbolji i ostavio nam za uspomenu novi album Blackstar, uz još 24 preostala albuma koja je snimio u svojoj pedesetogodišnjoj karijeri. Osim glazbe, svoje djelovanje uprizorio je i u puno filmova, od kojih je možda najpoznatiji The Man Who Fell to Earth u kojem je osvojio i nagradu za najbolju glavnu ulogu.

Par mjeseci nakon Bowiea, svijet je obišla još jedna šokantna vijest – u nekom drugom svijetu pridružio mu se i Prince. Umjetnik koji je također bio svestran u svom području djelovanja, pa se osim pjevanja bavio i glumom, snimio je nevjerojatnih 39 albuma pa ni ne čudi da se nalazi na listi glazbenika s najviše prodanih ploča, odnosno nosača zvuka.

Sometimes ideas are coming so fast that I have to stop doing one song to get another. But I don’t forget the first one. If it works, it will always be there. It’s like the truth: it will find you and lift you up. And if it ain’t right, it will dissolve like sand on the beach.“

Kronološi, mjesec dana nakon Princea, napustio nas je i John Berry Beastie – jedan od osnivača i gitarist grupe Beastie Boys. Zbog bolesti demencije umro je prilično mlad, s 52 godine, a zanimljivo je da je i on bio prvi koji je napustio Beastie Boyse, dok je s njima snimio jedan EP – Polly Wog Stew.

Pred kraj godine, Pete Burns, koji je posljednjih nekoliko godina bio skoro fizički neprepoznatljiv, umro je zbog srčanog udara u 57. godini života. Bio je član pop grupe Dead or Alive koja je žarila scenom ’80-ih, a njihov najpoznatiji produkt je pjesma You Spin Me Round (Like a Record).

2016. je već bila pred svojim krajem, i od svih svjetovnih, globalnih, kulturalnih i ljudskih katastrofa koje su se dogodile, činilo se kao da će se s dolaskom kasne jeseni i mirne, blagdanske zime sve stišati i normalizirati. Taman je i Bob Dylan dobio Nobelovu nagradu za književnost te postao jedini glazbenik koji je ostvario to postignuće. Na njegovom tragu mogao je biti i Leonard Cohen, koji je razveselio svijet objavivši svoje novo remek djelo od albuma, You Want it Darker, da bi se ni mjesec dana kasnije pozdravio sa svima nama. Iako je svoj život završio „mračnim“ albumom, nekako će ipak ostati poznat po svom optimizmu i lakoćom kojom je svojim tekstovima objašnjavao život.

„There is a crack in everything, that’s how the light gets in.“

Nakon toga je nastalo zatišje, već je stigao i Badnjak, svijet je zaludila groznica šopingiranja i suprotno blagdanskom duhu – koncentracija na uživanje u zemaljskom, hedonističkom životu. Sva ta globalna sreća ipak nije prošla kroz sve cohenovske „pukotine“ pa su neke obitelji ipak ostale u maloj sjeni i mraku, a jedna od tih je bila i obitelj Ricka Parfitta, gitarista i pjevača engleskog rock benda Status Quo-a s kojima je skoro 50 godina žario i palio rock scenom. Rick je umro zbog sepse koja je uslijedila nakon povrede ramena.

Da nam 2016. ne bi ostala dužna, na sam Božić uzela nam je Georgea Michaela. Svoju karijeru krenuo je graditi u glazbenom sastavu Wham! I snjima je snimio neke od najpoznatijih hitova poput „Club Tropicana“ ili „Bad Boys“. U solo karijeru krenuo je s prvih velikim hitom „Careless Whisper“, a „Last Christmas“ je na kraju ispala simbolična i pomalo ironična. On je jednom svojom izjavom zapravo predvidio optimističnu budućnost svim glazbenicima koji su nas napustili:

„ I’ve achieved what every artist wants, which is that some of their work will outlive them.“

Sigurna sam da ćemo njihova djela , njihove misli i ideje održavati živima i prenositi na mlađe naraštaje, jer ono što je kvalitetno i cijenjeno, vrlo teško gubi svoj sjaj.

Tekst: Kaja Žulić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *