Loading...
Recenzije

FINSTERFORST – Mach Dich Frei

FINSTERFORST – Mach Dich Frei
Godina: 2015.
Izdavač: Napalm Records
Žanr: Black Forest Metal
Ocjena: 4,5/5

finsterforst_mach_dich_freiPopis pjesama:
1. Abfahrt
2. Schicksals End’
3. Zeit für Hass
4. Im Auge des Sturms
5. Mach Dich Frei!
6. Mann gegen Mensch
7. Reise zum…
8. Finsterforst

Njemački Finsterforst su odlučili nastaviti svoj niz veoma uspješnih i kvalitetnih albuma te napraviti još jedan, album za svoje vjerne obožavatelje i one koji žele doživjeti pravu čistokrvnu vikinšku, mračnu atmosferu. Najavni singl Mach Dich Frei!, kako se zove i album, pravi je primjer onoga što su željeli postići. Iako se na albumu isprepliću različite atmosfere, ugođaji, tematski je veoma povezan.
Od 8 pjesama, tri su instrumentalne i to daje ritmičnost i uravnoteženost albumu, jer su tekstovi izuzetno dugački, što nije i čudno s obzirom na trajanje skladbi, pa su s instrumentalnim izvedbama dopustili da proradimo slike i emocije koje su se pojavile i pripremimo se za nastavak priče. To su Abfahrt, prva pjesma i čisti uvod, lagano uvođenje u atmosferu, Im Auge Des Strumes i Reise Zum…

Druga pjesma na albumu je Schiksals end. Pjesma traje skoro 15 minuta i u tih 15 minuta rečeno je sve što je trebalo najaviti tematiku cijelog albuma. „Warum akzeptierst du, dass man dich bestimmt? Wann stehst du auf und stehst für dich ein und nimmst dein Leben in die eigene Hand?“ Ona je zapravo pravi ogledni primjerak svih ostalih pjesama na albumu, jer svojim elementima najavljuje što će činiti okosnicu svih pjesama – lijepo naglašen lajt motiv rogova i harmonike podiže osjećaj ugodne napetosti, a mješavina black vokala i čistog pjevanja daje harmoničnost u svakoj skladbi.
Zeit für Hass je nešto kraća, ali opet u skoro 10 zavidnih minuta kombinacije roga, lijepo usklađenih gitare i bubnja, tečno uz dodatak zborskog pjevanja, nastavlja nam brzo ispričati mračnu, pesimističnu priču, kao i na Schiklas End. Nastavlja Mach dich frei! koji konačno poziva na revoluciju, a težina riječi upravo daje značaj ovoj pjesmi i s razlogom je singl za album.

Mann Gegen Mensch u 10 minuta kreće ljuto, odlučno, bez čistog pjevanja reći nam da je došlo vrijeme da promijenimo svijet u kojem živimo, ali da za to treba ustati i boriti se, ne čekati. Sami stvaramo svoje bolje mjesto na svijetu. Bilo da je riječ o nekoj mitskoj priči ili 21. stoljeću, poruka je ista.
Predzadnja pjesma, točnije – izvedba, Reise Zum… najavljuje kraj albuma i izlazak iz ovih teških tema, uz šum vode koja teče, grmljavinu i lagane zvuke hamonike te nas vodi u jednu posebnu, šumsku, tajnovitu atmosferu do posljednje pjesme Finsterforst koja je svojevrsna oda Schwarzwaldu iliti Finsterforst-u – mudroj, moćnoj i staroj šumi, pred kojom čak i bogovi i kraljevi kleče na koljenima.

Ovo je album kojim Finsterforst poručuje da zna stvarati prave, kvalitetne zvukove u kojima je teško ne uživati, kao i u lyricsima koji svojom dužinom i kvalitetom čine pravu priču. Album je jedna cjelina – tematski, zvučno, melodično, atmosferično zaokruženo blago.

Recenzirala: Kaja Žulić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *