Loading...

ERIC CLAPTON

Ako još niste čuli 11.06. Eric Clapton dolazi u Bečku Stadthalle što vam ostavlja dosta vremena da skupite novce i odete na koncert. Niste čuli za Claptona? Ne znate zašto bi vas trebalo biti briga? Ne znate tko je Layla? E onda ste možda zalutali na Veniu, ali nema frke, probat ću vam pokazati što zapravo znači dolazak takve legende u naše susjedstvo. Naime, ako ste prije tri godine imali sreće otići u Beograd, mogli ste ga vidjeti u paru sa Steve Winwoodom, ali osim toga ste ga zadnji put mogli vidjeti u Domu sportova 1979., te svakako iskoristite ovu priliku da ga vidite. Doduše možete i do Londona gdje će održati sedam nastupa u Royal Albert Hallu, ali meni je Beč draža opcija, em je bliže em postoji i organizirani prijevoz iz Zagreba u organizaciji www.SviKoncerti.eu!

Clapton je jedini trostruki član Rocn’n’roll kuće slavnih, i to kao solo izvođać, te kao član grupa Cream i The Yardbirds. Jedan je od najboljih i najutijecajnijih gitarista svih vremena, osvajač brojnih nagrada, autor mnogih hitova, čovjek koji je pomogao popularizaciji reggaea u svijetu i još mnogo toga. No, najbolje da krenemo od početka.

Sve je počelo davne ‘45, tj. ‘44 😉

Eric Patrick Clapton je rođen 30. svibnja 1945-e u gradu Ripleyu u pokrajini Surrey u u Engleskoj. Ripley je osim po Claptonu poznat i po tome što se spominje u Ratu svijetova H. G. Wellsa Odrastao je s djedom i bakom vjerujući da su mu to roditelji pošto ga je majka rodila sa 16 godina, a za nju je mislio kako mu je to starija sestra. Otac mu je bio 25-o godišnji Kanadski vojnik koji se vratio u Kanadu prije njegovog rođenja. Kasnije se njegova majka udala za drugog Kanadskog vojnika, otišla u Njemačku i ostavila Erica u Engleskoj.

Za trinaesti rođendan dobio je gitaru iz Njemačke, no jeftina gitara je bila teška za sviranje zbog čega je skoro odustao od gitare. Na svu sreću bio je zaljubljen u glazbu i taj period je kratko trajao. Od malena je bio zaljubljen u blues, vježbao je dugo svaki dan i svoje svirke snimao i preslušavao u potrazi za savršenstvom. Sav taj trud je vrlo brzo počeo nositi uspjeh. Krenuo je na likovnu akademiju 1961. ali je izbačen na kraju godine jer se fokusirao na glazbu umjesto umjetnosti, no zbog toga fokusa i naprednog sviranja bio je primjećen kao ulični svirač, te je počeo svirati blues s drugim entuzijastima tog žanra.

Prvi bend u kojem je svirao zvao se The Roosters (pijetlovi) i moram primjetiti kako je to vrlo proročki naziv jer je kao pijetao u zoru najavio karijeru jednog od najvećeg gitariste svih vremena.

The Yardbirds iliti kolodvorski klošari