Loading...
Izvještaji

MAYHEM, INFERNO – Boogaloo, Zagreb, 9.4.2017.

MAYHEM, INFERNO – Boogaloo, Zagreb, 9.4.2017.

Zagrebački klub Boogaloo je u nedjelju 9. travnja 2017. imao priliku ugostiti dva black metal benda, češki Inferno i norveške legende Mayhem. Koncert je zbog velikog interesa prebačen u veći prostor, što je među fanovima izazvalo podijeljene reakcije: dok su neki odobravali promjenu lokacije, drugi su pak negodovali zbog dobro poznate (ne)kvalitete zvuka ovog mjesta. S obzirom na to da je ovo ipak podžanr metala koji u svojim korijenima odbacuje visoku kvalitetu produkcije i umjesto toga pridaje značaj kvaliteti ugođaja koji izaziva kod slušatelja, svaki komentar postaje suvišan. Jedino pitanje koje se može postaviti jest jesu li ovi bendovi svojim nastupom uspjeli prenijeti atmosferu po kojoj je ova vrsta glazbe i dobila ime.

Krenimo redom. Inferno izlaze na pozornicu nešto nakon 20:40 i otvaraju večer munjevitom i neumoljivom baražom kaotičnih melodija koje ubrzo postaju zamorne i nezanimljive. Petorka na pozornici djeluje statično i nezainteresirano, a ni ljudi u publici ne odaju puno bolji dojam. Nastup je međutim maksimalno izvježban i profesionalno odrađen, ali jednostavno nije pobudio nekakav poseban utisak. S obzirom na to da su kao predgrupa svirali tek oko pola sata i odradili početno zagrijavanje za nastup večeri, mora im se priznati da su dali sve od sebe kako bi najbolje prezentirali ono što stvaraju već 20-ak godina, a što je publika i nagradila iskrenim pljeskom. Možda bi uz dulju satnicu njihov glazbeno-scenski izražaj bolje prošao kod publike, ali to valja provjeriti kada idući put posjete Hrvatsku.

Nakon kraće pauze počinju odzvanjati prizivajući zvukovi koji navode okupljene u dvoranu, a pozornicu obavija dimna zavjesa koja najavljuje početak posebnog događaja: Mayhem po prvi puta nastupa pred hrvatskom publikom i to izvedbom jednog od najkultnijih albuma u povijesti metala, De Mysteriis Dom Sathanas. „Funeral Fog“ zvuči jednako žestoko i nemilosrdno kao s početka 90-ih i vraća nas u doba kada je black metal eksplodirao na glazbenoj sceni i utro put budućim podstilovima ovog nadasve bogatog žanra. Slijedi „Freezing Moon“ koji izaziva oduševljenje publike koja zanosno reagira na svaki takt, a „Cursed In Eternity“ i „Pagan Fears“ dodatno pojačavaju atmosferu koja se razbuktava na „Life Eternal“, ujedno najvišu točku večeri. „From The Dark Past“ i „Buried By Time And Dust“ su popraćeni manjim ovacijama, ali zato posljednja stvar s albuma, istoimena „De Mysteriis Dom Sathanas“, moćno djeluje na sve prisutne i stavlja točku na i ovoj teatralno osmišljenoj prezentaciji kontroverznog i neponovljivog klasika.

Na kraju, valjalo bi reći da je upravo neponovljivost ta komponenta koja umanjuje cjelokupan dojam Mayhemovog nastupa. De Mysteriis Dom Sathanas je dio glazbene povijesti koji svojom težinom i značajem istovremeno uzdiže i pritišće bend koji svojim dugogodišnjim djelovanjem iznova definira pojam „crnog“ metala. Je li nastup u Zagrebu zaista bio ogledni primjer istoga, ostaje na volju onima koji su mu zdušno prisustvovali.

>>>>>> GALERIJA <<<<<<

Izvještaj: Zorana Stanko
Galerija by Vedrana Dobrič
Foto: arhiva

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *