Loading...
Novosti

EKV TRIBUTE KONCERT U SPOMEN MILANA MLADENOVIĆA-KLAONICA 14.12.2012

Ekatarina Velika ili EKV bila je jedna od najpoznatijih i najuspješnijih rock grupa u SFRJ.

Grupa je nastala 1982. godine u Beogradu, kada su pjevač i gitarist grupe Šarlo akrobata, koja se malo prije toga raspala, Milan Mladenović i gitarist Dragomir Mihajlović Gagi osnovali bend “Katarina II”. Tijekom 1982. pridružuju im se Margita Stefanović Magi (klavijature) i Bojan Pečar (bas gitara), a zatim i bubnjar Šarla Akrobate Ivan Vdović Vd. Početkom 1984. godine grupa je izdala svoj prvi album, Katarina II. Album je bio hvaljen od strane kritike, ali nije postigao veliki komercijalni uspjeh zbog svog kompleksnog, umjetničkog i introvertnog stila. Ubrzo nakon izlaska ovog albuma dolazi do promjene sastava grupe: Vd napušta grupu, a Gagi odlazi u vojsku. Na mjesto bubnjara dolazi Ivan Fece Firči, a Milan ostaje jedini gitarista. U ovom sastavu grupa započinje prvu jugoslavensku turneju. Početkom 1985., odmah po povratku iz vojske, Gagi napušta grupu. Kako je on imao licencu na ime “Katarina II”, grupa je promijenila naziv u “Ekatarina Velika” (kasnije obično skraćivano na “EKV”). Zaredaju se albumi Ekatarina Velika (1985), S vetrom uz lice (1986) Ljubav (1987), Samo par godina za nas (1989) koji donose velik broj hitova, te su priznati i hvaljeni i od publike i kritičara širom Jugoslavije.

Početkom 1990. godine, grupu napušta Srđan Todorović, a na njegovo mjesto dolazi Marko Milivojević. Međutim, ubrzo nakon toga grupa je pretrpjela mnogo značajniju promjenu: basist Bojan Pečar, jedan od sastavnih članova tria koji je od 1982. godine istrajavao uz sve promjene bubnjara, preselio se u London. Ovaj događaj bio je šok za grupu i smatra se početkom njezina kraja.

1991. godine grupa izdaje album Dum dum, najmračnije EKV ostvarenje.

U prvoj polovici 1994. godine EKV pauzira, dok Milan Mladenović odlazi u Brazil i ondje sa svojim prijateljem Mitrom Subotićem Subom i brazilskim glazbenicima snima album Angel’s Breath koji će izaći 1995. godine. U ljeto se vraća u Srbiju, nakon čega je bilo planova o novom EKV albumu “Ponovo zajedno”, ali do toga nikad nije došlo. Milan je otkrio da je obolio od raka pankreasa, a 5. studenog 1994. godine umro je u Beogradu. EKV prestala je postojati.

1997. godine pojavljuje se album Live ’88 sa snimkama s posljednja dva koncerta s turneje 1988. u Novom Sadu i Zagrebu. Tijekom 1998. izdavačka kuća EKV Records počinje ponovno objavljivati originalne studijske albume EKV-a s brojnim dodatnim pjesmama. Pojavljuje se i kompilacija Kao nada, kao govor, kao more.

1998. godine u Londonu od srčanog je udara umro Bojan Pečar, a 18. rujna 2002. godine u Beogradu je umrla Margita Stefanović. Prvobitni bubnjar Ivica Vdović umro je 1992. godine, i jedini je preživjeli član prvobitne postave Dragomir Mihajlović.

Ekatarina Velika ostavila je snažan trag u cjelokupnoj rock sceni i mnogim bandovima služila kao uzor u stvaralaštvu. Danas 18 god nakon smrti Milana Mladenovića, još tijekom listopada prošle godine Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova Grada Zagreba na svojoj zadnjoj sjednici prihvatio je prijedlog jednog građanina da Mladenović dobije svoju ulicu u Zagrebu.

http://www.youtube.com/watch?v=iuSthfwzjPs

Sada već tradicionalno, svake godine u prosincu grupa Krug – “Oficijalni tribute to EKV” bend iz Beograda sačinjen od bivših članova Ekatarine Velike i njihovih prijatelja iz generacijski sličnih bendova nastupa širom regije odajući počast  prerano preminulima Milanu Mladenoviću, Margiti Stefanović, Bojanu Pečaru i Ivici Vdoviću.

Nakon sjajnih i rasprodanih koncerata u Sarajevu i Tuzli 2 i 3. studenog, KRUG je svirao u Nišu u subotu 17, a tjedan dana kasnije, 24. studenog u Beogradu.

Krug će nastupati u slijedećem sastavu: Marko Milivojević (EKV) – bubnjevi, Dragiša Uskoković Ćima (EKV) – bas gitara, Aleksandar Sarajlić (Filigrani) – vokal i bas gitara, Dejan Tomović Tomke (Vampiri) – klavijature, Predrag Stevović (Filigrani) – gitara i specijalni gost Teodor Jani (producent – EKV, Azra, Atomsko sklonište…) – gitara.

Krug je nastao u proljeće 2006. godine. Osnovan je kao fuzija muzičara, članova originalne postave Ekatarina Velika sa grupom ljudi koji su više od dva desetljeća na muzičkoj sceni Beograda.

Od originalnih članova tu su Marko Milivojević (bubnjevi) i Dragiša Uskoković Ćima (bas gitara) i Teodor Jani (gitara, čuveni producent).

Kao predgrupa nastupit će grupa Baltazar koja svojim novim singlom „Novi dan“ osvaja ljestvice radio postaja. Prvi izlaznički singl sa albuma pod nazivom „Novi dan“ , kao i čitav autorski uradak zapažen je kao osvježenje na glazbenoj sceni, kako od publike, tako i od strane kritičara koji su ga okarakterizirali  dajući mu visoku ocjenu istinske kreativne crte glazbenog izražavanja. Album “Nemirno Dijete”  u  izdanju nezavisne izdavačke kuće OSA Medija iz Istre sadrži 11 autorskih pjesama te jednu, dečki su ponudili na free download svojoj publici nahttp://baltazarhr.bandcamp.com/album/nemirno-dijete

http://www.youtube.com/watch?v=r3mAxqEQ58o

Koncert počinje oko 21 h,

Pretprodaja karata bit će na blagajni kluba Klaonica po 30 kn, a na dan koncerta po 40 kn, te u Dallas music shopovima  u Zagrebu www.dallasmusicshop.com. (Tkalčićeva 7).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *