Loading...
Izvještaji

EAGLES OF DEATH METAL – Zagreb, Tvornica kulture, 19.02.2016.

EAGLES OF DEATH METAL – Zagreb, Tvornica kulture, 19.02.2016.

Eagles Of Death Metal uvijek su bili bend koji je visoko podizao preskočnu ljestvicu kada je o live nastupima riječ. Vječiti pozitivci i veseljaci prije četiri su mjeseca doživjeli najgoru moguću stvar koja se glazbenicima u karijeri dogoditi – njihov je koncert u pariškom klubu Bataclan bio poprište terorističkog napada u kojem je ubijeno 100-njak ljudi, a dvostruko toliko ih je ranjeno. Jesse Hughes i njegova ekipa bez ozljeda su, i vidno psihički potreseni, napustili Pariz. I vratili se. Samo tri dana prije nego su nastupili u Tvornici kulture Eagles Of Death Metal vratili su se u Pariz i dokazali kako su privrženost i ljubav jači od zlostavljanja i mržnje. Tako smo u petak navečer i mi krenuli u Tvornicu kulture po zdravu dozu rock ‘n’ rolla. I dobili je.

EODM-1

Prije EODM Tvornicu je za najiščekivaniji koncert još uvijek aktualne zimske koncertne sezone pripremio austrijski duo White Miles. Odlična rock energija za početak nezaboravne večeri raspršila se Tvornicom kulture. While Miles svoju glazbu opisuju „prljavim stoner blues rockom za ples oko šipke“. Opravdano. Posebnu pažnju treba obratiti na vokal pjevačice i gitaristice Medine Rekić, žena rastura.

EODM-2

Eaglesi su svoj zagrebački koncert otvorili s „I Only Want You“ odmah u startu pokazavši svoju pozitivu i čvrstoću koje su publiku zavrtile u vrtlogu dobrih vibracija. Tvornicom su se zaredale i žestoka „Got a Woman“ s aktualnog albuma „Zipper Down“ te „So Easy“, „Cherry Cola“, „Oh Girl“, „Secret Plans“, „Heart On“, „I Love You All the Time“ i mnoge druge koje su još jednom dokazale kako su EODM bend pozitivnog duha, dobre vibre i odlične zabave.

EODM-3

Nakon svega što se oko benda događalo proteklih mjeseci nemoguće je bilo zaobići uskomešane emocije. Prštale su s bine, eksplodirale u publici. Jesse Hughes pokazao je moć iscjeljenja glazbom. Sam je uspio, iako još uvijek vidno potresen zahvaljujući rock ‘n’ rollu nastaviti tamo gdje ga je smrt željela zaustaviti. EODM pokazali su što znači prevladati tugu, pobijediti strah, podignuti glavu i hrabro nastaviti. To su učinili i na bisu s „Miss Alissa“ dok je Hughes razvalio „Boots Electric Solo“. Impresivna je bila i izvedba Duran Duranove „Save A Prayer“ koja u EODM izvedbi zvuči svježe, čvrsto i izbalansirano, baš onako plesno u pravom duhu 80.-ih. „Speaking In Tongues“ je zaključila zagrebački koncert pomalo simbolično, pomalo znakovito. Jer kad su EODM na bini jezici kojima govorimo nisu bitni, bitna je energija, bitna je glazba. Bitna je pozitiva, bitni su oni dobri osjećaji koje Jesse Hughes i njegovi momci šire svjetom.

EODM

Zagreb je EODM dočekao kao stare znance, toplo i prijazno. Momci su nas pozdravili kao stare prijatelje i pružili nam još jednu večer za pamćenje. Zagreb i Eaglesi dokazali su kako prava rock ‘n’ roll zabava pomiču granice i brišu zlo. Rock ‘n’ roll je život i ništa nije jače od njega. Hvala Eagles Of Death Metal!

Izvještaj: Vesna Marković
Foto: arhiva

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *