Loading...

DRAGON’S EYE (Krajan i Hoffman)

Intervju: Maja Trstenjak (maja@venia-mag.net)
Foto:

Dragon’s Eye poljski je heavy metal bend, osnovan 1999. Tijekom godina su naišli na mnoge uspone i padove, no nedavno su izdali novi EP „The New Age“ koji je napokon ostvarenje svih njihovih ciljeva. U pripremi je također i cijeli album. O radu benda popričali smo s osnivačem i gitaristom Konradom ‘Krajanom’ Krajewskim i najnovijim članom benda, basistom Adamom ‘Hoffmanom’ Doboszom.

VENIA: Predstavite bend čitateljima.
KRAJAN: Bok, mi smo Dragon’s Eye. Iz Varšave smo i sviramo heavy metal glasno i žestoko (smijeh). Ako želiš saznati o ćemu pričam, posjeti našu stranicu (www.dragonseye.pl) odmah, poslušaj glazbu i onda se vrati čitati ovaj intervju.  (smijehJ
HOFFMAN: Očna jabučica mitskog reptila! Ukratko – Dragon’s Eye! (smijeh) – ludi hard’n’heavy’n’thrashy’n'(not very much)glammy(nor)grindcory kolektiv iz Poljske. Pozdrav svima!

VENIA: Opišite EP „The New Age“
KRAJAN: The New Age je mini album koji sadži četiri pjesme koje smo odlučili snimiti odmah nakon što se bend ponovo okupio nakon godina prekida i promjena line-upa. Mislim da ovaj album opisuje naš trenutni stil i smjer u kojem želimo ići. Po mom mišljenju, to su teške, dobre i rock&roll stvari s melankoličnog notom u Midnight Rider pjesmi. Dostupan je za besplatni download i streaming na našoj stranici.
HOFFMAN: Kako je Krajan rekao – „The New Age“ je materijal iz strogo renoviranog benda Dragon’s Eye kao rezultati novog poglavlja u životu benda!! Ali sada me muči samo uklapa li se naslov albuma. (smijeh) No sad ozbiljnop – za nas – to je dugoočekivanio koran naprijed u kojem smo ostavili iza nas stalne probleme s nestabilnom postavom, kreirajući nove pjesme koje smo podijelili s ljudima i imamo priliku oboriti ih s nogu kada sve to izvodimo uživo.

VENIA: Kako je prošlo snimanje?
KRAJAN: Totalno glatko. Pjesme su nastajale spontano. Mislim da nam je trebalo dva mjeseca da se pripremimo prije nego što smo ušli u SoundDivision studio u Varšavi. Tada je proces snimanja protekao prilično brzo. Jako smo se zabavili!
HOFFMAN: Jako brzo! Ništa posebno u poretku snimanja – prvo bubnjevi, nakon ritam gitare, neke solaže, moja muka po basu (bila je to krvava noć), opet neke solaže i nakon pauze (naš inženjer – Heinrich je otišao na turneju sa svojim bendom Vesania) snimili smo vokale. Bez puno avantura s alkoholom, bez puno kurvi, bez lijepih prizora – da – nikada neći snimati album blizu mjesta gdje živim! (smijeh)

VENIA: Koja vam je pjesma s EP-a najdraža i zašto?
HOFFMAN: Devil Woman!!! Odlični riffing u strofama, snažni vokali…i ta Dama (smijeh) „Come fuckin’ take me!!!“ Volim okus perverzije u toj pjesmi (smijeh) također volim „Dirty Fingers“ možda jer su moji (!) prljavi prsti pomogli Ziku da počne razmišljati o tekstu što se pretvorilo u tipične teme o cugi i grudima do nekih političkih stavova. I od sad pa na dalje – ne volim toliko te stihove (smijeh). Glazbeno – ima jako dobre strofe – tako da, palac gore za to! (smijeh).
KRAJAN: Meni se mišljenje stalno mijenja. Definitivno bih odvojio pjesmu „Midnight Rider“. Nesumnjivo je posebna pjesma za Dragon’s Eye i uistinu je volim. Drugo mjesto dijele „Drag’n’Roll“ i „Devil Woman“. Nedavno smo snimili poljsku verziju „Drag’n’Rolla“ i sada je ta pjesma moj favorit. U poljskoj verziji nazvali smo ga „Glasnik zla“ („Messenger of Evil“).

VENIA: Kako nastaje vaša tipična pjesma?
KRAJAN: Većinu pjesma pišemo kod kuće samo. Snimim skice i donsem ih pa ih zajedno slušamo i komentiramo. Tada, ako to moj ego dopusti (smijeh), razmjenjujemo, dodajemo nove ideje kao tim. Naravo, ponekad nove pjesme izjamamo na probama. Tada također dobijemo ideje i rješenja za neke pjesme.
HOFFMAN: (smijeh) Krajan je sve preuzeo – barem do sad – to su njegove ideje – radi većinu glazbe i bend to razrađuje na probama. Ali revolucija je iza ugla i siguran sam da će se neke ideje drugog gitarista i moje malenkosti pojaviti na budućim pjesmama u većim omjerima. (smijeh)

VENIA: Što vas inspirira? Koje bendove smatrate najutjecajnijima?
HOFFMAN: Oh, članovi DE-a vole slušati različitu glazbu – od laganog do najžešćeg heavy metala. Ja mogu slušati stvari kao Napalm Death i onda neke Rainbow stihove nakon čega stvorim riff poput Exodusa,  nadam se da to možeš razumijeti jer ja ne mogu. (smijeh)
KRAJAN: Meni je teško definirati. Slušam različite žanrove. Stvarno volim moderan zvuk metala iz produkcije Andyja Snappa (Exodus, Testament, Accept) ali me većinom isnpiriraju zvukovi iz sedamdesetih. Bendovi kao Led Zeppelin, Black Sabbath, Motorhead, Saxon, Deep Purple i mnogi, mnogi drugi. Mislim da je to istinski rock&roll.

VENIA: Svirali ste s mnogim velikim imenima. Koji vam je koncert najviše ostao u sjećanju?
KRAJAN: Da, svirali smo mnogo velikih kocnerata. Sa svakog imamo posebna sjećanja. Uvijek se našeo zanimljivo dogodi i volimo se zabavljati – prije i nakon koncerata. Posebno smo zadovoljni kada možemo biti predgrupa jako poznatom benddu. Svaki se put trudimo odraditi naš posao najbolje što možemo.
HOFFMAN: Ja sam u ovom cirkusu samo tri godine, tako da nisam svirao mnogo koncerata kao npr. Krajan ili bubnjar – za mene je svirka s Riversideom i Diamond Headom stvarno bila kul ali i desetodnevna turneja s Hateom i Darzamatom bila super stvar!!! To je bilo odlično – možda ne za naša jetra – ali koga briga kad si ostaneš živ. (smijeh)

VENIA: Što mislite o metal sceni u Poljskoj?
KRAJAN: Mislim da je to snažna scena. Napokon imamo svjetski poznate bendove i uvijek smo cijenjeni. Većinom dominira death metal ali mislim da se rock i heavy metal scena također drži vrlo dobro.
HOFFMAN: Dok je god death metal scena smatrana jako dobrom i snažnom – kako sam veliki fan iste – zadovoljan sam s tim – ali također kao fan power metala zapadam u tugo. (smijeh) Također postoje dobri bendovi ali nemamo Hansena ili Turillia (smijeh).

VENIA: Što je potrebno metal bendu da se probije u Poljskoj?
KRAJAN: Za to ne postoji dobar odgovor. Kao i drugdje, vjerojatno, nikada ne odustajati i puno raditi.
HOFFMAN: Naši death metal monstrumi pokazali su što treba da se probije, bendovi kao Vader, Behemoth, Decapitated, Hate i manje poznati kao Vesania, Azarath, Lost Soul ili brilijantni Infernal War, oni su se svi pretrgli kako bi bili sve bolji i bolji – potrebna je sreća – li u metalu bez napornog rada ne možeš postići visoke ciljeve.

VENIA: Kakva je budućnost Dragon’s Eyea?
HOFFMAN: Nadam se da ćemo dobiti sve više fanova u budućnosti.
KRAJAN: Mi smo ekipa za turneje. Imali smo planove s „New Ageom“, poljskim tekstovima i dosad smo napravili većinu stvari. Naravno, The New Age je samo pregled nadolazećeg albuma na kojem već radimo. Nadam se da će se to ostvariti, tko zna. Jedna je stvar sigurna –  to će biti rock&roll! Imali smo planove posjetiti južnu Europu ove godine i nekoliko koncerata u Poljskoj. Možda nakon ovog intervjua ćemo imati priliku posjetiti i Hrvatsku.

VENIA: Za kraj, imate li kakvu poruku za čitatelje Venia-Maga?
KRAJAN: Ako ste pročitali ovaj intervju do kraja, definitivno morate otići na našu stranicu i poslušati nas. Tada nam možete pisati preko Facebooka – www.facebook.com/dragonseyeband ! Pozdrav iz Poljske svim čitateljima Venia-Maga! Hvala puno i živjeli!
HOFFMAN: Kako je vokalist benda Skeletonwitch nasmijao mene do suza tijekom nastupa na prošlogodišnjem Brutal Assaultu šaljući poruku sa scene – „Drink beer, smoke week EAT pussy!!!“ ja ću ponoviti za njim, no premda sam nedavno prestao pušiti i putu…pa što je onda od svega ostalo?? Jadan ja… (smijeh). Za ozbiljno, istražite nas i bit ćete očaarani! Živjeli svi i hvala vam na vašem vremenu!!! Vidimo se ljudi!!!

One comment
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *