Loading...
Komentar

DOGAĐAJI TJEDNA: GUNS N’ ROSES REUNION I ODLAZAK LEMMYJA KILMISTERA

DOGAĐAJI TJEDNA: ODLAZAK LEMMYJA KILMISTERA I GUNS N’ ROSES REUNION

RIP_Lemmy_1

Prosinac 2015. godine ostati će zapamćen po dva velika gubitka u svijetu rock glazbe. Početkom prosinca, točnije 03. prosinca, dočekala nas je vijest o smrti Scotta Weilanda, kontroverznog pjevača bendova Stone Teple Pilots i Velvet Revolver.

Scott Weiland

I taman kad smo prihvatili činjenicu kako je Weiland presudio samom sebi toksičnim koktelom alkohola i droga i još si jednom ponovili kako su slabosti ponekad jače i od talenta i ljubavi, ali i poslušali molbu njegove bivše supruge Mary Forsberg da od Weilandove smrti ne stvorimo još jednu herojsku priču (ruku na srce mediji tome često podlegnu) i Weilandu u čast zaboravili na razmirice sa Slashom i glasno „odvalili“ pokoju Revolverovu i Pilotsovu njemu u čast prosinac nam je udario još veći šamar.

Lemmy urna web

Svijet rock ‘n’ rolla je stao. Svemir se zatresao. Umro je Lemmy Kilmister. Motörhead je otišao u legendu. Rock ‘n’ roll više nikada neće biti isti. I dok smo još pokušavali shvatiti što je to u trećem danu s početka i trećem danu do kraja prosinca 2015. zaustavilo riffove gitara Lemmy je otišao kako je i živio. Brzo i beskompromisno. Motörhead je sa svojim kultnim albumom „Ace of Spades“ opet zasjeo na top liste diljem svijeta, Jack & Cola mogli bi ponijeti ime Lemmy baš kao i jedan od novootkrivenih spojeva teškog metala lemmium, cijeli Sunset Strip ujedinio se u odavanju počasti iskrenom rockerskom životu, a Lemmyjev konačni odlazak s naše planete u vječnost tisuće i tisuće fanova iz svih dijelova svijeta pratile su u izravnom prijenosu preko Motörheadovog YouTube kanala dok su se od njega opraštali velikani rock i metal glazbe poput Scotta Iana (Antrax), Larsa Ulricha i Roberta Trujilla (Metallica), Ozzyja Osbournea, Slasha, Davea Grohla (Foo Fighers), njegove obitelji i glazbene Motörhead obitelji.
Ovakav ispraćaj bila je želja Lemmyjeve obitelji i njegovih prijatelja iz Motörehada kako bi svi oni koji cijene i poštuju lik i djelo nezamijenjive rock ikone pratili posljednje Lemmyjeve minute na našoj planeti. Lemmy nam tako, iako je obećao, neće doći u Zagreb i protresti Jarun. Neće nekim novim klincima pokazati kako se praši iskonski sirov i žestok rock ‘n’ roll. Ali ćemo se za to, baš kao da je Lemmy još uvijek tu s nama, pobrinuti mi i slušati Motörhead glasno. I naši susjedi isto tako. I prepoznavati ćemo Lemmyja, baš kao i Scotta Weilanda i sve druge glazbenike koji su nas prerano napustili po dobru. Dobroj glazbi, dobrim osjećajima, dobrim sjećanjima, dobrim ljudima i dobrim prijateljima s kojima su nas spojile njihove pjesme.

GNR reunion

Kad je riječ o dobroj glazbi, osjećajima, sjećanjima i prijateljima prvi tjedan 2016. godine donio nam je i jedan veliki povratak na scenu. Baš kad su mnogi konstatirali kako je s Lemmyjem umro i rock ‘n’ roll, ikone mog djetinjstva i moji prvi rock idoli i punih 20+ godina zakleti neprijatelji, uvijek i iznova kontroverzni Axl Rose i gitaristički virtuoz Slash (onaj isti koji je razmirice imao i sa Scottom Weilandom) objavili su kako je ratna sjekira Guns N’ Roses razdora zakopana i bend će u (više-manje) originalnoj postavi kojoj deseci tisuća fanova diljem planete streme već više od dva desetljeća nastupiti na jednom od najpoznatijih svjetskih festivala – Coachelli. Roseu i Slashu, potvrđeno je, pridružiti će se i Duff McKagan (koji je sa Slashom i Weilandom činio i Velvet Revolver) dok još nije poznato tko će im se od više ili manje originalnih članova pridružiti. Guns N’ Roses reunion, toliko dugo priželjkivan i zazivan konačno je postao stvarnost. Oduševljenju fanova nema kraja. Sjećanjima iz prvih tinejdžerskih dana nema kraja. No u cjelokupnoj euforiji koja će Coachellu koštati 3 milijuna dolara po nastupu, a bend će odsvirati dva koncerta, ostaje pitanje – je li ovaj reunion zbog glazbe ili zbog novca? Hoće li potrajati? I koliki će zapravo i uistinu biti njegov doprinos svijetu rock glazbe ukoliko sve stane na priči za „1001 noć“, odnosno prema zadnjim glasinama Coachelli + 25-dnevnoj sjevernoameričkoj turneji. Ima li takav G N’R reunion važnost samo za nostalgičare za zlatnim vremenima hard rocka kad smo svi znali sve o članovima benda, pa čak i kako se zovu Slashove zmije, ili će donijeti globalni doprinos hard rock svijetu? I ima li ovaj reunion stvarnu „težinu“ ukoliko ponovno okupljena ekipa ne snimi studijski album? Pokazati će vrijeme. Do tada – Guns N’ Roses na najglasnije (uz Motörhead, Velvet Revolver, Stone Temple Pilots i vaše miljenike) i nabrijavanje za Coachelu počinje za 3… 2… 1… sad!

David Bowie 2016

Uz Guns N’ Roses, za dobar uvodni tjedan 2016. pobrinuo se i David Bowie. Još jedna istinska glazbena i sveširoko umjetnička legenda na svoj je 69. rođendan objavila svoj 25. studijski album „Blackstar“. Ili drugim riječima, još jedno besprijekorno svjedočanstvo neiscrpne glazbene umještnosti jer malo tko može s tolikom preciznošću i briljantnošću zabljesnuti na glazbenom nebu kao što to može jedan, jedini i neponovoljivi David Bowie. Ovaj je veliki umjetnik još jednom pomaknuo svoje umjetničke granice i dokazao kako je jedan sasvim svoj glazbeni svemir na čijem je nebu suprotno nazivu albuma – blistava bijela zvijezda.

Guns N’ Roses reunion, odlazak Lemmyja Kilmistera i novi album Davida Bowiea događaji su koji su obilježili prvi glazbeni tjedan 2016. godine. Tri velika događaja na početku godine od koje očekujemo mnogo i još više dobre glazbe. I niti jedan odlazak, Lemmy će se tamo negdje snaći i s ekipom koja ga je dočekala!

Osvrt: Ivana Sataić – ivana@venia-mag.net

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *