Loading...
Izvještaji

DEEP PURPLE, MONSTER TRUCK, DIVLJE JAGODE, ARENA ZAGREB 16. 5. 2017

DEEP PURPLE, MONSTER TRUCK, DIVLJE JAGODE, ARENA ZAGREB 16. 5. 2017.

Sinoćnja rock’n’roll večer ostat će u pamćenju svih fanova Deep Purplea koji su svjedočili izvrsnoj i energičnoj svirci starih majstora.

Rock glazba ne poznaje godine, što su ovi velikani još jednom potvrdili. Vidjela sam ih uživo u Zadru prije tri godine i od tada, intenzitet, karizma, ali i preciznost svirke, nisu oslabjeli, iako neki aspekti nisu u svakoj pjesmi bili na najvišem nivou jer su godine provedene na pozornici uzele svoje. Turneja pod nazivom „The Long Goodbye“ bendu je, kao što ime ukazuje, nažalost ipak posljednja. Zadnji album „Infinite“ bend je izdao u travnju ove godine

Večer je započela energičnim nastupom Divljih Jagoda. Nekoliko iznenađenja koja su publiku dovele do euforije priredili su nam Zele Lipovača i ekipa. Najviše je pažnje plijenio vokal i gitarist Livio Berak i svojom pojavom podigao atmosferu na razinu dostojnu jednog hard rock benda s dugim stažom. Nekoliko je pjesama koje možemo izdvojiti, „Želim da te imam“, „Kap po kap“ i „Ciganka“ prethodilo iznenađenju u trenutku kada su se na pozornicu popeli gitarist Andy LaRocque i legendarni pjevač Tony Martin. Jedan od meni osobno najboljih trenutaka večeri bila je izvedba Black Sabbathove „Headless Cross“ koja je zvučala, s manjkom riječi, fantastično. Stapanje gitarskih melodija od strane LaRocquea i Zeleta odvelo nas je u neku drugu dimenziju. Nakon „Headless Cross“ ekipa nastavlja odličan nastup bez LaRocquea i uslijedila je poznata balada Black Sabbatha „Dying For Love“ koju je Martin otpjevao s podosta emocije. Na kraju nastupa Divlje Jagode su s Martinom zapalile atmosferu s poznatom himnom „Motori“, koja će svakako mnogima biti jedan od najboljih trenutaka nastupa.

Nakon memorabilnog nastupa Divljih Jagoda, slijede Kanađani Monster Truck. Vrlo interesantan bend koji je uz odlično ozvučenje i čistu rock svirku bez kompromisa probudio zanimanje svih prisutnih. Ovaj bend svakako zaslužuje otvarati za velikane kao što su Deep Purple. Pjevač i basist Jon Harvey solidno je komunicirao s publikom, a njegov vokal, većinom pod utjecajem southern rocka i bluesa, savršeno je podizao moćan zvuk ostatka benda, koji ga je pratio pjevajući u tercama. Žestina benda bazirana je na blues rocku i southernu, što se očituje i u gitarskim rifovima i moćnom vokalu. Nakon intenzivnog zagrijavanja od strane Monster Trucka, publika je nestrpljivo čekala nastup rock velikana.

Deep Purple na binu izlaze oko 21:10 i otvaraju koncert s pjesmom sa zadnjeg albuma „Time For Bedlam“. Ian Gillan više, razumljivo, nema voluminozan vokal kao nekada, ali karizme i dominacije na pozornici nije mu nedostajalo. Ipak, što se svirke tiče, najimpresivniji bili su gitarist Steve Morse i klavijaturist Don Airey. Nižu se hit za hitom, između ostalih „Bloodsucker“ i „Strange Kind Of Woman“. Ian Paice na bubnjevima, te već spomenuti Morse i Airey, oduševljavaju publiku koja upija sve njihove instrumentalne bravure. Na setlisti su se našle i pjesme sa zadnjeg albuma „The Surprising“ i „Birds Of Prey“. Jedan od najpamtljivijih trenutaka nastupa bio je virtuozni klavijaturski solo Dona Aireyja, u koji je uklopio i „Lijepu Našu“, kao i početni dio iz Ozzyjeve „Mr. Crowley“. Nakon sola klavijaturska melodija uvodi u veliki hit „Perfect Strangers“ što publika s oduševljenjem pozdravlja. Euforija se nastavlja sa „Space Truckin’“ i pojačava na legendarnoj „Smoke On The Water“ čiji su refren svi prisutni ispjevavali i skoro nadglasali sam bend. Na bisu smo uživali u „Highway Star“ gdje Gillan nije uspio izvesti vokalno zahtjevnije dijelove, s „Hush“ i solom na basu Rogera Glovera nastavlja se bis, a završava s „Black Night“. Tako je okončan vjerojatno posljednji u Hrvatskoj, vrlo energičan nastup jednog od najvećih rock bendova uopće. Posebno ćemo pamtiti solo izvedbe i izvedbe pjesmama „Strange Kind Of Woman“, „Perfect Strangers“, naravno „Smoke On The Water“, „Highway Star“ i „Black Night“.

Deep Purple setlista:
1. Time For Bedlam
2. Fireball
3. Bloodsucker
4. Strange Kind Of Woman
5. Johnny’s Band
6. Uncommon Man
7. The Surprising
8. Lazy
9. Birds Of Prey
10. Hell To Pay
11. Don Airey solo
12. Perfect Strangers
13. Space Truckin
14. Smoke On The Water
BIS:
15. Highway Star
16. Hush
17. Roger Glover solo
18. Black Night

Izvještaj: Buna Bernarda Juretić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *