Loading...
Recenzije

DAVID BOWIE – BLACKSTAR

DAVID BOWIE – BLACKSTAR

David-Bowie-Blackstar-450x450

Datum izlaska: 08.01.2016.
Izdavač: ISO/Columbia/Menart
Žanr: David Bowie
Ocjena: 5/5

David Bowie je desetljeće dugu diskografsku tišinu prekinuo 2013. odličnim povratničkim uratkom „The Next Day“, a na svoj 69. rođendan 08. siječnja 2016. objavljuje svoje novo glazbeno remek-djelo naziva „Blackstar“ koje bi se nimalo pretenciozno moglo svrstati u red najeksperimentalnijih Bowievih uradaka. A znamo kako glazbeno eksperimentiranje i pomicanje vlastitih granica ovom istinskom umjetniku nikada nije bilo strano.

„Blackstar“ je producirao Bowiev dugogodišnji suradnik Tony Visconti pa prizvuk newyorške jazz scene u zagrljaju arktičke elektronike nije iznenađenje. Baš kao što nije iznenađenje ni uravnotežen i multikoloričan Bowiev vokal koji i izuzetno eksperimentalnog okusa „Sue (Or in a Season of Crime)“ čini gotovo astralnom projekcijom izvrsnosti zahvaljujući svojoj živoj avantgardnosti koja uranja duboko u glas koji neosporno dominira albumom. S druge strane, „’Tis a Pity She Was a Whore“ na trenutke podsjeća na Kraftwerkov elektronski zvuk dok „Girl Loves Me“ vokalnom distorzijom uvodi u osjećaj seksualne distopije.

Ono što je iznenađenje uvijek i iznova kada je o Davidu Bowieu riječ širina je i neiscrpnost njegovog talenta koji odavno nadmašuje okvire glazbe. „Dollar Days“ je uz „Lazarus“ možda i najbolje od Bowiea na „Blackstar“ zahvaljujući nevjerojatnoj melodičnosti koja odiše toplinom i erotičnošću za one posebne večeri obasjane svjetlom svijeća i nježnim ritmovima. „Lazarus“ s druge strane donosi mračnije Bowievo lice i uranja u nijanse tame u kojima je jasna zvijezda vodilja upravo njegov upečatljiv glas. Album zatvara „I Can’t Give Everything Away“ kojom Bowie uranja u samu srž svoje eksperimentalne jazz odiseje dajući joj rock prizvuk upečatljivom gitarističkom solažom. I jasnu poruku o dignitetu distance. Jer ne zaboravimo kako Bowie i danas odbija krenuti na turneju, baš kao što je učinio i nakon što nas je prije gotovo tri godine iznenadio povratkom na glazbenu scenu.

Bowiev povratnički album „The Next Day“ nenadmašno je svjedočanstvo glazbene umješnosti jer vjerojatno nitko osim Davida Bowiea ne može s takvom glazbenom preciznošću i osjećajem zabljesnuti nakon desetljeća izbivanja. „Blackstar“ je uistinu moguće opisati jednom jedinom riječi – genijalno. Čistoća zvuka, elegancija i empatija koju Bowie donosi na svom novom studijskom albumu u samo 42 minute punoća je melodije i za Bowiea karakteristične inventivnosti uz neizostavnu energiju koja struji tijelom dok prati ritam, melodiju i uravnotežen vokal. I svakako, dajući albumu naziv „Blackstar“ samo simbolom crne zvijezde Bowie je još jednom pomaknuo vlastite umjetničke granice. Nešto poput legendarnog Princeovog pretvaranja sebe samog u simbol. Iako je David Bowie jedan sasvim svoj glazbeni svemir i iako možda nazivom albuma sugerira suprotno – njegova bijela zvijezda.

Popis pjesama:
1. Blackstar
2. ‘Tis a Pity She Was a Whore
3. Lazarus
4. Sue (Or in a Seson of Crime)
5. Girl Loves Me
6. Dollar Days
7. I Can’t Give Everything Away

Recenzija: Ivana Sataić – ivana@venia-mag.net

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *