Loading...
Novosti

DAN PRODAVAONICA PLOČA – NE BAŠ SPEKTAKULARAN DOŽIVLJAJ KOD NAS

RSDMeđunarodna inicijativa Records Store Day krenula je 2008. iz SAD-a. Namjera je da male nezavisne prodavaonice ploča i glazbenici svojim kupcima, koji ih unatoč internetu, novoj tehnologiji i recesiji nisu zaboravili, ponude nešto posebno te da svi zajedno proslave užitak u glazbi.

Otkad je priča počela, 19. travnja 2008. s nastupom velike Metallice u maloj trgovini Rasputin u San Franciscu, ova se manifestacija proširila svijetom. U Hrvatskoj je dan prodavaonica ploča prvi put obilježen 16. travnja 2011. Zajedno sa svojim kupcima i prijateljima, proslavile su ga sve veće hrvatske trgovine ploča i CD-a. One su na taj dan kupce i namjernike počastile sjajnim izborom besplatnih koncerata popularnih domaćih izvođača.

Danas je svijet ponovo obilježio taj događaj, pa tako i naše prodavaonice – no za razliku od svijeta – vrlo skromno. Iako su se diskografi potrudili oko događanja (doduše kako koji) minimalan ih je broj zaista i izdao neko ekstra izdanje, uglavnom smo susretali sniženje cijena CD i sličnih nosača… Što i nije za baciti, ali to nije to.

Filip FantoniNo zanimljiviji su bili mini live nastupi (besplatni naravno): u Dallas Music Shopu u Zagrebu nastupili su odlični Hemendex, no njihov smo nastup upola propustili jer je najbolji program bio u Dancing Bear Shopu uz mini koncerte grupe Mangroove i zagrebačkog kantautora Filipa Fantonija.

Prvo je nastupio Filip u natrpanoj prodavaonici tako da je podosta posjetilaca ostalo ispred ulaza u shop.
Fantoni je u društvu mlade talentirane bubnjarke i “najzgodnijeg” (kako nam FIlip reče) basiste otprašio mislim 5-6 svojih pjesama koje bi se ujesen trebale naći na njegovom debi albumu. Uz dobro poznate singlove ‘Ines’ i ‘Onako škiljiš’ (video!) predstavio je još nekoliko sasvim novih pjesama od kojih nas se (za sada) najviše dojmila “Ti si samo ime” koja će ako i kada bude objavljena kao singl, garantirano zaokupiti i uha radijskih i inih slušatelja te vrlo vjerojatno i osvojiti i prva mjesta na nacionalnoj top-listi (ako se nas nešto pita). Sasvim pristojna projekcija za budućnost talentiranog Fantonija, zar ne?

Mangoove

Sjajan Mangroove je u posve akustičnoj varijanti zasvirao nekoliko pjesama s njihovog prošle godine objavljenog ali još uvijek jako aktualnog albuma ‘Put na mjesec’ koji je ušao u nominaciju za nagradu Porin 2013 u kategoriji ‘Najbolji album klupske glazbe’. Album i Mangroove su lako mogli zaraditi još nekoliko nominacija, ali eto nisu, no u ovoj kateogoriji bolje albuma lani i nije bilo ako bude pravde.

Manje više to je bilo sve zaista zanimljljivo danas. Evidentno nas je u Hrvatskoj recesija gadno stisla jer mi se čini ovogodišnji hrvatski Dan Prodavaonica Ploča poprilično slabašno obilježavanje Record Day Storea ako gledamo u globalu.

tekst i foto: Anastazija Vržina

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *