Loading...
Intervjui

CROWBAR (Kirk Windstein)

KIRK WINDSTEIN (CROWBAR): “U CROWBARU SAM KAPETAN SVOG BRODA…”

Sinoć je Crowbar ponovo raspametio zagrebačku publiku, ovaj put u Vintage Indstrial Baru, a prije samog koncerta imala sam priliku kratko popričati sa Kirkom Windsteinom – glavom i bradom. Kako sada gleda na aktualno izdanje benda “Symmetry In Black” i kako mu se čini Zagreb, pročitajte u nastavku.

Intervju: Martina Šestić – martina@venia-mag.net

Kirk_intie_VIB

VENIA: Dobrošao u Zagreb! Lijepo vas je ponovo vidjeti. U kakvom ti je sjećanju ostao vaš prethodni posjet, 17. lipnja prošle godine?
KIRK: Hvala ti! Bio je to izvrstan koncert. Jako dobar. Svirali smo blizu rijeke Save, blizu vode. I mislio sam si “pa znam da sam jednom davno prije svirao u Hrvatskoj”. I trebalo mi je malo dulje da shvatim da sam već bio ovdje. Ali, i danas će biti super. Koncertna dvorana je jako lijepa. Baš cool. Tako da, veselim se dobro koncertu večeras.

VENIA: Turneja se približava kraju. Kako je bilo do sada?
KIRK: Bilo je divno. Najbolja turneja na kojoj smo ikad bili! Stvarno… Malo smo pregorjeli nakon 23 uzastopna koncerta. Nemam baš više glasa, umoran sam i polubolestan. Ali nismo u beznadnoj situaciji. Jednom kad stanemo na pozornicu, rasturit ćemo!

VENIA: Prošlo je skoro godinu dana od objavljivanja “Symmetry In Black”. Kako ti se album čini sada?
KIRK: Mislim da je jako dobar. Jedan od moj najdražih Crowbarovih albuma. Upravo je ono što smo trebali napraviti – objaviti stvarno snažan album i narasti, unijeti nove elemente u zvuk i učiniti da zvuči kao Crowbar, ali svježe, da ne bude jedno te isto sranje nanovo i nanovo… Osjećamo da smo to postigli te smo ponosni i sretni s rezultatom.
VENIA: Bila je to dobra godina NOLA scenu. Tri velika benda su objavila nove albume.
KIRK: Da, definitivno!

VENIA: Sada kada gledaš na album, čime se najviše ponosiš?
KIRK: Vjerojatno time koliko je brzo izašao, kako je brzo napisan i kako je izvrsno ispao. Nismo ga pisali sve do rujna 2013., a u studio smo ušli u prosincu. Puno smo toga pisali čak i u studiju, pa… Spontano smo pisali i vidjeli kako sve funkcionira. Ali, nakon što je sve bilo gotovo i nakon što smo ga preslušali, rekli smo si “wow, ovo je izvrstan album”. Ne mogu baš izdvojiti niti jednu stvar. Ponosim se svime.

VENIA: Ima jedna pjesma – “Amaranthine” – koja mi je bila ugodno izenađenje na albumu. Kako je nastala?
KIRK: Da! Baš sam čekao… Često smo imali instrumentale ili kratke lagane, mirne dijelove pa sam rekao – ajmo napraviti stvar gdje ću biti ja i akustično… Napisao sam je prije nekoliko godina. To je prva napisana pjesma, prvi tekst za ovaj album. Govori o mojoj ženi, njoj sam je posvetio. Dobro paše uz svu agresiju, žestinu, tamu i sve… Baš je dašak svježine na albumu…

VENIA: “Symbolic Suicide” je pjesma inspirirana Peterom Steeleom. Po čemu ga se najviše sjećaš?
KIRK: Pa, ja sam ti veliki fan Carnivorea. Volio sam ga i prije Type O-a i imao sam rane primjerke Type O Negativea i puno prije nego je izašao van. Tako da je sve to ostavilo veliki utjecaj na mene. Jedan od najvećih utjecaja. Još uvijek to i je. Puno sam slušao Type O dok sam pisao “Symmetry In Black”. Nekoliko smo puta svirali s njima, bilo nam je jako lijepo…

VENIA: Prošle ste godine proslavili 25 godina na glazbenoj sceni. Da li bi htio nešto promijeniti iz vremena kada ste tek počeli kao bend? Kako vidiš razvoj scene danas?
KIRK: Pa ništa ne bih mijenjao, osim možda tko sam danas… Ali, glazbena industrija se toliko promijenila da… Nije više kakva je bila i nikada neće ni biti. Ali, još uvijek imamo svoje vrijeme na pozornici, žestoki smo i dalje, i to je normalno. Prodavati albume danas – to baš nikome ne uspijeva, ljudi su razmaženi, ljute se ako ne svirate dvije minute od njihove kuće, i tako, znaš… Pa sam razmišljao o vremenima kada smo i mi bili mlađi – voljeli smo putovati, ići na koncerte, kupovali smo svaki album koji bi izašao, sve smo to radili. Klinci danas su drugačiji…

VENIA: Vjerojatno te ovo često pitaju, ali je li ti bilo teško napustiti Down? Nedostaju li ti dani u “superbendu”?
KIRK: Ne, jer mislim da bend nikad nije bio bolji. Ne bih rekao da je to superbend, to je samo hrpa frajera, mislim, svirao sam s njima 23 godine. Dogode se stvari, dogodi se život i za mene je došlo vrijeme da se, znaš, posvetim Crowbaru i svojoj obitelji i da napokon budem sam svoj šef. Puno je stvari umiješano, izdavač i svi ti drugi bendovi. Teško cijeli svoj život organizirati oko te jedne stvari. Tako da, mi smo svi u dobrim odnosima, družimo se s Patom, dopisujem se preko e-maila sa Philom cijelo vrijeme… Otići nije bila neobična stvar. U Crowbaru sam kapetan svog broda i u punoj kontroli nad svojim životom…

VENIA: A što je s tvojim drugim projektom? Hoće li uskoro izaći novi Kingdom of Sorrow?
KIRK: Opet ćemo ga raditi, Jamey i ja. Stalno smo u kontaktu jedan s drugim. Tako da, kada bude pravo vrijeme za to, napravit ćemo novi Kingdom.

VENIA: Kakvu glazbu slušaš u svoje privatno vrijeme?
KIRK: Zapravo i ne slušam puno glazbe… Stvarno ne…
VENIA: Umoran si od glazbe?
KIRK: Da! Uopće je ne slušam jer sam prezaposlen i, znaš, doma sa obitelji. Kada slušam glazbu po vlastitom izboru, obično je to classic rock. Kada idemo van, moja žena i ja u društvu prijatelja, slušam old school stvari – Motörhead, Saxon, Iron Maiden, Type O… Takve stvari, kao i laganice 70-ih.

VENIA: Kakvi su planovi za bend nakon ove turneje?
KIRK: Čim prije nakon povratka kući početi s radom na novom albumu. A nakon toga idemo na turneju od 30, 35 dana po SAD-u i Kanadi, a nakon toga se vraćamo u Europu odraditi par festivala. Kad se vratimo, bit će pravo vrijeme za novi album. Pa nas tako čeka puno pisanja…

VENIA: I za kraj, što očekuješ od večerašnjeg koncerta?
KIRK: Sve ćemo rasturiti!
VENIA: Misliš li da će biti bolje nego prošli put?
KIRK: O, da! Ali bilo je izvrsno i prošli put!
VENIA: Da, bilo je! Hvala ti na ovom intervjuu.
KIRK: Nema problema, bilo mi je zadovoljstvo!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *