Loading...
Recenzije

CONCEPTION – In Your Multitude

CONCEPTION – In Your Multitude

CONCEPTION - In Your Multitude

Datum izlaska: 03.05.1995.
Izdavačka kuća: Noise Records
Žanr: Heavy/Progressive metal
Ocjena: 5/5

Nakon Saxona i King Diamonda, vrijeme je da pokrijem Norvešku 1995. godine. Definitivno jedan od najboljih albuma što je došao iz te zemlje je In Your Multitude koji je snimio bend Conception. Većini ljudi je taj bend došao pod radar preko Kamelota. Između 1998. i 2011. Kamelotu je na mikrofonu bio Norvežan Roy Khan, koji je prije vremena u Kamelotu pjevao u norveškom heavy/prog bendu Conceptionu s kojima je između 1991. i 1997. snimio 4 studijska albuma.

Odmah da kažem da preporučam sva četiri albuma između kojih je jako teško izabrat favorita. Tko zna što bi se dogodilo da su postojali još nekoliko godina ili da su nastavili bez Khana? Ovako imamo 4 vrhunska kultna albuma za uživati u njima.

Uz Khana na ovom albumu imamo gitarista Torea Østbya (koji je osnovao bend 1989.), basista Ingara Amliena, bubnjara Arvea Heimdala te klavijaturista Tronda Nagell-Dahla. U potpunoj iskrenosti kažem da nisam slušao druge bendova u kojima su pojedini članovi bili, osim Torea koji je snimio s bendom Ark (jedina) dva albuma: Ark (1999) i Burn The Sun (2001).

Album koji u trajanju od 46 minuta donosi nam 10 pjesama, a počinje s 5 minuta dugom Under A Mourning Star. Odmah u toj pjesmi se može primjetit dobra doza agresive na gitari što u to vrijeme nije u prog metalu bilo često (valja samo ih usporediti s nekim od najvećih imena progresive u 90-im; Queensryche, Dream Theater, Fates Warning… ni jedan od njih nije imao žestoke albume u 90-im). Mogu samo pretpostavit da su ljudima koji su bili upoznati s bendom u to vrijeme bili osvježenje.

Nakon ponešto brže prve pjesme, slijedi znatno sporija Missionary Man koja mi je najbolja pjesma na albumu. Strašno zarazan rif, popraćen veoma pamtljivim refrenom gdje Khanov glas blista. Retrospect je nešto brža od prethodne, s nešto zaboravnijim rifom, ali jednako dobrim refrenom gdje se Khan opet najviše iskazuje. Guilt je po brzini jednaka Missonary Man pjesmi, ali ne toliko pamtljiva na prvo slušanje. Ovo je pjesma koja zahtjeva nekoliko slušanja da uđe slušatelju u uho, ali nakon toga ne odlazi.

Prva balada na albumu je Sanctuary. Trominutno akustično djelo koje će neke sigurno podsjetit na ono što je kasnije Kamelot snimao s Khanom (A Sailorman’s Hymn, Don’t Cry, Anthem…). Predivna pjesma i „must hear“ za ljude koje vole balade. Slijedeća pjesma, A Million Gods, je najduža pjesma na albumu, a traje skoro 8 minuta. Prva minuta pjesme pokazuje (i dokazuje) složenost koju bend može postići, a da ne zvuči prenatrpano. Često mi se znalo događat da slušam neku prog pjesmu i da mi jednostavno bude previše. Znam da je cijeli žanr upravo sagrađen od kompleksnih dionica, složenih i nepravilnih ritmova, dugih solaža, a upravo to nekad bude glavnih i najveći protivnik žanra. A Million Gods je primjer kako napravit dugu, složenu pjesmu punu solaža, a da sve sjedne na svoje mjesto.

Ostatak albuma čine: Some Wounds, Carnal Comprehension, Solar Serpent te naslovna pjesma koja je ujedno i druga balada na albumu. Sve pjesme su jako dobre i mislim da koju god odaberete kao prvu, ako niste čuli bend, dobru ste odabrali.

Ovaj album preporučam svima. I onima koje vole heavy i onima koji prog, ali i ostale žanrove žesće glazbe. Mislim da je ovo bend u kojem si svatko može naći nešto što mu se sviđa, a s ovim albumom (kao ni s ostalima) neće pogrješit.

Popis pjesama:
1. Under A Mourning Star
2. Missionary Man
3. Retrospect
4. Guilt
5. Sanctuary
6. A Million Gods
7. Some Wounds
8. Carnal Comprehension
9. Solar Serpent
10. In Your Multitude

Recenzija: Alen Žižak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *